Gå til sidens hovedinnhold

Israelsk angrep i Syria

Israelske styrker hevder å ha angrepet en palestinsk treningsleir i Syria, men syriske myndigheter hevder det var et sivilt område som ble rammet. FNs sikkerhetsråd er innkalt til hastemøte.

Ifølge en uttalelse fra den israelske hæren fant angrepet sted " langt inne på Syrias territorium", melder Reuters.

I sin første offisielle reaksjon på det israelske angrepet, sier syriske myndigheter at Israel angrep et sivilt område. Syria er i stand til å gjengjelde det israelske angrepet, men vil vise moderasjon, heter det også, ifølge NTB:

- Det israelske flyvåpenet angrep en av våre tidligere treningsleirer som ble forlatt for over et år siden. Siden har den vært bosted for palestinske flyktningfamilier som bor i Syria, sa Abu Rushdi, talsmann for gruppen Folkefronten for frigjøring av Palestina –Generalkommandoen (PFLP-GC).

- De israelske flyene passerte en gang og skjøt fire bakke-til-luft raketter som såret flere mennesker og gjorde betydelig skade, sier Rushdi videre.

Ville ramme terrornettverk

- Syria er et land som finansierer terrorisme og som konstant forsøker å sabotere ethvert forsøk på å oppnå fred og stabilitet i regionen, hevder talsmenn for den israelske hæren i uttalelsen.

Angrepet mot leiren, som skal ha vært utført av kampfly, antas å være det første så langt inne på syrisk territorium på over tjue år. Israelske styrker angrep mål dypt inne i Syria under invasjonen av Libanon i 1982.

Erklæringen stadfester at angrepet ble utført mot en treningsleir brukt av terrororganisasjoner, der i blant Islamsk hellig krig.

Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for lørdagens selvmordsaksjon, der 19 personer mistet livet på en uterestaurant i byen Haifa nord i Israel.

En talsperson for Islamsk hellig krig i Beirut hevder overfor den arabiske tv-kanalen Al Jazeera at organisasjonen ikke har noen treningsleir i Syria.

Samtidig opplyser en palestinsk kilde at den israelske hæren angrep " en forlatt treningsleir" som tilhører PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine), 20 kilometer nordvest for Syrias hovedstad Damaskus.

Israelske sikkerhetskilder står imidlertid fast på at medlemmer av både Islamsk hellig krig og Hamas blir trent i bruk av eksplosiver i leiren. Israelske kilder mener videre at enkelte av disse aktivisitene vender tilbake til Vestbredden og til Gaza for å etablere " terror-nettverk ".

Utelukker ikke nye aksjoner

Israelske sikkerhetskilder hevder videre at leiren i Syria er sponset av Iran.

- Vi vil ikke la denne terrorens akse mellom Teheran, Damaskus og Gaza fortsette med å aksjonere og drepe uskyldige menn, kvinner og barn, sier talsmann for Israels tatsminister Ariel Sharon, Raanan Gissin, til CNN.

Gissin understreker at aksjonen inne på syrisk territorium er en advarsel både til syriske myndigheter og til lederne for ytterliggående palestinske organisasjoner, og utelukker ikke nye angrep mot mål i Syria " dersom Syria fortsetter å være delaktige i forbrytelsene til terrororganisasjoner som forbereder anti-israelske angrep".

Flere motangrep

Israels hær har siden lørdag kveld gjennomført flere hevnaksjoner etter selvmordsangrepet.

Bare timer etter aksjonen gjennomførte militærhelikoptre to angrep mot mål på Gazastripen, melder NTB- Reuters-AFP. Det skal søndag morgen ikke være rapportert om sårede eller drepte etter hevnaksjonen.

Angrepen fant sted en times tid etter at Israels statsminister Ariel Sharon avsluttet et møte med sine militære rådgivere.

Hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Søndag kveld kom meldingen om at FNs sikkerhetsråd er innkalt til hastemøte for å drøfte det israelske angrepet på Syria, opplyser offisielle talsmenn.

NTB-Reuters melder at møtet er innkalt etter syrisk anmodning. Syria ber Sikkerhetsrådet fordømme det israelske angrepet.

En amerikansk representant sier møtet finner sted klokken 16 lokal tid, eller klokken 22 norsk tid søndag kveld.

Foto: Scanpix

Reklame

Nå er United-legenden ambassadør for norske fans