Over en uke etter at Gro Harlem Brundtland hudflettet sin tidligere nære medarbeider, kommenterer Thorbjørn Jagland kritikken fra den tidligere landsmoderen.

I artikkelen «Ingen gir fra seg regjeringen frivillig» snakker en åpenhjertig tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland ut om hva hun mener om Jaglands taktikk ved stortingsvalget i 1997, da han krevde 36,9 prosent oppslutning ved valget for å danne regjering. Det fikk altså ikke Ap. Dermed ble Kjell Magne Bondevik statsminister, og ble sittende til 2005.

- Jeg hadde ikke kunnet tenke meg at han kunne være så dum, sier Brundtland, i artikkelen der Brundtland altså argumenterer for at Arbeiderpartiet aldri skulle ha gitt fra seg makten frivillig.

Les: - Trodde ikke han var så dum

- Har jeg skadet landet?
- Ble du sint da du hørte hva Gro hadde sagt, spør Dagbladet Magasinet i et lenger portrettintervju lørdag.

- Nei, bare forundret over dette raseriet som oppstår hver gang dette spørsmålet kommer opp. Hva er det egentlig som ligger til grunn? Er man redd for at andres oppfatninger skal komme fram? spør Jagland.

- Har jeg skadet landets interesser? Er det noen som kan svare meg på det? Har jeg skadet Arbeiderpartiet? Hvis man har den oppfatning at vi kunne fortsette å styre etter ti års mindretallsstyre, at vi bare kunne fortsette å ha makten til evig tid, da kan jeg forstå raseriet. Og hvis man mener at Bondevik-regjeringen har skadet landet, da kan jeg forstå raseriet, sier Jagland.

- Antiintellektuelt
Stortingspresidenten mener at Arbeiderpartiet kunne ha banet vei for en langt mer høyreorientert regjering hvis de hadde tviholdt på makten i 1997. Jagland sier også at det er naturlig at partiene skifter på å sitte med makten, og at ingen av dagens regjeringsalternativer kan bli så ille at de river ned samfunnsbygget vårt.

- Den oppfatning at Ap har hatt rett i alt og skapt Norge i sitt eget bilde, den deler jeg ikke. Det var gunstig at sentrumspartiene fikk se hva ansvar var. Og det var ikke dumt at Kåre Willoch kom inn på åttitallet og sørget for mangfold i eteren. Sett i historiens lys så er det ikke lett å si hva som hadde tjent Norges interesser best, Gros løsning eller min. Det blir nesten antiintellektuelt å si at den ene måten hadde ført til at vi hadde fått et mye bedre Norge, mens min ville skadet Norge, sier Jagland.