Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er drapsdømt i Algerie

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): Ibrahim Bentera (34), som gikk amok med øks om bord på Kato Air, sjokkerte retten mandag. - Jeg er dømt til ti års fengsel for drap i Algerie.

Det kom frem da rettssaken startet i Salten tingrett mandag.

Ibrahim Bentera fortalte i retten at han er dømt til ti års fengsel for drap i hjemlandet.

- Uskyldig

Ifølge 34-åringen er han derimot uskyldig. Han hevder han bare var vitne til at fem personer ble drept i 2002, og at han således ble dratt inn i saken.

Dommen på ti års fengsel fikk han mens han var på flukt fra Algerie

- Livet mitt var normalt frem til februar 2002. I Algerie ble jeg da vitne til at fem personer ble drept og at bilen min ble satt i brann. Alle dokumentene mine forsvant. Jeg prøvde å leve livet som normalt etter dette, men jeg ble forfulgt av en gruppe fordi jeg var vitne til disse drapene. De tente blant annet på kontoret mitt. Å bli forfulgt gjorde meg i psykisk ubalanse, sa Ibrahim Bentera i retten.

- Også myndighetene i Algerie trodde at jeg var en del av denne gruppen. Jeg ble anklaget for å ha vært med på å drepe disse menneskene. Jeg ble tiltalt for denne hendelsen og dømt til 10 års fengsel uten at jeg selv var til stede. Grunnen til at jeg reiste fra Algerie til Europa, var at forholdene skulle bli bedre, og at jeg kunne reise tilbake når ting roet seg ned. Jeg viste at jeg var uskyldig, sa han under rettssaken.

Asylsøkeren er tiltalt for flykapring og åtte drapsforsøk i Kato Air-flyet, samt brudd på mordbrannparagrafen.

Da rettssaken startet mandag, nektet han straffskyld.

Ibrahim Bentera mener han ikke kan straffes med fengsel fordi han lider av depresjon . Han gir myndighetene i Norge skylden for depresjonen.

- Livet hadde vært et helvete

Slik forklarte 34-åringen seg om flydramaet i retten mandag:

- To dager før hendelsen dro jeg fra Borkenes mottak til Narvik. Jeg ville prøve å tjene penger som potetplukker slik at jeg kunne dra til Sverige for å søke asyl. 29. september bestemte jeg meg for å dra til Bodø fordi det var lettere å få seg jobb der enn i Narvik.

- Jeg vurderte å ta buss til Bodø, men det ville ta for lang tid i forhold til å nå åpningstidene på asylmottaket i Bodø. Derfor ble det fly i stedet. Om bord i flyet begynte jeg å tenke på hendelsene i Algerie. Jeg tenkte også på alderen min og at livet de siste årene hadde vært et helvete. Et øyeblikk løfter jeg hodet mitt og ser at jeg er omgitt av algerisk politi. Det neste jeg husker er at en norsk person sier til meg; "Ikke rør deg." Deretter kom det norsk politi som fortalte at jeg hadde vært innblandet i en voldsepisode, sa Ibrahim Bentera

Søkte først i Belgia

I retten kom det også frem at 34-åringen har vært innom flere land før han havnet i Norge.

- Den første asylsøknaden var i Belgia og den andre var i Danmark. I Danmark fikk jeg beskjed om å reise tilbake til Algerie. Å returnere til Algerie var veldig farlig og uaktuelt, derfor reiset jeg til Frankrike og så videre til Norge, sa han i retten.

- Da jeg kom til Norge ble jeg plassert på Nordkalotten asylmottak i Narvik. Jeg var på den tiden fortsatt i psykisk ubalanse og hadde ikke medisin mot depresjonene. Jeg trente mye for å ro ned kroppen. Jeg var redd for å komme i psykisk ubalanse og ba derfor UDI om å få et eget rom. Jeg ble derfor flyttet til Borkenes mottak utenfor Harstad. På Borkenes hadde jeg en rolig periode og fikk slappet av, sa han i retten.

Ibrahim Bentera fortalte retten at oppholdet i Norge ble så ille at han til slutt måtte selge fisk.

- Da jeg fikk mitt andre avslag om opphold i Norge ba jeg om å få vite grunnen. Jeg fikk vite at det var fordi jeg truet mennesker og personer i Norge. I tillegg var jeg en religiøs fanatiker, ble jeg fortalt.

Det var de ansatte ved asylmottaket på Borkenes som skal ha gitt ham dette som bakgrunn for avslaget.

- Jeg ble fratatt all økonomisk støtte og måtte derfor selge fisk for å overleve. Jeg vurderte å dra til Sverige for å søke asyl der, sa han i retten.

TV 2 Nettavisen følger rettssaken.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken