Mona G. Haugen tar en mastergrad på Honolulu, Hawaii, og etter et tøft semester satte hun seg på flyet, retning Jevnaker, Norge og jul, fredag kveld forrige uke.

Lite visste hun da hvordan de neste 85 timene hennes skulle bli ...

- Først fløy jeg til Vancouver, og skulle egentlig derfra til London. I Vancouver fikk jeg vite at flyet til London var kansellert, på grunn av snøværet i England, forteller Haugen.

Mer vær - les:Sør-Norges kaldeste

Melkerute
Hun fikk hotell fra lørdag til søndag, men valgte å stå opp i otta for å prøve å komme seg med et tidlig fly søndag morgen, som Ringerikes Blad meldte på mandag.

- Jeg skyndte meg ut til flyplassen, men kom meg dessverre ikke av gårde. Værutsettelse ga meg visstnok bare én natt på hotell, så søndag og påfølgende natt ble tilbrakt på flyplassen i Vancouver, forteller Jevnaker-jenta.

Mandag morgen ble hun sendt med et fly til Toronto, som så skulle ta henne videre til Frankfurt. Det var i hvert fall det som var planen.

- Etter nesten åtte timer i lufta, én time unna Frankfurt, fikk vi vite at vi ikke fikk lande der, og måtte lande i Zürich isteden, sier Haugen.

«Vel» framme i Zürich får de i det minste lande, men de får ingen gate, så passasjerene blir pent nødt til å sitte og vente noen timer i flyet. Natt til tirsdag kommer hun fram til Frankfurt.

Utslitt
- Jeg er helt utslitt etter utallige timer på reisefot, nesten uten mat og drikke, forteller Haugen, når Nettavisen får tak i henne på flyplassen i Frankfurt tirsdag ettermiddag.

- Nå tror jeg kanskje jeg får plass på et fly til Norge ... Vent litt ..., sier hun og henvender seg til personalet på flyplassen.

«Do you know when my flight will leave?» hører vi henne spørre.

«No, not yet», sier en stemme.

- Hei igjen. Nei, ting er visst litt usikkert ennå, humrer Haugen galgenhumoristisk.

- Bra behandling

- Hva synes du om behandlingen du har fått på de mange flyplassene du har vært på de siste dagene?

- Det har egentlig vært bra, sier hun.

- Kanskje bortsett fra her på Frankfurt, men her er det jo et hav av frustrerte og utålmodige mennesker, så det er kanskje ikke så rart, sier Haugen.

- Men du holder humøret oppe?

- Ja, jeg må jo det. Nå gleder jeg meg bare så vanvittig til å komme hjem, sier Haugen.

Hjem, fantastisk kjære hjem
Onsdag morgen får vi igjen tak i studenten fra Jevnaker, da har hun endelig kommet seg trygt hjem til familien.

- Vi håper ikke vi vekket deg, vi ville bare høre om du hadde kommet deg trygt hjem?

- Nei da, jeg har ekstrem jetlag, og våknet halv fem i dag tidlig, jeg, ler Haugen.

Tirsdag kveld landet hun endelig på Gardermoen. Etter å ha ventet nesten en time på bagasjen ga hun det opp, flyplasspersonalet ante ikke hvor den er.

- De tipper at den er i Frankfurt, men jeg hadde vel egentlig ikke trodd at den skulle henge med på alle mellomlandingene uansett, forteller hun.

Dermed er det ikke sikkert det blir noen julegaver fra Hawaii til familien Haugen i år, men den største og viktigste julegaven kom seg i hvert fall helskinnet hjem, døgnvill og utslitt etter 85 timer på reisefot.

Hjem til jul

Flyselskapet SAS lover at de skal få alle sine passasjerer hjem til jul også i år.

- Fra nå av er det normale operative forhold på Heathrow. Vi har satt inn større fly enn de vi normalt benytter på alle våre avganger. I tillegg setter vi inn to ekstra maskiner som går torsdag kveld. Det tyder på at vi klarer å få alle hjem til jul, sier en fornøyd informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Han gjør også oppmerksom på at flyplassledelsen nå har opphevet forbudet mot å gi passasjerer som ikke har bekreftet plass adgang til terminalen.

- Jeg vil også rose de ansatte som har vist dugnadsånd og stilt opp på frivakt og midt i juleforberedelsene for å få til de ekstra avgangene, sier Johansen.

Også i Frankfurt, Brussel og i Paris melder SAS om at flyene er tilbake i normalt gjenge.

Også Norwegian hadde onsdag planer om å gjennomføre alle flyginger som planlagt.