Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg fikk sjokk da jeg kom til Oslo

- Ghettofisering vil hemme integreringen, sier Javad Mushtaq (21), nynorskeleven som er kåret til årets økonomistudent i Norge.

Merk deg navnet Javad Mushtaq med en gang. 21-åringen fra Halden er en mann du kan komme til å høre mer om senere. I våres ble han ferdig med bachelorgraden på BI og sikter nå mot en siviløkonomutdanning. Han fikk gode karakterer og ble kåret til årets økonomistudent i Norge, ikke bare for skoleresultatene, men også for sitt engasjement blant annet for å fremme integrering.

Vil ta utdanning i USA
Planen er mer utdannelse og kanskje en MBA ved en av prestisjeskolene i USA. Allerede til sommeren får han anledning til å gjøre seg bedre kjent med det amerikanske utdanningssystemet. 11. juli reiser han og fem andre norske toppstudenter til statene på et fem uker langt opphold. Det er et Fullbright-stipend som gjør det mulig. Javad skal bo i Philadelphia, men får også besøke New York og hovedstaden Washington D.C. På et tett program bestående av forelesninger og kursing, er det også lagt inn et besøk i Det hvite hus. Kanskje får han hilse på sitt forbilde, president Barack Obama?

Skal besøke Det hvite hus
- Det hadde ikke gjort noe det, smiler 21-åringen som svarer Barack Obama når vi spør om hvilke personer som er hans inspirasjonskilder.

- Det som inspirerer er hvordan han samler folk rundt seg med sitt engasjement. Hvis vi ser på håpet Obama har gitt, og det han kommer til å gjøre i fremtiden, kan vi se på det som en fremtidig kontantstrøm med positiv nåverdi, sier økonomistudenten som fulgte den amerikanske presidentvalgkampen med interesse.

Fikk sjokk i Oslo
Da han flyttet fra Halden til Oslo for å studere, fikk han seg en overraskelse. Da han gjorde unna skolegang i hjembyen var han en av få med minoritetsbakgrunn. I Oslo møtte han mange, og oppdaget at de ulike gruppene holdt seg for seg selv.

- Det fikk litt sjokk da jeg kom til Oslo. Jeg har vokst opp med etniske nordmenn. Nå ble jeg oppsøkt av studenter med den samme etniske bakgrunnen. Det var jo ikke så rart, men jeg reagerte på den ghettofiseringen jeg så på skolen og det at alle tenker at det er de andre som eventuelt må ta det første skrittet, forteller han.

Valgte nynorsk på trass
Javad sier han har møtt fordommer i forhold til sin pakistanske bakgrunn og muslimske tro. På skolen fikk læreren seg en overraskelse da innvandrersønnen valgte nynorsk - litt på trass - og gikk ut med en femmer på vitnemålet. Under studietiden i Oslo engasjerte han seg for mer integrering uavhengig av folks bakgrunn.

- Jeg forsøkte å skape mer interaksjon mellom gruppene. Av flere grunner mener jeg det ikke nytter å isolere seg, blant annet med tanke på de oppgavene man vil møte ute i arbeidslivet. Dessuten mener jeg en slik ghettofisering vil hemme integreringen, forklarer han. Javad tok blant annet initiativet til dialogmøter om islam og opplevde stort oppmøte og engasjement.

Som praktiserende muslim var det ikke alt det sosiale ved studentlivet han kunne delta i.

- Arrangementer med alkohol ekskluderer, mens idrettsarrangementer kan være noe som forener. Jeg mener det er viktig å finne fram til disse fellesarenaene, sier han.

- Ingenting er umulig
21-åringen har jobbet hardt og målrettet på skole og under BI-studiene, men har samtidig hatt tid til å engasjere seg i studentlivet og foreninger og også forsøkt seg med litt business på si.

- Hva skal til for å lykkes?

- Balansen i livet er viktig. Videre eksisterer ikke ordet «umulighet» for meg. Selv om man møter motgang, gjelder det å jobbe hardt for å komme videre.

Javads foreldre er fra Pakistan. Faren kom til Norge med den første bølgen av pakistanske innvandrere på 70-tallet. Foreldrene har høyere utdanning fra hjemlandet og har ifølge sønnen hele tiden forventet at han gjør det godt på skolen og tar høyere utdanning. Han er nummer fem i en søskenflokk på åtte og har også kunnet la seg inspirere av søsken som har tatt høyere utdanning.

- Jeg er ydmyk overfor det jeg har fått og håper at det jeg har klart også kan inspirere andre, sier han.