Gå til sidens hovedinnhold

Ja til EU taper i Stortinget

Det er ikke flertall på Stortinget for å endre Grunnloven slik at det blir lettere å få Norge inn i EU.

Det er klart etter intense gruppemøter i Stortinget onsdag, melder NTB.

Høyre har foreslått å endre Grunnlovens paragraf 93 slik at det skal være et flertall på to tredeler og ikke tre firedeler i Stortinget for at Norge skal kunne bli medlem i overnasjonale organisasjoner som EU.

Men for å få forslaget vedtatt, kreves det to tredels flertall i Stortinget. Dermed ser det ut til at forslaget ikke får flertall etter at Venstre på sitt møte bestemte seg for at partiet samlet skal stemme imot forslaget. Det samme vil Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti gjøre.

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vedtok onsdag å fristille sine representanter. 18 av Aps representanter og 14 fra Frp har varslet at de vil stemme nei til å endre Grunnlovens paragraf 93.

Frontene har vært harde i Ap. 18 stortingsrepresentanter ba i et brev før gruppemøtet om å få bli fristilt i saken slik at de kan stemme imot forslaget om å endre Grunnlovens paragraf 93. Partiledelsen bestemte seg for ikke å bruke partipisken i saken. Det samme har Frp gjort.

Det er tilstrekkelig med 57 nei-stemmer for å stanse forslaget. Etter onsdagens gruppemøter er det klart at nei-stemmene vil komme opp i 79 dersom alle møter opp under avstemningen torsdag.

Avstemningen vil skje torsdag ettermiddag.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken