Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg brøt reglene for Gros skyld

Avdelingsdirektør Olav Røise sier han med viten og vilje brøt reglene da han besluttet å operere Gro. Nå risikerer han jobben.

- Naturligvis var jeg kjent med at jeg brøt reglene da jeg besluttet at Gro Harlem Brundtland skulle få hofteoperasjon ved Ullevål universitetssykehus, sier divisjonsdirektør Olav Røise.

Røise tar nå det fulle og hele ansvaret for sykehusregningen, som etter hans egne beregninger beløper seg til om lag 40-45.000 kroner.

- Jeg var vitende om at utgiftene ikke ville dekkes av norske eller franske myndigheter. Men det er lite kunnskap til reglene jeg brøt.

Jobben i en tynn tråd
- Er ikke det en dårlig unnskyldning at det er lite kjennskap til reglene, når du altså visste at du brøt reglene?

- Jeg visste jeg brøt dem, og det er nok riktig at andres kunnskap om reglene ikke er fullt så relevant for saken.

- Betyr dette at du mister jobben?

- Det vet jeg ikke ennå. Telefonen har vært rødglødende i hele dag, og jeg har foreløpig ikke vært i dialog med sykehusledelsen. Men at jeg er i en presset situasjon nå, er det ingen tvil om. Det er en skikkelig skvis, en meget kjedelig situasjon for meg, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røise sier til Nettavisen at hans motiv for regelbruddet, var at han «ønsket å hjelpe» Gro.

- For norske pasienter bosatt i utlandet, handler det om trygghet. Franske sykehus kunne sikkert gjort en like god jobb. Men det er psykologi inne i bildet, altså ønsket om å få operasjonen gjennomført i kjente omgivelser. Så av hensyn til Gro, besluttet jeg at hun skulle få operasjon her hos oss, sier divisjonsdirektøren.

Krever tilbakebetaling?
Han vet ikke om det til syvende og sist er han som blir sittende med regninga.

- I første omgang er det sykehuset som betaler. Det er en beslutning jeg kan ta, da dette ligger inn under mitt avdelingsbudsjett. Men hva som skjer videre, får bli opp til sykehusledelsen å avgjøre, sier Røise.

Han innrømmer at det er flere pasienter som har fått behandling i strid med det norske regelverket.

- Det var en innvandrer, en uføretrygdet og Gro, totalt har jeg godkjent tre operasjoner som har vært regelstridige. Men jeg har vært bevisst på at det jeg har gjort, har vært i tråd med legestandens hovedmål, som er å hjelpe syke mennesker.

Må rydde opp
Medisinsk direktør Anne Karin Lindal i Helse Sør-Øst vil ikke kommentere hvilke følger saken bør få for Olav Røise. Hun presiserer at hun kun kjenner Gro-saken gjennom media.

Lindal sier at Gros søster og styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, ikke har spilt noen rolle i operasjonssaken. Hanne Harlem sier til Nettavisen at hun ikke vil kommentere saken.

Nå må Ullevål universitetssykehus rydde opp internt etter regelbruddene:

- Dette må de rydde opp i. Så vidt jeg vet et det her snakk om en avdelingssjef som har tatt en avgjørelse, sier Lindal, og legger til at regelverket er noe uklart.

Flere fikk samme behandling
- Helse Sør-Øst skal nå sørge for bedre kunnskap om regelverket og sende alle helseforetakene et skriv om hvilke regler som gjelder.

Ullevål universitetssykehus har ikke tatt opp dette med Helse Sør-Øst, bekrefter hun.

Hun sier det er viktig å legge til at saken har fått mye oppmerksomhet fordi det gjelder en kjent person.

- Også andre personer har vært i samme situasjon som Gro, sier Lindal.

Det er Gro Harlem Brundtlands tidligere sosialminister Tove Strand som er sykehusdirektør ved Ullevål. Hun må nå ta stilling til hva som skal skje videre med divisjonsdirektør Olav Røise som ga grønt lys for Gros hofteoperasjon.

Kommentarer til denne saken