Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble sykemeldt etter skilsmissen

- Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet, sier stortingsrepresentanten.

Halvparten av sykefraværet i Norge har sosiale årsaker, viser forskning. Men det er ingen grunn til å kritisere leger for å sykemelde mennesker som opplever store sosiale belastninger og problemer, mener stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Til NRK forteller hun at hun selv ble sykemeldt i to uker da hun ble skilt.

- Jeg kunne jo ikke gå der og grine? Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet og samle meg. Jeg jobbet i en barnehage den gangen. Og da må man være til stede for barna og foreldrene, ikke gå rundt og gråte, sier Andersen ifølge NRK.

Kvinner mer sykemeldt
Tall viser at norske kvinner er over 70 prosent mer sykemeldt enn menn, uavhengig av stilling, ifølge NTB.

I desember kom det tall som viste at sykefraværet har gått ned 12,3 prosent siden IA-avtalen ble inngått. Tallene viste at sykefraværet har gått ned i alle aldersgrupper, bortsett fra for kvinner i alderen 35-39 år.

Sykefraværet gikk ned
I tredje kvartal gikk både det legemeldte og det egenmeldte sykefraværet ned. Samlet sett er det sesongjusterte sykefraværet nå 6,3 prosent, en nedgang på 3,0 prosent fra forrige kvartal, viste Nav-tall i desember.

- Det er gledelig at sykefraværet går ned, men det er fortsatt for høyt. Alle parter må jobbe videre med å få ned sykefraværet ytterligere, uttalte arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad den gangen.

Les også: - Jeg skal like å se den arbeidsgiver som sier nei dersom du spør om velferdspermisjon

- Be heller om permisjon
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde uttrykker forståelse for at mange sliter i hverdagen etter et samlivsbrudd, men advarer samtidig mot misbruk av sykelønnsordningen.

Da er det bedre å ta en samtale med arbeidsgiver og be om fri. Jeg skal like å se den arbeidsgiver som sier nei dersom du spør om velferdspermisjon da, sier stortingsrepresentanten til Nettavisen.

Er det OK med sykemelding ved skilsmisser og samlivsbrudd? Si din mening i kommentarfeltet under.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken