Forretningsmannen Tan Seet-eng fra Singapore, også kjent som Dan Tan, regnes for å være hovedmannen bak det som kan være tidenes største kampfiksingsskandale.

Navnet hans er dukket opp gjentatte ganger under forskjellige etterforskninger av mulig kampfiksing, senest denne uken. Europol opplyste at opp mot 700 fotballkamper kan være fikset, og Dan Tan er fra flere hold blitt peket ut som hovedmistenkt.

Med mulighet til å sette store summer på kamper via bettingselskaper på internett, er kampfiksing blitt «big business». Generalsekretær Ronald Noble i Interpol er redd for at mens integriteten til verdens mest populære sport står på spill, får de antatte bakmennene gå fri. Han mener kampfiksing genererer flere hundre milliarder dollar årlig på verdensbasis.

Tan, som er i 40-årene og født i Kina, skapte første gang overskrifter da hans angivelige kompanjong Wilson Raj Perumal ble arrestert i Finland i 2011.

Perumal ble dømt for kampfiksing og måtte i fengsel. Han regnes for å være et av hovedvitnene i kampfiksingssaken som rystet italiensk fotball og i den siste saken som er rullet opp av Europol. Perumal har sagt han ble forrådt av Tan og har nevnt ham som en av bakmennene i gruppen hans.

- Uskyldig
Selv hevdet Tan i et intervju i 2011 at han var uskyldig. Han forsto ikke hvorfor han ble mistenkt for å være involvert i kampfiksing.

- Hvorfor jeg plutselig blir beskrevet som en kampfikser, vet jeg ikke. Jeg er uskyldig. Hvis det er noe mot meg, kan jeg ta det til retten og bekjempe det, sa han til The New Paper.

I Italia er det utstedt arrestordre på ham, mens han også er nevnt i tyske rettsdokumenter. I tillegg er Tan koblet til kampfiksing i flere andre land.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '19rlki0omwbfq14j9oj6gakfg8', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-19rlki0omwbfq14j9oj6gakfg8', 'eplayer14');

Kritikk
Singapore regnes for å være sentrum for internasjonal kampfiksing, og landets myndigheter har fått kritikk for ikke å rydde opp i problemet. Singapores antikorrupsjonsbyrå (CPIB) opplyser at det har etterforsket åtte slike saker siden 2005, og elleve personer er dømt.

Politiet i Singapore sier det samarbeider med både Europol og Interpol, blant annet med å gi informasjon om Tan, men legger til at politiet trenger håndfaste bevis for å kunne pågripe noen.

Ronald Noble i Interpol synes myndighetene i Singapore ikke gjør nok for å stoppe kriminelle grupper som er involvert i kampfiksing.

- Fram til det blir gjort pågripelser i Singapore og navn, datoer og detaljer om kampfiksing, blir gitt, kommer disse organiserte kriminelle til å heve seg over loven. Singapores rykte vil fortsette å lide, sier Interpol-sjefen. (©NTB)