Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg ble voldtatt i Lommemannens bil

Pågripelsen av Lommemannen fikk «Per» til å avsløre sin mørkeste hemmelighet. For første gang forteller han om overgrepet som ødela livet hans.

BERGEN (Nettavisen): En sein vårkveld på Askøy utenfor Bergen er «Per» på vei hjem. Han er seint ute, vet foreldrene venter med kveldsmaten.

13-åringen har brukt opp busspengene på snop til videokvelden med kameratene. Han haster til fots hjemover langs veien han har gått så mange ganger før. Kvelden har lagt sitt mørke svøpe om hjemveien, klokka tikker ubønnhørlig mot 23, «Per» vet foreldrene sitter og venter.

Lite vet han om at livet hans vil bli snudd på hodet om få minutter. Snart vil en sportsbil stoppe ved siden av ham. I bilen sitter en mann som «Per» 18 år seinere tror er Lommemannen.

«Hver eneste dag av livet mitt er preget av det han gjorde mot meg»

Skjulte overgrepet i 18 år
- På få minutter ble hele livet mitt snudd på hodet. Overgriperen tok fra meg ungdomstiden min, han stjal tryggheten min. Hver eneste dag av livet mitt er preget av det han gjorde mot meg, forteller bergensmannen «Per» til Nettavisen.

Han har aldri før fortalt sin historie. Ikke til foreldrene. Ikke til politiet. Ikke engang til samboeren. I 18 år har han båret på hemmeligheten - helt til mandag denne uken. Da ble saken registrert i Kripos-oversikten over antatte Lommemann-overgrep.

«Per» ringte selv Kripos og fortalte om overgrepet han ble utsatt for. Han er ikke den eneste som den siste uka har stått fram og fortalt om hittil ukjente overgrep. Politiet vil nå undersøke om Lommemannen står bak disse overgrepene.

Selv er «Per» overbevist om at det er Lommemannen som forgrep seg på ham.

- Jeg skjønte at det var samme mann. Det tok meg lang tid å samle mot og krefter til å kontakte Kripos, og det var forferdelig å skulle sette ord på det jeg ble utsatt for. Nå gruer jeg meg til de kommende avhørene. Det blir som å åpne et gammelt og livstruende sår, sier «Per».

Sjokk da 55-åringen ble tatt
Vi snakker sammen på en café i Bergen sentrum. 30-åringen er nettopp ferdig på jobb. På overflaten er det ingen som kan se at han har vært utsatt for et grovt seksuelt overgrep. Når han begynner å fortelle, blir øynene mørke og sinte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg bærer på et utrolig sinne, det blusset kraftig opp da 55-åringen ble pågrepet, da kom alt tilbake igjen. Jeg skalv og ble fysisk kvalm da jeg leste om pågripelsen på nettet. Klarte ikke jobbe lenger, måtte bare sette meg ned og gjøre noe helt annet. Det gikk rundt i hodet mitt, sinnet og kvalmen raste i kroppen, forteller han.

«Jeg skalv og ble fysisk kvalm da jeg leste om pågripelsen av den antatte Lommemannen»

«Sånt skjer jo ikke her»
Tilbake på Askøy den mørke vårkvelden for 18 år siden sklir en blankpolert sportsbil opp ved siden av «Per» som haster hjemover. Bak rattet sitter en voksen mann. Han ser velstelt og pen ut, han virker hyggelig.

- Jeg var 13 år gammel, og ante ingenting om faren for seksuelle overgrep. Sånt skjedde jo ikke der, ikke på trygge Askøy. Det var ikke en tanke som slo meg engang, jeg hadde aldri hørt noen fortelle at sånt kunne skje. Da han spurte om jeg ville sitte på i bilen hans, streifet ikke tanken meg på at dette kunne være farlig, sier den nå 30 år gamle mannen.

- Det skjedde det jo aldri noe kriminelt på Askøy, vi følte oss skjermet, levde trygge liv, legger han til.

Glemmer aldri bilsetene
«Per» tar en lang pause i fortellingen, drikker store slurker av colaglasset. Det er vanskelig å sette ord på det som skjedde videre. Bildene, lydene, luktene... Alt kommer tilbake.

«Sånt skjedde jo ikke der, ikke på trygge Askøy»

- Han var så utrolig hyggelig. Ville fortelle masse om bilen sin. Ba meg kjenne på skinnsetene, rattet, dashbordet... Fortalte masse om sportsbilen sin, lurte veldig på om jeg likte den, forteller «Per».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Like brått som det startet, ender den hyggelige samtalen da sjåføren vrenger bilen inn på en plass med nedlagte lagerbygninger. ”Jeg må gjøre et kjapt ærend” sier mannen bak rattet.

Så starter overgrepet.

- Han stoppet bilen i skjul mellom to bygninger og hoppet ut av bilen uten å si noe. Så rev han opp døra på min side, og dro meg med makt ut av bilen og plasserte meg i baksetet... Der tvang han meg til å gjøre noe som ingen unggutt skal være nødt til å oppleve, sier han stille.

Grovt sexovergrep
«Per» forteller om hvordan han ble tvunget til å utføre oralsex på mannen, om hvordan det føltes som en evighet mens overgrepet pågikk.

- Jeg gråt og skalv hysterisk mens jeg måtte gjøre de grusomme tingene, sier «Per» mens blikket er festet i bordet framfor ham.

