Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er bekymret

Men statsministeren prøvde å overbevise om at regjeringen har kontroll.

STATSMINISTERBOLIGEN (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skjulte et rødt øye bak mørke solbriller da han møtte pressen torsdag.

Det kan bli hans siste oppsummerende pressekonferanse som statsminister, hvis dagens meningsmålinger holder stand.

Etter å ha smakt på jordbærene, som «enten de er norske eller ei, smaker godt», og småpratet med pressen, var Stoltenberg klar til å hamre inn sitt budskap.

- Min store utfordring er at folk flest er fornøyd. Det bekrefter også den ferske innbyggerundersøkelsen, sa han.

Se video nederst i saken.

Så gikk han rett på de økonomiske farer som truer norsk økonomi.

Se detaljer fra Nettavisens live-saken her.

- Jeg er bekymret
- Norsk økonomi er robust, og vi har klart å sikre en helt annen utvikling enn de andre europeiske landene. Likevel er jeg særlig bekymret for tre tendenser: arbeidsløsheten øker noe, eksporten til Europa faller noe og investeringer i industrien går ned, sa Stoltenberg.

Statsministeren varslet allerede nå at dette vil prege budsjettet for 2014.

- Vi har i flere år advart mot at Norge vil bli berørt av den verste økonomiske krisen i Europa siden 1930-tallet. Heldigvis har vi maktet å holde veksten oppe og arbeidsløsheten nede, mens det motsatte har vært tilfelle i land vi handler med, sa han.

Det gjelder å se farene i tide

Varsellampene blinker
Stoltenberg sa at det ved inngangen til sommeren er tegn på at krisen i Europa slår inn i Norge.

- Fortsatt er hovedbildet at det går godt i Norge, men det gjelder å se farene i tide. Tre tendenser gjør seg gjeldende: Arbeidsløsheten øker noe, eksporten til Europa faller noe, og investeringene i industrien går ned.

Det grunnleggende problemet er at veksten i Europa lar vente på seg.

- Bekymringsfullt
- Det er rekordhøy ledighet i flere land, og i de verst rammede landene er det en historisk massearbeidsløshet. Dette handler ikke bare om landene i sør, men også i nabolandene Sverige og Danmark er utviklingen bekymringsfull.

Stoltenberg sa at det er grenser for hvor lenge den åpne norske økonomi kan stå i mot.

- Norge er helt avhengig av å få solgt varer til utlandet, og Europa er det viktigste markedet. Når etterspørselen svikter i Europa, rammer det Norge.

- Stabil styring og budsjett må til
- Jeg varsler allerede nå at budsjettet vi legger fram i høst vil være preget av krisen i Europa. Innenfor en ansvarlig økonomisk ramme vil budsjettet være innrettet med sikte på å holde aktiviteten i bygg og anlegg oppe. I tillegg må vi være beredt til å sette i verk andre tiltak med umiddelbar virkning, understreket statsministeren.

Regjeringen har allerede satt i verk tiltak. Fra 1. januar senkes skattesatsen for næringsdrivende fra 28 til 27 prosent, og det er innført nye og gunstige avskrivningsordninger. Til sammen vil det styrke næringslivet med cirka 3,5 milliarder kroner. I tillegg har regjeringen lagt fram en tiltakspakke rettet mot skogsindustrien. På samme måte som regjeringen gjennomførte en rekke tiltak for å sikre arbeidsplasser og økonomisk aktivitet i 2008 og 2009.55 tiltak

Det er også gjennomført tiltak som forenkler for bedriftene.

- Hittil er det gjennomført 27 tiltak, og det skal gjennomføres 25 nye. Disse tiltakene utgjør en årlig besparelse for næringslivet på om lag 5 milliarder kroner, sa Stoltenberg.

- Vårt viktigste svar til den europeiske krisen er fortsatt stabil økonomisk styring og forutsigbarhet for næringslivet. Målet er klart: Vi skal ha Europas laveste arbeidsløshet. Og selv om vi må være forberedt på problemer, skal høy arbeidsløshet ikke få bite seg fast, sa Stoltenberg.

Det er faktisk noe som står på spill, det handler ikke bare om nye ansikter, det handler om politikk

- Det som står på spill
- Det er faktisk noe som står på spill, sa Stoltenberg under spørsmålsrunden som svar på om folk flest rett og slett ønsker nye ansikter til å styre et land der ting stort sett går bra.

- Ja, folk er fornøyd med tingenes tilstand, og det er det folk sier når du spør dem også. Ting går i riktig retning. Norge er et bedre land i dag enn det var i 2005, sa Stoltenberg og fortsatte:

- Min utfordring er at folk er fornøyd, og så må jeg si at det er ikke noen selvfølge at alt går bra i Norge. Det er ikke slik at Norge går bra på autopilot. Det kreves politiske beslutninger.

Han trakk fram muligheten for at arbeidsløsheten igjen slår inn i Norge.

- Vi må ikke skape usikkerhet om de tingene som skaper rente og kronekurs. Skaper vi usikkerhet om hva som er ankerfeste for den økonomiske politikken, slik jeg ser at Fremskrittspartiet tar til orde for i dag, da er det usikkerhet om selve fundamentet. Velger man å bruke 25 til 100 milliarder kroner til skattekutt, så blir det nødvendigvis mindre til å lønne lærere, sykepleiere, offentlig ansatte og andre som gjør en viktig jobb. Det er faktisk noe som står på spill, det handler ikke bare om nye ansikter, det handler om politikk, sa statsministeren.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken