Gå til sidens hovedinnhold

Jan (75) ga kommunen gratis tomt til gravlund - fikk sjokkregning

Og ikke nok med det, tomta hvor kirkegården ligger, har kommunen fått gratis av hans familie.

– Jeg synes det er i drøyeste laget, forteller Jan Berglund (75) til Nordlys.

Pensjonisten har nettopp mottatt et festekrav fra Tromsø kommune for hans foreldres graver på Kobbervågen kirkegård. Kravet, som gjelder for 20 år, er på 6.000 kroner per grav, eller totalt 12.000 kroner.

– Det har steget noe voldsomt de siste årene. Det er ikke så lenge siden kravet var på bare noen tusenlapper. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal ha steget så mye fra da til nå, sier han.

-Vi gjør alt arbeidet

Berglund peker også på at Tromsø kommune ikke utfører noe arbeid på kirkegården, det er i det følge ham bygdefolket som gjør.

– Det er vi som tar oss av renholdet på kirkegården, det er vi som betalte for å få lagt inn vann her og det er vi som rydder på gravene, sier han, og fortsetter:

– Ikke er det lys på kirkegården heller. De satte opp en søppeldunk her for noen år siden, men det har vi fått beskjed om at vi må tømme selv. Utenom når de er her for å grave graver, gjør ikke kommunen noe på kirkegården.

Ga tomta til kommunen

Ifølge Berglund er det også andre elementer som gjør at han reagerer sterkt på festekravet.

– Tomta som kirkegården ligger på tilhørte frem til midten av 50-tallet min onkel og tante. Så donerte de denne til Tromsø kommune, slik at vi kunne få en kirkegård her ute. Likevel endte mitt søskenbarn opp med å få krav om å betale eiendomsskatt for tomta for noen år tilbake. Det ble en sak som varte og gikk før den til slutt ble løst ved at rådmannen grep inn, forteller ham og fortsetter:

– Jeg synes det er forferdelig at de nå kommer med et slikt krav, og det er jeg sikkert ikke alene om å mene. 12.000 kroner er mye penger for mange.

Vedtatt prisøkning

Kirkeverge i Tromsø Kristin Stang Meløe forteller at det er kommunestyret som har vedtatt den nye festeavgiften på 6.000 kroner per grav. Dette ble gjort i forbindelse med budsjettforhandlingene før jul.

– Det er lik pris på alle kirkegårder og gravlunder i Tromsø, og prisen gjelder da for 20 år fremover. Altså er det snakk om 300 kroner per grav per år. Før prisøkningen i desember var festeavgiften på rundt 180 kroner i året. Så det er snakk om en ganske stor prisøkning.

Stang Meløe peker på at prisøkningen er et valg politikerne har tatt.

– Slik det er, både i Tromsø og i alle andre kommuner, er prisen et resultat av driftstilskudd fra kommunen og brukerbetaling. Når driftstilskuddet fra kommunen går ned, må prisen for brukerbetaling gå opp. I noen kommuner dekker kommunen alt, mens det i andre, spesielt i store byer, overlates mer til brukerne.

Burde få skryt

Når det kommer til spørsmålet om det er rettferdig at Berglund skal betale for feste på en plass der bygdefolket likevel gjør alt arbeidet, svarer Stang Mæle slik:

– Det er som sagt lik pris overalt. Nå kan det være at man opplever at vi ikke er like mye ute i Kobbervågen som vi er andre steder, men dette er politisk vedtatt med faste priser. Jeg kan likevel forstå at man reagerer på dette, selv om jeg i farten mener at vi også er ute på Kobbervågen. Derfor synes jeg bygdefolket fortjener skryt for innsatsen de legger ned.

Når det kommer til at Berglunds familie i sin tid donerte tomta til kommunen, peker Stang Meløe på at det ikke eksisterer noen avtale om at familien skal få slippe unna festekravet av den grunn.

Les flere saker i Nordlys her.

Kommentarer til denne saken