Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg gravla Diana

Mannen som senket Prinsesse Diana i graven for nøyaktig ti år siden, forteller om sønnenes emosjonelle farvel.

Ti år etter står Nigel Enright (32) på graven til prinsesse Diana av Wales, som 31. august 1997 omkom i en tragisk bilulykke i Paris.

Han husker godt de to sønnene prins William og prins Harrys avskjed med moren ved graven, sammen med deres far prins Charles, skriver The Sun.

Se minnemarkeringen over Diana direkte klokken 12.45 på TV 2 Sumo.

- Ufattelig
For første gang uttaler mannen seg om minnene fra graven.

- Jeg klarte ikke å la være å se på sønnenes ansikter. Det er et minne som aldri vil forlate meg. Charles også, det var helt ufattelig. Det er den største, og samtidig tristeste, æren jeg har blitt tildelt noen gang, sier Nigel Enright til The Sun.

Tidligere soldat Enright var en av de få som ble valgt ut til å bære kisten til prinsesse Diana til hennes siste hvilested, på familien Spencers eiendom i Althorp, Northants i Storbritannia.

Enright var menig i den kongelige garden, hvor prinsesse Diana var regimentsjef. Dianas bror Earl Spencer ba garden om å stille opp med bårebærere til den private begravelsen.

Var en av to utvalgte
- Frivillige ble bedt om å melde seg, uavhengig av rang, sier Nigel Enright til The Sun.

Nigel Enright var en av to menige som ble plukket ut til å delta.
- Vi ble fortalt at alt som skjedde var hemmelig, og at vi kun fikk lov til å fortelle det til vår nærmeste familie, sier 32-åringen.

I det likbåren kom, og blomstene ble båret ut, fikk Enright øye på en av kransene. Den hadde kun ordet «Mamma» påskrevet. Den var fra William og Harry.

- Det var et sterkt øyeblikk. Det var det første av mange øyeblikk hvor jeg måtte kjempe for å holde tårene tilbake.

Se video på TV 2 Sumo: 10 år siden Dianas død.

188507

Kjempet mot tårene
Stabssjefen ved kompaniet hadde sagt at bårebærerne bare måtte gråte hvis de følte for det.
- «Dette er en emosjonell dag for oss alle», sa han til oss. Vi hadde alle tårer i øynene, sier Enright til The Sun.

Prins Charles gikk sammen med sønnene William og Harry fram til graven.

- Jeg tenkte at jeg ikke måtte se på de kongelige, for da ville jeg bryte sammen. Jeg prøvde å unngå øyenkontakt, forteller Enright.

Han innrømmer at det var hardt å tenke på at det var moren til de daværende 12 og 15 år gamle prinsene som ble gravlagt.

Når kisten ble senket, kunne han ikke unngå å se sønnenes ansiktsuttykk. Menig Enright klarte såvidt å holde gråten tilbake. Enn så lenge.

Gråt i timesvis
- Det gjør meg ingenting å innrømme at vi gråt i flere timer da vi kom tilbake til stallbygningen vi brukte som base, sier Enright.

Etter begravelsen mottok bårebærerne et skriv fra Dianas bror Earl Spencer:

«Søsteren min ville vært stolt av garden sin.»

- Jeg minnes Diana nesten hver dag. Dette er første gang jeg forteller historien. Jeg er veldig stolt av det vi gjorde den dagen, avslutter Nigel Enright.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn