Gå til sidens hovedinnhold

Japanere drept i Irak

Motstanden i Irak rammer stadig flere nasjoner: Lørdag ble to japanske diplomater og den irakiske sjåføren deres drept i bakholdsangrep.

Sent lørdag kveld ble Katsuhiko Oku (45) fra den japanske ambassaden i London, og Masamori Inoue (30), som jobbet ved landets ambassade i Irak, drept i et bakholdsangrep i Irak, melder NTB-AFP-Reuters. Den irakiske sjåføren deres døde senere av skadene.

Diplomatene skulle delta på en konferanse om gjenoppbyggingen av Irak i Saddam Husseins hjemby Tikrit da de ble angrepet, sier Japans utenriksminister, Yoriko Kawaguchi.

Nyheten om de første japanske dødsfallene i Irak vil ytterligere komplisere USAs arbeid med å få Japan til å sende soldater til Irak for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet.

Trekker seg ikke ut
Men søndag bedyret Japans utenriksminister Yoriko Kawaguchi at Japan ikke kommer til å endre sine planer om å hjelpe til med gjenoppbyggingen av Irak.

- Dette er en utålelig hendelse. Vår grunnholdning med tanke på å bidra positivt til gjenoppbyggingen av Irak vil ikke bli rystet, sier Kawaguchi.

- Vi kommer aldri til å gi etter for terrorisme, legger hun til.

500 soldater klare
Japan har en pasifistisk grunnlov, men har vedtatt en spesiell lov som gjør det mulig å sende japanske soldater til Irak. Betingelsen for en slik utplassering er imidlertid at styrkene settes inn i områder der det ikke er kamper, og at de arbeider med gjenoppbygging og humanitære oppgaver.

Fredag meldte det japanske nyhetsbyrået Kyodo at 500 japanske soldater skal være klare for utplassering i Irak i februar eller mars, ifølge en foreløpig plan.

Sterk motstand
To amerikanere ble også drept lørdag, i et angrep i nærheten av byen Ramadi, ifølge en uttalelse fra den amerikanske hæren.

Soldatene ble angrepet med rakettdrevne granater og håndvåpen.

7 spanjoler drept
Tidligere på dagen ble en spansk kolonne angrepet. Sju spanske etterretningsagenter ble drept i geriljaangrepet sørøst for Bagdad, og en person ble såret.

November ble vanskelig for USAs styrker i Irak, og måneden resulterte i det høyeste antallet drepte siden krigen startet i mars. 79 amerikanske soldater ble drept i november, mot 65 i mars og 73 i april da krigen pågikk, ifølge Washington Post.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter