Tirsdag kveld ble det kjent at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen (67) trekker seg som Frps eldregeneral i protest mot å bli vraket som medlem i Nobelkomiteen.

- Jeg synes synd på Carl: Han er bitter og lei seg og har grått mye. Vrakingen er dårlig gjort mot Carl, sier hans kone sorgtungt til Nettavisen.

Sammen bygget de opp Fremskrittspartiet (Frp) og jobbet i tospann i 28 år.

- Behandlet råttent og ydmykende
Nå føler hun sterkt med sin mann, som ikke fikk plass i Nobelkomiteen, en posisjon han meddelte Frp-leder Siv Jensen for to år siden at han ønsket seg.

- Carl sa fra til Siv for to år siden at han ønsket en plass i Nobelkomiteen når Inger Marie Ytterhorn nå hadde sittet i 12 år - så kunne kanskje han fått 6 år? Hvorfor kunne ikke Siv Jensen unne Carl dette? spør Eli Hagen.

Les Stavrums kommentar: En partieiers fall

Skuffet over Siv
- Er du overrasket over Siv Jensens håndtering av saken?

- Jeg er ikke overrasket, for å si det sånn. Hun har nok sett på Carl som en konkurrent fortsatt, noe som selvsagt bare var tåpelig.

- Hun har hele tiden sagt at hun har behandlet Carl pent! Dette beviser vel det motsatte. Hun kunne i alle fall ikke informert sine nestledere og gruppa at Carl var interessert. Hun informerte ingen.

- Og hun som kan takke Carl for at hun sitter der hun er i dag og er partileder. Ingen av de som har vraket ham i gruppa hadde vært der de er i dag hvis det ikke hadde vært for Carls innsats! Partiet hadde da ganske enkelt ikke eksistert! Jeg tror også at mange har glemt at de skal gjenvelges om et par år! De kommer ikke inn igjen på Stortinget slik de opptrer i dag!, sier Eli Hagen.

Og fortsetter:

- Carl ringte selv Inger Marie Ytterhorn (70), som har sittet i komiteen i 12 år, og spurte om ikke han ikke også kunne få noen år i komiteen. Men Inger Marie ville ha 18 år! Hun har også hatt en god jobb i gruppen takket være Carls innsats i mange år. Hun har også mye å takke ham for!

- Siv var statsministerkandidat i 2009 og overtok et parti med 30 prosent oppslutning. Se nå, det går ikke bra, sukker Eli.

- Det er verre med partiet som har en slik leder!
- Hva skal du og Carl gjøre fremover for å koble av litt?

- Med oss er det ikke farlig! Vi greier oss nok! Det er verre med partiet som har en slik leder! Jeg er bekymret for partiet! Jeg har også jobbet i mange år for dette partiet og det er leit å se at det blir ødelagt av udugelig ledelse. Det er jo derfor Høyre har overtatt ledelsen også på borgerlig side, fordi vi har en leder som ikke er dyktig nok. Jeg har ikke noe tro på Siv som suksessrik leder. Hun holdt tilbake informasjonen hun fikk fra Carl om at han ønsket seg Nobelkomiteen. Det sier litt om henne, sier Eli engasjert.

Les hele brevet fra Carl
Frps leder gjennom 28 år tar også et kraftig oppgjør med partiledelsen og partileder Siv Jensen i et brev som han har sendt til partiets stortingsgruppe.

LES HELE BREVET FRA HAGEN HER

Hagen tar et bittert oppgjør med Siv Jensen, og hevder at hun har holdt tilbake informasjon.

«Siv Jensen hadde åpenbart ikke formidlet at den tidligere partileder gjennom 28 år og parlamentariske leder gjennom 25 år hadde et sterkt ønske om en plass i Nobelkomiteen til valgkomiteen. Ei heller underrettet meg om at hun ikke formidlet mitt ønske. Også her ble jeg fratatt muligheten til å anmode et annet gruppemedlem om å fremme mitt kandidatur når Siv Jensen ikke ønsket å gjøre det», skriver Hagen.

Han forteller i brevet at han sendte en sms til Jensen forrige tirsdag, der han lurte på hva som hadde skjedd:

«Har du glemt min store interesse og lyst på å avslutte i Nobelkomiteen?», sto det i sms-en.

«Ikke så trist på mange år»
Frp-veteranen skriver også at han ikke har vært så sint på mange år:

«Jeg informerte 2 medlemmer i gruppen og en utenforstående om situasjonen og ga uttrykk for at jeg ikke hadde vært så sint og trist på mange år. Sinnet jeg følte hadde jeg kun følt tre ganger tidligere i mitt liv, men det er selvsagt underordnet».

Tirsdag kveld ble Hagen oppringt av Siv Jensen, og hun forklarte at det ikke var noen ledig plass fordi Ytterhorn ville fortsette.

«Det ble en opphisset debatt hvor jeg ikke la skjul på mitt sinne og min enorme skuffelse», skriver Hagen i brevet til Frps stortingsgruppe.

Han forteller at han påpekte at det var viktig at den best kvalifiserte ble valgt til viktige posisjoner og verv.

«Siv Jensen bekreftet at hun godt husket mitt sterke ønske om en plass i Nobelkomiteen. Jeg ga derfor uttrykk for stor skuffelse over at hun ikke hadde snakket med og informert Inger Marie Ytterhorn tidligere om dette», skriver han videre.

Siv: - Trist dag
Frp-leder Siv Jensen sier til Nettavisen at «dette er en trist dag»:

«Det er leit at Carl har reagert på denne måten. Vi har hatt en demokratisk prosess der vi reoppnevnte det sittende medlemmet i Nobelkomiteen. Hagen er og har vært en kjemperessurs for Frp, derfor er det leit at han trekker seg fra vervene sine,» sier Jensen.