«Han tvang meg til å gjøre ting som ingen unggutt skal være nødt til å oppleve»

Da gjerningsmannen hadde gjort seg ferdig, ble «Per» dratt ut av bilen og etterlatt. Den fine sportsbilen forsvant med et brøl.

Bergensmannen forteller en rekke detaljer fra overgrepet, detaljer som gjør vondt å høre om, detaljer fra et overgrep som ødela livet for en 13-åring. Noen detaljer er for grove til å gjengis, andre har politiet bedt om at pressen ikke gjengir av hensynet til etterforskningen.

Staff river opp sår
Blant annet har Lommemannen etterlatt seg en spesiell «signatur» som gjør at politiet kan skille den ekte Lommemannen fra andre overgripere som har benyttet en lignende fremgangsmåte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det provoserer meg enormt at forsvarsadvokat Tor Erling Staff kan være så ubeskrivelig umenneskelig at han går ut og bagatelliserer Lommemannens overgrep. Han har fått lese politiets siktelse, han vet detaljene, han vet hvor grovt dette er. Det er ikke «peanuts», som han kaller det, når en voksen mann tvinger et barn til oralsex, sier «Per» harmdirrende.

- Uttalelsene hans har gjort de siste dagene utrolig tunge for meg. De bygger opp under skammen jeg har båret på i 18 år. Sinnet jeg føler mot Staff, er nesten like voldsomt som sinnet jeg føler mot mannen som forgrep seg på meg, sier 30-åringen.

«Sinnet jeg føler mot Staff, er nesten like voldsomt som sinnet jeg føler mot mannen som forgrep seg på meg»

Trodde han hadde fått HIV
Like vond som historien om overgrepet, er historien om ungdomsåra som fulgte etterpå. For «Per» var det verste skammen, frykten og usikkerheten.

- Da jeg vokste opp på 80-tallet, var sex mellom menn noe rart og myteomspunnet. Vi visste ikke noe om det. I seksualundervisningen på skolen lærte vi at homofil sex var synonymt med hiv og aids. Etter overgrepet gikk jeg rundt og forestilte meg at jeg blitt homofil, og at jeg hadde fått hiv. Skammen og frykten var så overveldende at jeg ikke turte å fortelle til noen hva som hadde skjedd med meg.

- Da jeg kom hjem samme kvelden som overgrepet skjedde, fikk jeg kjeft fordi jeg kom hjem altfor seint. Så spiste vi kveldsmat. Jeg latet som ingenting, men inni meg var alt bare kaos, forteller «Per».

Narkotika og vold
På innsiden bygget han en demning for å holde følelsene tilbake. På skolen raste karakterene hans, den skoleflinke gutten ble plutselig et problembarn. Det fulgte år med alkoholmisbruk i ung alder. Så kom hasjen. Og de narkotiske pillene.

- Jeg selvmedisinerte meg, og hang med en gjeng nede på Bystasjonen. Det var en vill tid. Jeg ville bare bort fra alt.

Han forteller om den eneste gangen han klarte å føle lettelse i tenårene. Den eneste gangen han fikk åpnet en ventil for de mange undertrykte følelsene.

- Det var en mann som ofte hang nede på Bystasjonen. Vi la merke til at han var voldsomt interessert i smågutter og småjenter, han ruslet rundt og ville ha kontakt med ensomme barn. En dag fikk jeg med meg gjengen på å overfalle ham. Jeg slo ham rett ned med knyttet neve, satt meg oppå ham og slo og slo. Jeg forestilte meg at han var «min» overgriper da jeg slo. Etterpå følte jeg en lettelse, det var deilig å få det ut, forteller «Per».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reddet av farsrollen
Han har lagt bak seg flere år med rusmisbruk, selvmordforsøk og innleggelser på Sandviken psykiatriske sykehus.

Først nå har livet tatt en vending, «Per» har sett lyset i enden av en årelang mørk tunnel. Han har funnet kjærligheten, og han er nettopp blitt pappa for andre gang. Å bli far ble det største i livet, det ble en livbøye.

- Nå lever jeg for barna mine, som jeg elsker over alt på jord. De trenger meg, jeg må være der for dem. Det har gitt meg livsgleden tilbake. Samme dag som den første sønnen min ble født, forsvant selvmordstankene. Jeg hadde fått en grunn til å leve, smiler han.

«Samme dag som den første sønnen min ble født, forsvant selvmordstankene. Jeg hadde fått en grunn til å leve»

Lommemenn fins overalt
Selv om overgrepet «Per» ble utsatt for bærer mange likhetstrekk med Lommemannens fremgangsmåte, er det viktig å ta forbehold om at det kan ha vært en annen seksualforbryter som forgrep seg på den da 13 år gamle gutten.

- Lommemannen eller ikke - mannen som gjorde dette mot meg er «min lommemann». Sånn tror jeg mange ofre for sexovergrep føler i disse dager. Selv om politiet nå har tatt én mann, så går det fortsatt mange rovdyr løs i samfunnet. De er også lommemenn. Nå er mitt håp at all oppmerksomheten om denne saken gjør at politiet får mer ressurser og et større trykk på å stanse sexmonstrene, sier «Per».

- Hvert overgrep er ett for mye. Barns liv legges i ruiner. Disse udyrene må stanses.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021