Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har et lager med bibler

En personlig kristen Donald Trump forsøker å kapre velgere i forkant av presidentvalget.

Finanskjendis Donald Trump har den siste tiden mer enn antydet at han ønsker å stille som kandidat under det amerikanske presidentvalget i 2012. For å stille som Republikanernes kandidat mot Barack Obama i 2012, må Trump først vinne den republikanske nominasjonsprosessen.

Men «The Donald», som han kaller seg selv, har et frynsete rykte blant verdikonservative velgere som han sårt trenger for å vinne fram.

- I nominasjonsprosessen i Det republikanske parti, så er de verdikonservative grupperingene en viktig faktor. De er tradisjonelt flittige velger med høy valgdeltakelse. En vellykket republikansk kandidat er de som klarer å samle de verdikonservative og økonomikonservative. Det er ikke alltid lett at én og samme person klarer å appellere til begge gruppene, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Trump samler på bibler
Men nå har Trump tatt grep og strukket ut en hånd til de verdikonservative velgerne ved å bekrefte at han er personlig kristen. Det gjorde han i et intervju med den kristne kanalen Christian Broadcasting Network (CBN).

- Jeg tror på Gud. Jeg er en kristen, sier han til CBN News.

Videre forteller Trump at han får tilsendt mange bibler i posten, men har ikke samvittighet til å kaste dem. Derfor har han opparbeidet seg et lager med bibler.

- Det jeg gjør er å samle på dem. Noen ganger gir jeg dem bort til folk. Jeg får tilsendt mange bilder, og jeg liker det. Det er fantastisk, sier han.

Videre forteller Trump at han er en kirkegjenger.

- Jeg forsøker å gå i kirken så ofte som mulig. Alltid i julen, og alltid i påsken, og alltid når det er store anledninger. Og på søndager. Jeg er en person som går i kirken på søndager. Jeg går når jeg kan, sier han.

- Trump er ute og fisker
USA-ekspert Melby mener Trump bevisst forsøker å skape seg et bedre rykte hos potensielle velgere.

- Han er helt åpenbart ute og fisker. Men jeg er litt usikker på om dette er et seriøst kandidatur eller om han tester ut med noen prøveballonger for å se hvilke sjanser han har, sier Melby.

Melby stiller seg i utgangspunktet tvilende til at Trump har noen reell sjanse i nominasjonsprosessen.

- Trump er en kjent person på godt og vondt, og han forbindes med tøff kapitalisme, og forbindes ikke med moralsk livsførsel. Men han har fått til ting som å skape arbeidsplasser og tjent masse penger. Så i en situasjon hvor folk er opptatt av økonomi og opptatt av vekst i arbeidsmarkedet, så kan han ha en viss appell.

- Men selv om det er økonomi som preger den amerikanske politikken, så er det nok viktig ikke å ha de verdikonservative mot seg, sier han.

- Han kan bli en faktor å regne med i nominasjonsprosessen. Men jeg skulle bli overrasket om det skulle rekke helt fram til å vinne valget.

Melby ser heller ikke bort ifra at Trump også kan stille som en uavhengig kandidat, ettersom han mangler bred appell i partiet.

- Palin har et større potensial
Det er også spekulert på at den tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin skal stille som kandidat under republikanernes nominasjonsprosess. Så langt har hun ikke offentlig erklært at hun vil stille.

- Palin har sin base i denne verdikonservative delen av Det republikanske partiet. Hun har nok i utgangspunktet politisk sett et større potensial til å nå ulike deler av partiet. Hun har et betydelig større potensial enn det Donald Trump har, sier Melby.

Men det er også en annen kvinnelig politikerstjerne som kan gjøre det bra under nominasjonsprosessen. Nemlig den norskættede Michele Bachmann, som representerer Minnesota i Representantenes hus.

- Michele Bachmann er på en måte leder for Tea Party-bevegelsen i Kongressen. Hun tror jeg er en sannsynlig presidentkandidat, som har en base i denne verdikonservative gruppen i partiet. Særlig hvis ikke Palin stiller. Nominasjonsprosessen begynner jo i Iowa, og hvis du får en seier her, så kan du bli løftet opp som en favoritt over natten, sier Melby.

- Jeg ser ikke bort fra at hun kan være med å kjempe og vinne nominasjonen i Iowa hvor det er disse verdikonservative som dominerer, sier Melby.

- Romney har en politisk ballast
Det er ennå lenge til nominasjonsprosessen går av stabelen i USA. Så langt er det kun én seriøs kandidat som har varslet sitt kandidatur. Mandag gikk Mitt Romney ut og erklærte at han stiller som presidentkandidat. Han regnes som en av storfavorittene, men kan også være en byrde for republikanerne.

- Hvis presidentvalget blir et spørsmål om størrelsen på statlig styre, skatter og offentlige inngrep, og hvis republikanerne er giret på å sette en ideologisk kandidat opp mot Obama, så har Romney en ballast fra sin guvernørtid i Massachusetts. Da innførte han store helsereformer som minner om det Obama har gjort på føderalt nivå, og da kan Romney få et forklaringsproblem, sier Melby.

I tillegg er det flere republikanske guvernører som kan seile opp som aktuelle kandidater til nominasjonsprosessen. Kandidater som nevnes i amerikanske medier er Mississippi-guvernør Haley Barbour, Indiana- guvernør Mitch Daniels og New Jersey-guvernør Chris Christie.

Dessuten er det ikke utenkelig at Mike Huckabee gjør et comeback.

- Han ble jo regnet som nummer to i nominasjonsprosessen i 2008, sier Melby.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken