Mandag ble det klart at Norge ikke kommer til å stille med noen skøyteutøvere på 10.000 meter i Sotsji. Begrunnelsen for å droppe den tradisjonsrike distansen, der Norge har en rekke gull opp igjennom årene, er rett og slett at landslagsledelsen ikke tror det er sjanser for norske medaljer på distansen.

I stedet vil alt fokus bli rettet mot lagtempoløpet som avholdes lørdag.

Denne avgjørelsen har fått flere profiler til å reagere og både tidligere skøytehelt Johann Olav Koss og TV 2-ekspert Johan Kaggestad gikk hardt ut mot landslagsledelsen. Begge påpekte blant annet at det var flaut at Norge ikke stilte med utøvere på 10.000-meteren og trakk fram Fredrik van der Horst, norgesmester på distansen, som ikke ble funnet verdig en OL-plass.

- Det er uforståelig og pinlig at det ikke er noen norske til start på 10.000-meteren. Jeg forstår ikke denne prioriteringen med å spare dem til lagtempoen, sa Kaggestad om saken i TV 2-studio og kom deretter med klare støtteerklæringer til van der Horst, som den siste tiden har vist god form.

- Ekstra surt
Da Nettavisen snakket med Fredrik van der Horst mandag kveld, var han først og fremst skuffet over at 10.000-meteren ville gå uten én eneste nordmann.

- Det er veldig synd. Da får vi ikke muligheten til å se på distansen og heie fram en landsmann. I tillegg føler jeg at jeg kunne gått, da er det ekstra surt at de ikke bruker den plassen, sier skøyteløperen til Nettavisen.

- Det å være fraværende fra en slik tradisjonsrik distanse, det er dumt. De (landslagsledelsen) kunne tenkt litt lenger her og satset på meg. Jeg kunne vært der og tatt den plassen. Det er viktig for skøytesporten at vi stiller.

Van der Horst står utenfor landslaget, og føler det kan være en årsak til at han ikke har blitt vurdert til en OL-plass på lik linje med de løperne som tilhører landslaget. 24-åringen trener til daglig ved Norges Skøyteakademi. Han klarte riktignok ikke kravet for å kvalifisere seg til OL, men mener han kunne klart det, med litt mer støtte fra landslaget og skøyteforbundet.

- Ja, for meg var veien til et OL tøffere. Jeg har prestert bra nok for å være der og det er også derfor jeg er høylytt i media. Jeg står for det jeg har sagt. Jeg har lagt ned en masse trening, gjort mye rett og hatt stor framgang.

- Hadde landslagsledelsen valgt å ha fokus på lagtempoen med sine utøvere, og i tillegg tatt ut meg til 10.000-meteren, ville vi alle vært tjent med det. Det er mange som ser at det ville vært et riktig valg, men i stedet velger de å sette meg på sidelinjen. Jeg føler de tar veldig hånd om sine egne, har tro på dem, og at de blir satset på. Det har aldri vært noe dårlig stemning eller sure miner, men jeg får bare en kald skulder og en hardere vei å gå, sier skøyteløperen.

- Ikke optimalt
Han trekker videre fram at kommunikasjonen ofte er dårlig.

- Jeg opplever at beskjeder ofte kommer i etterkant. Hadde de hatt tro på meg, hadde de sett på muligheten for at jeg skulle representere Norge i OL allerede i høst. De kunne lagt en slagplan og gitt beskjed om at jeg var aktuell for OL. Jeg hadde grunnlaget inne for å kunne være aktuell, men så gjør de i stedet som de gjør. De kunne sagt: «Du må gjøre slik og slik for å komme til OL». Men når jeg ikke får gå World Cup en gang, da blir ikke samarbeidet optimalt.

Diskusjonen rundt privatlag og landslag i norsk skøytesport er både lang og vond, men van der Horst ser ikke på Norges Skøyteakademi som noe privatlag. Han mener det er en dugnad mellom de som elsker sporten.

Hadde det ikke vært for denne satsingen, mener 24-åringen han trolig ikke hadde hatt like stor framgang som han har hatt den siste tiden. I stedet kunne det ha endt opp med å gå så langt at han hadde sluttet som skøyteløper.

- Det er noe positivt, noe vi mener gagner sporten. Det var rett for oss - og meg. Jeg hadde lenge gått og stanget hodet i veggen uten å få framgang. Jeg følte ikke at jeg fikk ut mitt aller beste og derfor startet vi på nytt, med å jobbe beinhardt. Vi har gjort ting riktig og har tjent på det, sier han.

- Da er det synd vi ikke blir løftet opp på samme nivå som landslaget.


- Få øynene opp
Nå håper 24-åringen at Idrettsforbundet skal få øynene opp.

- Ja, jeg håper de får øynene opp etter dette. Skøytesporten i Norge er såpass liten at vi må ta vare på de talentene vi har. Jeg ser med misunnelse mot langrennssporten, der de er flinke til videreutvikle utøverne gjennom hele karrieren. De har et sterkt lag med mange løpere, sier van der Horst.

Han er også takknemlig for støtteerklæringene som har tikket inn den siste tiden. Ikke bare fra Johann Olav Koss og Kaggestad, men også fra prominente skøyteløpere som nederlenderen Sven Kramer.

- Det setter jeg veldig stor pris på. Det er stort. Koss er jo en legende på distansen og Kaggestad er en mann jeg har stor respekt for. Det er folk jeg ser opp til som snakker min sak og går ut med det offentlig.

- En sterkere mann
Før Sotsji-OL var det veteran Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen som var trukket fram som Norges fremst medaljehåp på skøyter og da i første rekke på 1500 meter. Det endte imidlertid med en sjetteplass på Bøkko og en skuffende åttendeplass for Lunde Pedersen. Et godt stykke bak de beste.

Hvorvidt Lunde Pedersen, som er sønnen til trener Jarle Pedersen, har blitt favorisert i OL-uttaket, ønsker ikke van der Horst å spekulere mye i og mener at Fana-gutten absolutt fortjente å komme med til OL i Sotsji.

- Det har jeg ikke noe særlig kommentar til. Jeg hadde nok slitt med å være rettferdig i en slik situasjon selv, men jeg håper og tror Jarle Pedersen har vært en sterkere mann. Sverre har i hvert fall gjort jobben sin og fortjener plassen. Han har vært blant de beste i Norge denne sesongen, sier han.

Landslagssjef Jarle Pedersen sa følgede om kritikken til TV 2 mandag.

- Jeg synes det blir litt dumt. Kravet for å gå 10.000 meter her er at du må gå fortere enn 6.28 eller 13.30 før 13. januar. Det gjorde ikke Fredrik, sier Pedersen til TV 2.

- Dersom man ser på hva OL er blitt, så er det snakk om medaljer. Vi blir målt på medaljer. Det er på lagtempoen vi har medaljesjanser sammenlignet med 10.000 meter. Derfor prioriterer vi som vi gjør, sier Pedersen.

P.S. 10.000-meteren i OL starter 14.00 tirsdag.