BEAVER CREEK (Nettavisen): På 90-tallet herjet Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt i alpint.

Begge to sanket flere titalls medaljer for Norge, og de blir sett på som to av de største alpinistene gjennom tidene.

Hvordan Norge får frem nye toppalpinister, også når de antatt beste legger opp, er noe Didier Cuche ikke helt forstår.

- Det er helt utrolig at de klarer det. Det er alltid spesielt med det norske laget. De har bare én eller to i verdenstoppen, men begge er alltid medaljekandidater, forteller Cuche til Nettavisen.

Gullgrossister
Aamodt sanket inn ni gullmedaljer og 20 medaljer totalt i mesterskapssammenheng, før han la opp i 2006. Han fikk også med seg 21 verdenscupseiere i sin karriere.

Kjus, på sin side, sanket inn fire gullmedaljer og 16 medaljer totalt i mesterskapssammenheng, sammen med to sammenlagtseiere og 18 enkeltseiere i verdenscupen.

Etter at de to ga seg i 2006, var Aksel Lund Svindal sett på som det største talentet, og som arvtageren på det norske laget.

De færreste trodde det var mulig for det norske laget å få opp en ny verdensener så raskt, men Svindal gjorde nettopp det.

Allerede har Svindal rukket å vinne flere verdenscupseiere enn Aamodt, og han har også vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

32-åringen har vunnet ett OL-gull, fem VM-gull og totalt elleve mesterskapsmedaljer i sin karriere.

(Saken fortsetter under bildet)


Stjernefabrikken Norge
Sveitseeren konkurrerte mot Kjus og Aamodt i en årrekke, og fikk med seg ett VM-gull og flere mesterskapsmedaljer i sin karriere.

Han er mektig imponert over hvordan det norske laget klarer å få frem verdensstjerner nærmest på bestilling.

Da Kjus og Aamodt la skiene på hylla, var Cuche overbevist over at det ville komme en ny stjerne fra Norge.

- Jeg skjønte det da jeg fortsatt var aktiv, at så fort en av de norske la opp, så ville det komme opp en ny en, og at det var dårlig nytt for de andre nasjonene, forteller en imponert Cuche, som selv blant annet har VM-gull og OL-sølv å skryte av.

Les også:Her inne kan én feil koste alpingutta gullet

Han sammenligner bredden i det norske laget litt på linje med bredden i det sveitsiske laget, men erkjenner at sveitserne har flere utøvere å spille på.

- Jeg aner ikke hva som foregår i Norge, men trenerne er åpenbart gode. Men jeg tror også de norske utøverne har en meget profesjonell måte å opptre på, og at de har talent innen alle grenene som de må takle, fortsetter han.

Svindal: - Erfaringsutveksling
Aksel Lund Svindal er en av tidenes største alpinister, og han mener det norske laget ikke bedriver noe hokus-pokus for å bli verdens beste.

- Jeg tror vi er flinke til å trene hardt og mye, og at vi er flinke til å videreføre erfaring, forteller Svindal til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)


Han mener også de unge utøverne som kommer frem kan dra nytte av de mer rutinerte kjørerne.

- Jeg lærte veldig mye av Kjus og Aamodt, og jeg håper Kjetil (Jansrud) nå har lært av meg, og at Aleksander (Aamodt Kilde) gjør det samme. Vi er også veldig flinke til å jobbe som et lag, forklarer Svindal.

Jansrud: - Jeg aner ikke hvorfor
Kjetil Jansrud er heller ikke helt sikker på hva Norge gjør som får frem toppalpinister på løpende bånd.

- Hadde vi visst det, så hadde vi sikkert hatt ti stykker i verdenstoppen. Noe er nok talent, og med jevne mellomrom kommer det frem nye talenter som klarer å slå gjennom, forteller Jansrud til Nettavisen.

Han tror også, i likhet med Svindal, at det handler mye om erfaringsutveksling.

(Saken fortsetter under bildet)


- Jeg tror også vi har en veldig bra kultur, når du ser hvor mye og hvor bra vi trener, hvor profesjonelle vi er i forhold til en del andre land. Og så tror jeg at vi er flinke til å videreføre den sterke kulturen som er der fra de mer rutinerte gutta i laget, forteller Jansrud.

Større bredde
Denne sesongen er det imidlertid rekordstor bredde i den norske troppen.

Man må tilbake til gullalderen på 90-tallet for å finne en like bred og konkurransedyktig norsk landslagstropp.

Nå er det ikke lenger slik at man kun har medaljekandidater innen et par av øvelsene, men nå har det norske laget flere utøvere som kan vinne i hver av grenene.

VM-utforen, med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal involvert, starter klokken 19.00 lørdag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED