KAMERUN - BRASIL 1-4:

Etter kampene mot Kroatia og Mexico kunne man trygt si at Brasils Fred var blant de mest utskjelte i VM. Måljegeren var svak i de kampene og ekspertene kunne ikke forstå hvordan Brasil skulle vinne VM med ham som spiss.

- Han gjør meg forbannet, sa legenden Alan Shearer etter Mexico-kampen.

I møtet med Kamerun mandag fikk imidlertid den tidligere Lyon-spissen sin revansj. Et stykke ut i andre omgang var han på plass og satte ballen i mål.

Det er verdt å merke seg at også under Confederations Cup i fjor sommer, gikk Fred målløs av banen i de to første kampene. Han ble til slutt toppscorer.

- Har vært skeptisk
Brasil-trener Luiz Felipe «Felipao» Scolari er kjent for å stille med samme startellever i nesten alle kamper og Fred vil nok få flere sjanser i VM.

- Mange har vært skeptiske til Fred, men her står han fram og scorer. Brasil har vært kjent for å ha to gode spisser i tidligere mesterskap der de har gått til topps. Kanskje Fred kan vokse fram? sier NRKs Arne Scheie i studio.

- Luis Felipe Scolari er kjent for å ha en forkjærlighet for Fred, så han får nok muligheten mot Chile (i åttedelsfinale), fortsetter NRKs veteran.

Tidligere Premier League-profil Robbie Savage sier imidlertid til BBC radio at han fortsatt ikke er overbevist om at Fred er riktig mann fro de gulgrønne.

- Neymar var stjernen, men Brasil imponerte ikke. Uten Neymar har de ingen x-faktor og er Fred virkelig svaret på topp? Jeg er ikke overbevist, sier han.

- Men om Neymar er i samme form mot Chile, kan det bli en utrolig kamp. Han er en matchvinner og det kan bli VMs beste kamp så langt, sier han.

Savage tror Chile kan skape mange problemer for Brasil.

- Brasil ser ikke bra ut defensivt og Alexis Sanchez kan løpe både Thiago Silva og David Luiz i senk. Vincent Aboubakar gjorde det i kveld, sier han.

Neymar (2) og Fernandinho scoret Brasils tre øvrige mål. Neymar er nå toppscorer i VM på hjemmebane med sine fire fulltreffere totalt.

Neymar nummer én
Brasil åpnet best mot laget fra Kamerun og allerede etter tre minutters spill fikk Luiz Gustavo en gedigen mulighet etter godt spill fra Brasil, men fra kort hold klarte ikke Bayern München-spilleren å sette ballen i nettmaskene.

Vertsnasjonen fortsatte å ha et grep om kampen og slo mye langt og tidlig, i et forsøk på å komme inn bak Kameruns forsvar. Kamerun var imidlertid heller ikke uvillige til å angripe og skapte også farligheter foran Julio Cesar.

Klokka viste ni minutter da Vincent Aboubakar knallet til fra rett utenfor 16-meteren, men ballen gikk via Brasils Marcelo og ut til hjørnespark.

Minutter senere slo Maxim Choupo-Moting et godt innlegg, men David Luiz fikk ryddet unna foran nesa på egen keeper. Plutselig var Brasil rystet.

Det skulle imidlertid ikke vare lenge. I det 16. minutt var det igjen duket for Neymar. Luiz Gustavo gjorde forarbeidet og slo inn. Foran kassa ventet Neymar og bredsiden hans. Den brukte han riktig og satte kula i mål.

Rett etter var samme mann på farten igjen, men nå reddet Charles Itjande.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Neymar nummer to
Spissen Fred har fått mye kjeft i løpet av mesterskapet, men i det 20. minutt var han nær sin første scoring i VM. Henri Bedimo fikk imidlertid avverget.

Brasil så igjen ut til å ha et grep om kampen, men Kamerun hadde løftet seg betraktelig fra de to første kampene i VM og skulle få uttelling. Allan Nyom trålet seg fram på kanten og slo inn foran mål. David Luiz gikk utelukkende etter ballen og fikk ikke med seg Joel Matip. Han kunne enkelt sett inn 1-1.

Det skulle likevel handle mest om Neymar i denne førsteomgangen. Etter 33 minutter var han på farten igjen. Marcelo fant lagkompisen med et oppspill. Brasil-stjernen dro seg innover i banen, skaffet seg rom og fyrte løs. Ballen gikk inn nesten midt i mål, men Itjandes sikt var dekket og han var utspilt.

Rett før pause vartet Brasil opp med nok et praktangrep, der Neymar viste fram en smekker liten sak før ballen gikk videre til Hulk. Han bommet.

Så scoret Fred
Etter pause skulle omstridte Fred få noe å juble for. I det 47. minutt fyrte han løs fra distanse, men keeper Itjande var med på notene og reddet.

Like etter kunne imidlertid den tidligere Liverpool-spilleren gjøre lite. Etter en corner fikk David Luiz ballen ute på venstre og stopperen slo inn. I feltet ventet Fred og spissen satte pannebrasken til. Det resulterte i 3-1 til Brasil.

Etter dette roet kampen seg noen hakk og da Fernandinho satte inn 4-1 mot tampen av oppgjøret var både seieren og gruppeseieren sikret.

Mexico skapte litt spenning om gruppeseieren da de ledet 3-0 mot Kroatia, men det oppgjøret endte til slutt 3-1 og Mexico måtte ta til takke med andreplass i gruppen. Kroatia ble nummer tre, mens Kamerun endte sist.