Etter at forbudet mot seddelinntak på spilleautomater ble innført i 2006 gikk gjennomsnittlig spillefrekvens på spilleautomater ned med 20 prosent. Andelen ungdommer som spilte ukentlig eller oftere gikk ned med 26 prosent, mens andelen unge som hadde spilleproblemer ble redusert med 20 prosent.

- Føles godt
Det viser en undersøkelse gjennomført av SIRUS-stipendiat Marianne Hansen. Sammen med forskningsleder Ingeborg Rossow publiserer hun nå resultatene av studiene i fagtidsskriftet tidsskriftet International Journal of Mental Health and Addiction, skriver SIRUS.

- Det er veldig gledelig at de tiltakene vi gjør gir effekt, sier spillminister Trond Giske.

- Jeg har møtt folk med spilleavhengighet, og som har spilt seg fra gård og grunn. Det gjør stort inntrykk. Når vi kan gjøre noe, så føles det godt, sier Giske og legger til.

- Vi var forundret over at forrige regjering bare så på at spillavhengigheten økte, uten å gjøre noe. Fra 2001 til 2005 økte spillomsetningen fra åtte til 28 milliarder kroner.

Totalforbud
Giske poengterer at etter at seddelforbudet på spilleautomater kom i 2006, har man fått et totalforbud som har gitt enda større virkning.

- I dag er de norske spillene er på et greit nivå. Der vi nå registrerer en økende spilleavhengighet, er på servere i utlandet hvor man ikke trenger norsk godkjenning. Enkelte av disse spillene minner veldig om de gamle spilleautomatene, sier Giske.

For å motvirke at folk spiller bort pengene på disse utenlandske nettsidene, har regjeringen vedtatt restriksjoner på overførsel av penger fra bankene til disse utenlandske selskapene.

- Har dere vurdert et totalforbud?

- Hele spillpolitikken i Norge bygger på at det er bedre med et lovlig regulert spill som er ansvarlig, enn å risikere ett illegalt spillmarked utenfor kontroll. Det er litt som i alkoholpolitikken, sier kulturministeren.