Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg angrer og er skamfull

Den svindeldømte 46-åringen forteller hvorfor han lurte Knut Helge Aas og Ole Hartmann.

(iOslo.no) - Det er ingen som fortjener å bli så såret som Knut Helge Aas og Ole Hartmann. Men min hovedtanke nå er å gjøre opp det jeg skylder folk. Det må det være, sier 46-åringen til iOslo.no.

Hønefoss-mannen er dømt for å ha svindlet Knut Helge Aas for nesten 400.000 kroner ved å ha forledet ham til å innbetale penger til et forretningssamarbeid som aldri ble noe av. Og han har blitt anmeldt av Ole Hartmann for svindel av verdier på rundt 50.000 i en liknende sak. Nå forteller han at han angrer bittert.

Les også: Lurt for 400.000 kroner etter NAV-møte
Les også: - Ble lurt trill rundt av svindeldømt

- Jeg er veldig skamfull for det med Aas. Og jeg angrer også overfor Hartmann. Men det er det jeg som må bære, sier 46-åringen.

- Har ikke prøvd å underslå
- Hvorfor gjorde du det?

- Jeg mener det med Hartmann er en forretningsidé som ikke gikk. Delvis på grunn av min helse, og delvis fordi vi ikke fikk noen penger inn. Derfor registrerte jeg ikke selskapet, fordi det ikke var grunnlag for det. Jeg har jo ikke snakket med masse folk, og så tatt pengene deres og forduftet, sier 46-åringen.

- Hartmann sier at du kom med unnskyldninger og falske kvitteringer. Hvorfor sa du ikke bare sannheten og betalte tilbake?

- Han har nok en riktig framstilling av det som skjedde. Men jeg har ikke prøvd å underslå midler. Vi hadde noen små utgifter i forbindelse med dette, og da jeg satte dem på overføring var det ikke nok penger inne. Det var ingen bevisst handling overfor Hartmann.

- Ikke likt
- Men kunne du ikke overført noen av pengene?

- Jeg kunne absolutt ha overført litt, men så hadde jeg den andre saken hengende over meg, og ville ikke forfordele mot den andre saken, svarer 46-åringen.

Hartmanns anmeldelse av Hønefoss-mannen ble henlagt av Nordre Buskerud politidistrikt i begynnelsen av november i 2008, men avgjørelsen er anket til statsadvokaten. Det er ventet at statsadvokaten vil gi sitt svar innen et par uker.

46-åringen ser likheten i de to sakene, men mener også at de er forskjellige på mange plan. I rettssaken mot Aas innrømmet han å bevisst ha lurt Oslo-mannen til å overføre penger til en franchise-kafe, uten at det var planer om å etablere kafeen. Overfor iOslo.no hevder han underslaget ikke var bevisst fra starten av.

- Med Aas ble det veldig fort klart at det ikke gikk, men istedenfor å gjøre noe med det, holdt jeg kjeft og trodde jeg skulle klare å betale tilbake alt, sier han.

- Reelt
Retten la til grunn at 46-åringen aldri var i kontakt med ledelsen i Baker Hansen, som var kjeden de to hadde planlagt å drive en franchise-kafe under. En del av pengene som ble overført ble brukt til å nedbetale egne lov, ifølge dommen.

Ønsket om å gjøre forretninger med Hartmann var imidlertid reelt, ifølge Hønefoss-mannen.

- Saken med Aas er en sak jeg er dømt for, og jeg har erkjent at jeg tok pengene. Men når jeg ikke kunne jobbe mer på det samme stedet, måtte jeg skaffe meg en annen inntekt, og derfor begynte samtalene med Hartmann. Jeg ser likheter, men det er ikke det samme, sier han.

Om kontorlokalet han fortalte at han hadde lagt ut for i kontanter, har han følgende svar:

- Han har rett i at jeg sa det. Og jeg skulle legge ut for det, men så hadde jeg ikke nok penger. Så det er også noe jeg skylder.

- Ingen sjanse for gjentakelse
- Er du manipulerende?

- Nei, jeg prøver ikke å manipulere så mange nå. Jeg tror ikke jeg er det, men det må jo andre avgjøre, svarer 46-åringen.

- Når du tilsynelatende har gjort dette to ganger, er det noen grunn til at du ikke skal gjøre det igjen?

- Det er overhodet ingen sjanse for at jeg gjør det igjen. Min hovedtanke er å gjøre opp det jeg skylder folk, og sånn må det være. Nå har jeg en stille og rolig jobb, og venter på å komme inn og sone min straff, svarer han.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken