Gå til sidens hovedinnhold

- Jævla landssviker

Kaotiske tilstander da den terrorsiktede ankom Oslo tinghus.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Ved 13.30-tiden ankom en mørk bil til Oslo tinghus. Dette førte til kaotiske tilstander, og tilskuere stormet mot bilen og ropte skjellsord.

- Jeg fulgte bilen, og rundt bilen samlet det seg mange unge mennesker. De gikk løs på bilen. De ropte landssviker, jævla forræder, drapsmann og andre stygge skjellsord. Det ble plutselig en veldig kaotisk stemning, sier Nettavisens journalist, Alexander Winger, på stedet.

SISTE: Breivik har forlatt Tinghuset.

Men det var ikke terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) som var til stede i bilen, han ankom i en annen bil, ved en annen inngang. Likevel kokte det blant tilskuere som trodde det var Breivik.

- Jeg så en mann inne i bilen som ble beskyttet av to politimenn. Han satt i midten, og politiet la seg over ham. De holdt hendene over ansiktet hans, sier et vite til Nettavisen.

Hendelsen skjedde på baksiden av Tinghuset, hvor det er samlet store mengder med presse og tilskuere. Breivik ble fraktet fra Politihuset på Grønland til Tinghuset i en bilkortesje med pansrede kjøretøy. Kortesjen skal ha blitt overvåket av et helikopter.

Klokken 14.27 melder TV 2 at en bilkortesje forlot Tinghuset. Det kan innebære at Breivik har forlatt Tinghuset, og at fengslingsmøtet er avsluttet, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Går for lukkede dører
Ved tolvtiden ble det kjent at fengslingsmøtet går for lukkede dører. Breivik hadde selv ønske om at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, men dette ble avslått.

- Det har kommet inn en begjæring om forhåndslukking av dørene i fengslingsmøtet. Det vil i så fall innebærer at møtet både starter og avholdes for lukkede dører, sa informasjonssjef Irene Ramm klokken 11.30.

Kodede beskjeder
Ifølge NTB er årsaken til begjæringen at en frykter at Anders Behring Breivik (32) skal benytte anledningen til å sende ut kodede beskjeder. Påtalemyndigheten hadde forhåndsbegjært lukkede dører, noe retten besluttet å gjøre.

Aktor krever åtte ukers varetektsfengsling for Breivik.

Informasjonssjef Irene Ramm orienterte pressen ved Oslo tingrett ved 13-tiden om at det ikke blir anledning for pressen å få et glimt av den terrorsiktede Breivik. Ramm sa også at det heller ikke var anledning for pressen å få et bilde av Breivik.

Fengslingsmøtet skulle etter planen starte klokken 13.00, men er utsatt til 13.30. Pressen vil bli orientert om kjennelsen av tingrettsdommer Kim Heger etter fengslingsmøtet i sal 227. Fengslingsmøtet skal etter planen vare i cirka én time.

Sikkerhetsmessige hensyn
I en kjennelse fra Oslo tingrett kommer det fram at retten har besluttet at fengslingsmøtet går for lukkede dører av sikkerhetsmessige hensyn.

«Det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon,» lyder kjennelsen fra Oslo tingrett.

«Retten har ved ovennevnte vurderinger lagt stor vekt på at offentlighetens behov for åpenhet i herværende sak. Det samme gjelder medias behov for informasjon. Imidlertid finner retten at ovennevnte opplysninger i saken, på nåværende tidspunkt, er så tungtveiende at forhandlingene må skje for lukkede dører.»

Ikke erkjent straffskyld
En hel verdenspresse er samlet foran Oslo tinghus for å følge fengslingsmøtet til den terrorsiktede 32-åringen. 93 mennesker ble drept i terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya fredag. Politiet har opplyst at antallet på drepte på Utøya vil trolig bli noe nedjustert.

Breivik har erkjent begge forhold, men ikke erkjent straffskyld.

Enormt sikkerhetsoppbud
Det er et enormt sikkerhetsoppbud rundt Oslo tinghus mandag ettermiddag. Politiet frykter lynsjestemning, og ved tolvtiden ankom politiets bombegruppe, opplyser Nettavisens journalist Alexander Winger, som er på stedet.

- Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Nettavisens journalist på stedet, Heidi Schei Lilleås, opplyser at bombehunder gjennomsøker Tinghuset. Men informasjonssjef Irene Ramm opplyser at hun ikke er kjent med at det foreligger noen konkret trussel.

Det vil holdes en pressekonferanse på politihuset senere i dag, der aktor vil kommentere dagens rettsmøte.

Breivik skal ha ytret ønske om å få bære en uniform under fengslingsmøtet, men dette ønsket har blitt avslått.