SAGA KINO (Nettavisen): Mandag var det 40 år siden Fremskrittspartiet (Frp) ble stiftet av Anders Lange på Saga kino i Oslo.

På omtrent nøyaktig samme tidspunkt - på den samme kinoen - samlet Frp seg til feiring mandag ettermiddag.

- For en reise dette partiet har vært gjennom, åpnet Frp-leder Siv Jensen, til stor applaus fra kinosalen.

- Eli har vært helt avgjørende
Det var spesielt ett ektepar som smilte ekstra stolt under markeringen, Mr. Frp og mangeårig partiformann Carl I. Hagen, og hans kone Eli.

Carl benyttet anledningen til å takke kona, og overrasket henne ved å ta henne fram foran kinopublikummet for å ære henne.

- Eli har vært helt avgjørende, fordi vi har vært et lag. Hun har jo jobbet i Stortinget i alle mine år som parlamentarisk leder, og vi har vært et lag som har stått sammen, sier Carl I. Hagen til Nettavisen.

- All utskjellingen, kritikken og de hektiske tingene hadde ikke vært mulig uten at Eli, som har vært støttende hele tiden, legger han til, og ser smilende på Eli.

- Hvordan synes du det var å bli æret Carl i dag?

- Det var veldig hyggelig, men jeg var ikke forberedt. Han fikk litt kjeft fordi han ikke sier fra, for jeg begynte jo å gråte. Det skal ikke så mye til at jeg gråter, men hadde jeg vært litt mer forberedt så skulle jeg greid å holde tårene tilbake, sier Eli.

- Hans arbeid har blitt kronet med hell
Hun sier til Nettavisen at hun ikke trodde at hun skulle få oppleve partiets 40-årsdag da hun ble med på laget for over tre tiår siden.

- Jeg må jo si at jeg aldri trodde at jeg skulle få være med på 40-årsjubileet for Fremskrittspartiet da jeg begynte for snart 32 år siden. Så jeg synes etter alt slitet, så er det morsomt å være med å oppleve det, sier Eli.

For Carl I. Hagen, som var partiformann fra 1978 til 2006, er dette en stor dag. Han var selv på med stiftelsesmøtet på Saga kino den 8. april 1973.

- Det har blitt mye større og viktigere enn det jeg trodde. Det er rart å tenke på, 40 år. Jeg husker på Saga kino da jeg var 29 år gammel, og så den 69 år gamle, ærverdige Anders Lange rusle nede på scenen. Det er altså 40 år siden. Jeg har brukt hele mitt liv på dette, sier han.

- Det har vært mange kamper, som du også sa i din tale, og mye kritikk og sjikane. Har det vært verdt det?

- Det er klart når jeg ser tilbake, så har det jo vært verdt det. Hvis det går galt med Norge så kan jeg si til meg selv med god samvittighet at jeg gjorde det jeg kunne for å stoppe det, sier Hagen, og fortsetter:

- Jeg har vært med på å prøve å gjøre det som jeg synes er riktig. Jeg har ikke tilhørt en gruppe som sier at noen må løse problemet. Jeg har tatt et aktivt ansvar og gjort mitt beste. Så da kan jeg ha god samvittighet når jeg er på sykehjem på en 20 års tid, sier han, og kikker smilende bort på en leende Eli.

- Hva tenker du om at Frp nå kanskje når målet og ender i regjering for første gang, Eli?

- Da må jeg si at tross alt er hans slit da ikke vært forgjeves. For han har jobbet knallhardt i alle årene jeg har kjent ham, og politikk har gått foran familie og foran alt. Da må jeg si at da har hans arbeid blitt kronet med hell, sier hun.

- Han har betydd veldig mye
Siv Jensen skrøt også stort av Carl I. Hagen under jubileumsfeiringen.

- Det er en mann som har ofret mer enn noen. En mann som har stått sterkere i stormen enn mange andre. Det er en mann som har gått foran og brøytet vei, sa Jensen, og tok sin tidligere sjef fram til talerstolen.

De klemte, og det ble gitt blomster, som Carl ga videre til kona Eli.

- Hva har Carl I. Hagen betydd for Fremskrittspartiet?

- Han har betydd veldig mye for Fremskrittspartiet. Han har nok hatt en betydelig mer betydningsfull rolle for partiet enn Anders Lange som stifter av partiet hadde. Ikke minst fordi han har stått i stormen gjennom så mange år som det han har gjort, i tøffe stormkast, og det vet jeg har kostet mye, sier Jensen til Nettavisen.

- Det har jo vært litt konflikter mellom dere på veien, men nå er det feid under teppet?

- Nei, ikke under teppet. Det er bilagt og vi er vel forlikt, og det er jeg veldig glad for, sier Frp-lederen.

- Skulle gjerne møtt ham
- Hvor viktig er denne dagen for deg?

- Den er viktig både fordi den oppsummerer 40 år som har vært viktig både for oss og for norsk politikk, og fordi den også gir oss anledning til å rette blikket framover, sier Jensen.

Selv var Jensen bare tre år gammel da partiet ble stiftet.

- Jeg har jo tilegnet meg informasjon i ettertid. Klart jeg skulle fryktelig gjerne ha møtt ham, noe jeg aldri fikk anledning til siden jeg var så liten. Så det jeg har lært om han har jeg fått lært i ettertid gjennom historie, arkiver og materiell, sier hun.

- Takk til alle som dømte oss nord og ned
I sin tale trakk Jensen særlig fram «grasrotbevegelsen» som startet partiet.

- En liten gruppe helt vanlige mennesker som startet en liten grasrotbevegelse akkurat her hvor vi er nå for 40 år siden. En gruppe mennesker som ville forandre, og fornye samfunnet de levde i. En gruppe som trodde på noe som var større enn dem selv, sa hun.

Hun vedgikk at det har vært tunge tak, men;

- Alle de råtne egg og tomatene som vi har måtte tåle for det vi har kjempet for. Alle skjellsordene, all mobbingen og all trakasseringen. Fra journalister, fra bedrevitere, fra politiske motstandere og fra eliten. Vi har stått han av, vi har vokst og vi har vunnet, sa hun, og slo tilbake mot kritikerne:

- Alle de som undervurderte oss, om og om igjen, sitter nok og sturer litt i dag. For vi skulle jo være en døgnflue. Jeg vil gjerne sende en hilsen jeg til alle de, som har dømt oss nord og ned. Takk for all den oppmerksomheten dere har gitt oss, takk for alle de mulighetene dere har gitt oss til å forklare vår fantastiske politikk. I dag kan vi si følgende: dere tapte, vi vant, sa hun.

Fremskrittspartiet skal feire 40-årsjubileet ytterligere på landsmøtet i mai.