Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er bekymret

- Det bør være åpenhet i Kina rundt «4. juni».

Onsdag markerer 25 års dagen for den grufulle massakren på Den himmelske freds plass.

Fra 15. april til 4. juni 1989 protesterte studenter og arbeidere for demokrati og frihet i Kina på den berømte plassen i Beijing. Brått ble de møtt med sikkerhetsstyrker som valset over dem i sine tanks. Mange hundre sivile liv gikk tapt.

Les også: Stavrum:- Massakren vi aldri glemmer

Nettavisen tok kontakt med Utenriksdepartementet (UD) onsdag morgen for en kommentar fra Brende.

- Jeg er bekymret
Brende maner til åpenhet om forholdene i Kina:

- Jeg er bekymret over rapporter om forsvinninger og forfølgelse av personer som ønsker å markere 25-årsdagen for volden som utspilte seg i Beijing og flere andre kinesiske byer natt til 4. juni i 1989, sier utenriksminister Børge Brende.

- Mange liv gikk tapt
- Det er viktig at det vises åpenhet om omstendighetene som førte til at så mange liv gikk tapt, sier Brende.

Norges forhold til Kina er kjølig, og regjeringen avslo derfor å møte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, i Oslo i begynnelsen av mai.

- Respekt er sentralt
Det har Brende måtte tåle mye kritikk for, ikke minst fordi de som taler demokratiets sak, knebles - i enda større grad enn før.

- Respekt for menneskerettigheter er sentralt i regjeringens utenrikspolitikk. Viktige virkemidler er multilateralt samarbeid og en direkte dialog om menneskerettighetsspørsmål med aktuelle land, sier Brende.

- Vil ta det opp
Ifølge utenriksministeren, viste landhøringen av Kina i FNs menneskerettighetsråd i november 2013, at Norge blant landene som tok opp sentrale menneskerettighetsspørsmål i Kina.

- Norge vil også fremover ta opp spørsmål knyttet til menneskerettighetene i internasjonale fora, også når det gjelder Kina, sier Brende.

- Vi er klare og tydelige
Høyrestatsråden minner om at det er myndighetenes ansvar å sikre at menneskerettighetene respekteres for alle landets borgere.

- Dette er noe vi forventer av ethvert moderne land. Regjeringen er klar og tydelig på viktigheten av å overholde forpliktelsene menneskerettighetene bringer med seg. Derfor gir vi tydelig offentlig uttrykk for vår bekymring for situasjonen i Kina, sier Brende.

HTML EMBED

Stortinget klokken 12-13
Offentlig diskusjon om massakren på Den himmelske freds plass i 1989 er forbudt i Kina.

Amnesty bruker derfor sosiale medier til å nå unge kinesere om hva som skjedde og fortsetter å skje i dag - og holder appell foran Stortinget klokken 12.

Les også: Fengsler aktivister, strammer inn internett-tilgang og ytringsfriheten

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken