Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg er i live»

Verden burde allerede ha vært mye mer opprørt, mener Jan Egeland.

Tidlig onsdag ble en syrisk forstad utenfor Damaskus rammet av et angivelig kjemisk angrep. Syriske opposisjonelle hevder at minst tusen mennesker ble drept, inkludert et stort antall kvinner og barn. Dersom påstanden er korrekt, er dette det verste kjemiske angrepet siden Saddam Hussein tok livet av 5000 mennesker med nervegass for 25 år siden.

Den tidligere FN-toppen Jan Egeland har nettopp tiltrådt i ny jobb som generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han reiste umiddelbart til det mest konfliktfylte stedet i verden for å danne seg et førsteinntrykk av situasjonen for den krigsherjede befolkningen i Syria.

Egeland er på en rundreise hvor han besøker en rekke flyktningeleirer i grenseområdene til Syria. Bare den siste uken har 40.000 flyktninger strømmet over grensen til Nord-Irak.

Han har truffet mange syrere som ikke lenger lar seg overraske over borgerkrigens grusomheter – inkludert påstanden om kjemiske angrep.

- Nå er jeg inne i Libanon, mens i går var jeg ved den irakisk-syriske grensen og møtte kurdiske flyktninger som strømmer over grensen. For dem som flykter fra Syria, så overrasker ikke dette (kjemiske angrep red.anm.) dem fordi de er vant med enorme krigsforbrytelser, sier Egeland til Nettavisen på telefon fra Libanon.

- Alle snakker om dette
Han forteller at alle er opptatte av de siste påståtte angrepene.

- Alle snakker jo om dette nå, men først og fremst i lys av at det kan få Vesten i større grad involvert i konflikten, sier Egeland.

Men Egeland mener det ikke burde være nødvendig med et kjemisk angrep for at Vesten skal involvere seg mer i Syria-konflikten.

- Seks millioner har flyktet fra krigen så langt, hvorav fire millioner er internt fordrevne, sier Egeland som mener Vesten ikke har gjort nok for disse flyktningene.

- Hva er forskjellen på de titusener av overgrepene som allerede har skjedd og de kjemiske angrepene? Det har allerede vært nok krigsforbrytelser, nok lidelse og nok flyktninger til at hele verden burde vært mye mer opprørt enn det den er, og hjelpe mer enn det de gjør. Slik tenker de flyktningene jeg treffer, sier han.

- Er det også din mening?

- Ja.

- De verste overgrepene
- Kjemiske våpen er helt grusomme, lidelsesfulle masseødeleggelsesvåpen, understreker Egeland.

- Men det har allerede vært massedød og massefordrivelse. Syria har allerede sett de verste overgrepene i verden sannsynligvis siden tusenårsskiftet. Så det blir en litt rar sak om våpeninspektørene skal beslutte om man skal behandle denne konflikten med det alvoret den fortjener eller ei, basert på ett kjemisk angrep, sier han.

Selv om Vesten har vært veldig tydelige på at kjemiske angrep ikke vil bli tolerert, så tror ikke eksperter at et stort kjemisk angrep nødvendigvis vil føre til en militærintervensjon.

- Sannsynligvis er ikke et massivt kjemisk angrep med flere tusen drepte heller nok til en militærintervensjon. Det har kommet så mange lidelseshistorier fra Syria i lang tid at Vesten har så å si blitt immune. Så jeg har vanskeligheter for å se at det blir en intervensjon, uttalte leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

«Jeg er i live»
FNs våpeninspektører ankom Damaskus søndag. FN-inspektørene har mandat til å undersøke tre åsteder som angivelig er utsatt for kjemiske angrep. Men 35 medlemsland støtter nå en anmodning om at FN-inspektørene skal kunne dra til åstedet for onsdagens angivelige kjemiske angrep, og undersøke det påståtte angrepet.

Sterke bilder og videofilmer av ofrene har strømmet ut fra Syria det siste døgnet. Bildene viser både døde barn og skadde barn som får oksygentilførsel ved provisoriske helsestasjoner.

Et av bildene fra videoene viser en ung jente som er i sjokk. Hun skriker «jeg er i live» og holder seg deretter for munnen.

Eksperter som BBC har snakket med, sier at omfanget av angrepet er altfor stort til at det kunne vært manipulert eller forfalsket.

Professor Alexander Kekule ved Institutt for medisinsk mikrobiologi ved Universitetet Halle i Tyskland, forteller BBC at han har sett en av videoene fra Syria som angivelig viser ofrene av gassangrepet. Han sier at det som videobildene viser, til tross for dårlig kvalitet, er forenlig med ettervirkningene av et kjemisk angrep.

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken