Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg betaler mer skatt enn alle i SV til sammen

Investor Øystein Stray Spetalen går til nytt frontalangrep mot Lysbakken.

Krangelen mellom statsråd Audun Lysbakken (SV) og investor Øystein Stray Spetalen fortsetter.

Det hele startet med at Spetalen kalte Lysbakken for «en samfunnsfiende», og Lysbakken slo tilbake.

- Jeg er veldig glad for at Spetalen kritiserer meg, for det ville være trist hvis et sosialistisk parti ikke var kontroversielt blant folk som primært er opptatt av at de rikeste skal bli enda rikere, sa Lysbakken.

- Han harselerer med oss
Uttalelsene fra Lysbakken får Spetalen igjen til å fyre løs mot SV-toppen.

- Det at jeg er opptatt av å bli enda rikere, bidrar til at jeg betaler i alle fall like mye i skatt til fellesskapet per år som samtlige deltakere på SV sitt landsmøte gjør til sammen, sier Spetalen til Nettavisen.

Spetalen mener Lysbakken harselerer med de rikeste i landet.

- Det mest konkrete bidraget folk flest kan gi fellesskapet er innbetaling av skatt. Dette burde da marxisten Lysbakken sette pris på. Istedenfor harselerer marxisten Lysbakken i sin retorikk med dem som bidrar med store summer til fellesskapet, sier han.

Lysbakken kom med uttalelsene i et intervju med Nettavisen i forbindelse med at han nå seiler opp som favoritt til å bli ny SV-leder, der han tar et oppgjør med sin marxistiske fortid.

«Jeg er revolusjonær i den forstand at jeg mener vi trenger et mer demokratisk samfunn enn kapitalismen. Mitt personlige grunnsyn er at jeg er sosialist og marxist», sa Lysbakken til VG i 2005.

Nå sier SVs nestleder at han ikke lenger vil bruke merkelappen marxist på seg selv.

- Marxist med minimal erfaring
Men Spetalen kaller fortsatt Lysbakken konsekvent for marxist.

- Ved at jeg er en betydelig bidragsyter til fellesskapet, gjør at jeg er opptatt av hvem og hvordan skattemidlene fordeles. At en marxist som har minimal erfaring fra hva det kreves av å skape arbeidsplasser, eller å lede mennesker til verdiskapende arbeid skal fordele skattemidlene, stiller jeg meg meget kritisk til, sier han.

Investoren mener Lysbakken med sine holdninger vil gjøre folks hverdag vanskeligere.

- Marxisten Audun Lysbakken har en politisk grunntanke som kommer til å gjøre hverdagen for vanlige arbeidsfolk vesentlig verre, sier Spetalen til Nettavisen, og legger til:

- Bevis for dette er hans ideologiske eksempler, Nord-Korea, Cuba og alle de tidligere landene i Warszawapakten. Her bruker eliten opp alle de økonomiske ressursene og vanlige folk lever på et eksistensminimum, sier Spetalen.

- Gleder meg at han blir SV-leder
Spetalen håper imidlertid at Lysbakken blir SV-leder.

- Marxisten Audun Lysbakken kommer til å være min gode venn i politikken i årene fremover, og det gleder meg at han blir SV-leder, sier han.

Lysbakken selv mener også at Spetalens uttalelser er et godt bidrag til hans forsøk på å bli SV-leder.

- Selv om jeg vil kreve å bli vurdert på det jeg mener i dag, og ikke på gamle sitater, så tror jeg også fremover at jeg vil si ting som vil irritere Spetalen, sa han i intervjuet med Nettavisen.

- Jeg angrer ikke på det jeg har sagt
Det var da Lysbakken fremmet sitt kandidatur som ny SV-leder i forrige uke, at han uttalte at både han, SV og verden hadde forandret seg - og at han ikke lenger kalte seg marxist.

Han sa dette om sin marxistiske fortid:

- Det jeg har sagt er at det begrepet vil jeg ikke lenger bruke for å markere mitt politiske ståsted. Men jeg vil gjøre det veldig klart, jeg har ikke noe behov for å ta avstand fra det jeg har ment, og jeg angrer ikke på det jeg har sagt. Men på noen områder mener jeg litt andre ting enn jeg gjorde for 5, 10 og 15 år siden, sa Lysbakken.

Den nye SV-lederen vil bli valgt på et ekstraordinært landsmøte til våren.

Kommentarer til denne saken