Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er livredd

Politiets utlendingsenhet har tvangssendt 3000 personer ut av Norge så langt i år. Nå er Aram Omar (28) livredd for å bli neste mann på listen.

Tidligere i dag hadde politiet en av de største asylsøkeraksjonene noensinne.

Hvis en asylsøker får endelig avslag på sin søknad hos Utlendingsnemnda (UNE), slik Aram Omar har fått, har han eller hun plikt til å reise ut av Norge. Nekter man å reise ut, kan man bli tvangssendt av politiet.

Ingen hjemme hos familien Omar sover trygt om nettene, skriver Rogalands Avis.

- Vi er livredde for at politiet plutselig dukker opp på døren. Vi kikker ut vinduene med en gang vi hører en bil utenfor, sier Omar.

I går skrev Rogalands Avis om 28-åringen fra Irak som må forlate sønnen Adam (3) og sin norske samboer på Ullandhaug. Omar har bodd i landet i åtte år, jobbet og betalt skatt, men utvises nå fra Norge i fem år.

Handlet i god tro
Omar søkte om arbeidstillatelse da han fikk avslag på asylsøknaden sin i 2005. Da han kom for å hente svaret på politihuset skal søknaden ha vært returnert.

- Etter ny søknad fikk jeg beskjed fra politiet om at papirene var i orden, sa Omar til Rogalands Avis i går.

Han ba ligningskontoret om å sjekke opplysningene med Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Etterpå fikk jeg skattekortet i hånden og trodde dermed at arbeidstillatelsen var i orden, sa Omar.

Det er Politiets utlendingsenhet som har ansvaret for uttransportering av asylsøkere som har fått endelig avslag. Så langt i år har 1000 personer reist ut frivillig etter å ha fått avslag, mens 3000 er tvangssendt ut av landet.

Retur
- Det er mer gunstig å reise frivillig, for da slipper man å sitte igjen med utreiseregningen selv, sier Roar Hanssen, informasjonssjef i Politiets utlendingsenhet.

Norge fikk på plass en returavtale med Irak i fjor. Og ifølge Hanssen reiser fire ganger så mange frivillig enn ufrivillig tilbake til Irak av dem som har fått avslag på søknaden sin.

For Omar er ikke dette et alternativ.

- Jeg har ikke gjort noe galt og nekter å reise fra sønnen min. Dette handler ikke bare om meg, men om hele familien. Hvordan skal de klare seg her når jeg, som er hovedinntekten deres, forsvinner? spør Omar fortvilet.

Tone Brosstad, nemndsleder i Utlendingsnemnda i Utlendingsnemnda (UNE), ønsker ikke å kommentere Omars vedtak. Hun viser til vedtaket i UNE, hvor Omar fikk endelig avslag på asylsøknaden i januar 2005 og utreisefrist ble satt til 7. februar 2005.

Hanssen i Politiets utlendingsenhet presiserer at alle som oppholder seg ulovlig i Norge etter utreisefristen, er i landet ulovlig.

- Da risikerer man å bli uttransportert når som helst. Vi annonserer ikke når vi skal uttransportere, men dukker i hovedsak opp hjemme hos dem det gjelder, sier Hanssen.