Gå til sidens hovedinnhold

IT-guru saksøker giganter

Paul Allen varsler søksmål mot Facebook, Google, Yahoo, TouTube og Apple.

Private søksmål rundt patenter er ikke uvanlig, tvert imot.

Men sjelden er de i samme kaliber som søksmålet den amerikanske it-milliardæren Paul Allen, som i sin tid grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, har anlagt.

Det ekstraordinære i denne striden er størrelsen på selskapene Allen vil slåss mot.

It-giganter
Søksmålet, som ble levert i den amerikanske delstaten Washington på fredag, omfatter elleve av USAs største it-selskaper. De anklages for urettmessig bruk av e-handelsteknologi, som Paul Allens selskap Interval Research skal ha hatt patent på siden begynnelsen av 90-tallet. Blant de saksøkte finner vi da Apple, eBay, Facebook, Google, Yahoo og YouTube.

- Interval Research var tidlig, en banebrytende bidragsyter i utviklingen av internettøkonomien. Interval har bragt sine teknologier til markedene ved å skille ut nye selskaper fra moderselskapet, vi har gjort teknologiske bytteavtaler og vi har solgt patentert teknologi, sier en talsperson for Paul Allens selskap, skriver CNBC News.

- Dette søksmålet er viktig for å beskytte våre investeringer i innovasjon. Vi forfekter ikke patenter som andre selskaper har tatt ut, på samme måte som vi heller ikke kjøper patenter som opprinnlig er gitt til andre. Disse patentene er utviklet av og for Interval, sier talspersonen.

Gigantene slår tilbake
Google er ikke sene om å svare på tiltale.

- Dette søksmålet mot noen av USAs mest innovative selskaper avspeiler en kjedelig tendens der konkurransen foregår i rettsalen fremfor i det åpne markedet. Innovasjon, ikke søksmål, er den korrekte måten å bringe denne typen produkter og service, som millioner av mennesker til gode rund om i verden, ut i markedet på, uttaler Aaron Zamost, talsmann for Google, til CNBC News.

Facebook mener at søksmålet har liten befatning med virkeligheten, og at det vil bli bekjempet med alle midler, skriver epn.dk.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken