- Flere lurer på om jeg har konvertert. Det har jeg ikke. Synes forøvrig spørsmålet bør rettes til den som eventuelt har konvertert, ikke ektefelle, skriver Hadia Tajiks ektemann Stefan Heggelund (30) på Twitter mandag.

Høyre-politikeren er gift med Aps nestleder og lederen av justiskomiteen på Stortinget, som er muslim.

Hegglund og Tajik giftet seg i juni i fjor.

Les også: - Muslimer kan gifte seg med kristne
Les også: - Derfor har ikke Hadia Tajik svart

- Dette er en privatsak

Fra flere hold har Hadia Tajik den siste tiden blitt spurt om sitt ekteskap med Høyre-politikeren i blogger og på sosiale medier.

Overfor Nettavisen sier Heggelund at han mener religion er en privatsak.

- I prinsippet mener jeg dette er en privatsak, samtidig har jeg registrert at det har vært en stor debatt om dette, sier Heggelund til Nettavisen.

- Derfor har jeg nå sagt på Twitter at jeg ikke har konvertert, og jeg har ikke noe behov for å utdype dette, sier han.

Han forteller at han viser til bloggerne og de som har stilt spørsmål på sosiale medier, når han skriver at spørsmålet burde ha blitt stilt til ham.


- Har Tajik forlatt islam eller har ektemannen konvertert til islam? Eller mener Tajik at islam tillater at muslimske jenter og kvinner gifter seg ut av islam?
, spurte en muslimsk kvinne med navnet Jeanette i en blogg publisert på nettsiden til organisasjonen Human Rights Service.

Hennes åpne brev var før helgen blitt delt av 4500 personer på Facebook, og spørsmålene blir gjentatt i bloggen til islamkritikeren Hege Storhaug.

Les bloggen til Jeanette her
Gunnar Stavrum: Må Hadia Tajik svare på private spørsmål?

- Jeg opplever ikke noe problem
Lørdag fikk Hadia Tajik støtte fra en muslimsk kvinne som selv er gift med en ikke-muslim.

Nazneen Khan-Østrem kjenner derfor godt til den problemstillingen Aps nestleder blir møtt med.

- Jeg opplever ikke noe problem med det, sa Khan-Østrem, som er forlagsredaktør i Aschehoug og tidligere NRK-programleder, til Nettavisen.

Khan-Østrem påpekte at det går fint at en muslim gifter seg med en mann som har en annen religion.

- Det er jo bare å vende blikket ut av Norge og der vil man se at at de siste årene har kommet mange tilfeller der muslimske kvinner har giftet seg med en kristen eller en jødisk mann. Det ser jeg på som en helt naturlig utvikling i vår globaliserte tidsalder, at folk møtes og finner kjærligheten, sa hun.

Les hele intervjuet med Khan-Østrem her

- Det er bare tull
Professor og samfunnsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, mener Tajik ikke har noen grunn til å måtte svare.

- Det er noen prinsipielle viktige sider knyttet til dette. Men da må jo de som forlanger et svar her mene at muslimsk lov står over norsk lov, og da får de godtgjøre det. Jeg synes ikke det er en rimelig tolkning av hva islam handler om, og sånn sett mener jeg det er ganske meningsløst å ta perspektivet til de mest ytterliggående islamistene i en slik debatt, sa Todal Jenssen til Nettavisen fredag.

Tajik har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken.