Gå til sidens hovedinnhold

Italia stemmer over grunnloven

Søndag og mandag holdes folkeavstemning i Italia. Spørsmålet er om statsministeren og regionene skal få mer makt gjennom en grunnlovsendring.

Endringsforslaget ble lagt fram av tidligere statsminister Silvio Berlusconis regjering med støtte fra Umberto Bossis Liga Nord-parti. Et viktig punkt er om lokale myndigheter skal få større innflytelse over hvordan skatteinntektene brukes, skriver BBC.

Dersom endringsforslaget blir avvist kan Liga Nord komme til å trekke seg fra Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon, noe som vil undergrave Berlusconis rolle som leder for den italienske opposisjonen. Statsminiseter Romano Prodi og hans sentrum-venstre-koalisjon er sterke motstandere av lovforslaget.

Italia har hatt 61 regjeringer siden 1945. Tilhengere av lovforslaget sier det vil gi større stabilitet. Statsministeren vil få makt til å oppløse parlamentet og utnevne og avsette ministre og stake ut hovedretningen for regjeringens politikk. Dette ble bevisst holdt utenfor statsministerens rolle i 1948-grunnloven for å forhindre framveksten av en ny fascistdiktator som Benito Mussolini.

Endringsforslaget vil også gi Italias 20 regioner større selvstyre gjennom å gi dem kontroll over utdanning, helse og lov og orden.

Kritikerne mener lovforslaget er for lite gjennomarbeidet og at det vil kunne skape økte forskjeller.

- Vi kan få 20 regionale helsesystemer, 20 regionale skolesystemer og alle slags forskjeller mellom italienerne, sier Vannino Chiti, minister for institusjonelle reformer. I praksis er det forskjeller mellom sør og nord han snakker om. To studier i fjor viste at dersom Sør-Italia var uavhengig, ville det være det fattigste av EUs 25 medlemmer målt i inntekt per hode.

Meningsmålingene viser at forslaget har liten oppslutning. Spørsmålet er hvilke av sidene som får velgerne ut av sofakroken. Dette er tredje gang på tre måneder at italienerne oppfordres til å avgi sin stemme i valg.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken