Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har kasser med gullstøv

Les seks utrolige historier om nordmenn som ble lurt trill rundt og tapte millioner av kroner på Nigeria-brevene.

I Ghana sitter en nordmann og venter på å få utbetalt millioner av kroner i arv etter afrikanske konger. Her hjemme brukte en 23-åring opp millioner av kroner som han hadde arvet for å få utbetalt det han trodde var tidenes lotterigevinst.

Godtroende nordmenn blir vist fram kofferter med signerte pengesedler, og lovet prosenter av fortjenesten ved salg av gullstøv. Økokrim anslår at det årlig forsvinner 100 millioner kroner ut av Norge og til svindlerne i utlandet.

Les de utrolige historiene om hvordan seks nordmenn ble lurt av Nigeria-svindlerne.

- Historiene er nærmest for gode til å være sanne. Men det er grådigheten som driver dem som blir lurt. De blir lovet enorme pengesummer og klarer bare ikke å la sjansen gå fra seg. Dette til tross for at det som oftest er de ressurssterke – som jurister og leger – som blir svindlet, sier Anne Dybo i Økokrim til Nettavisen.

Hun har plukket ut seks av de groveste tilfellene av nordmenn som er blitt svindlet:

Kongearven
I Ghana sitter en nordmann i 60-årene og tror han skal få utbetalt millioner av dollar i arv etter afrikanske konger. Siden 2002 har denne mannen gitt fra seg 5 millioner norske kroner for å sikre seg den gedigne arven. Akkurat nå venter han på en godkjenning for å kunne ta pengene inn i Europa. Forklaringen Nigeria-svindlerne har gitt mannen, er at tidligere velstående konger i Afrika ikke selv får tak i pengene de en gang var i besittelse av, og at det derfor er mulig for ham å få tak i dem. - Mannen, som er utdannet jurist, har ikke lenger noe annet valg enn å tro på svindlerne. Han har pantsatt hus og hjem i håp om å få tak i kongearven. Vi tror det startet med et brev om denne arven. Mannen sier til meg at han er fullstendig klar over Nigeria-svindlerne, men at dette er noe helt annet, sier Anne Dybo i Økokrim.


Eksempler på Nigeria-brev:

Nigeria-brev 1
Nigeria-brev 2
Nigeria-brev 3

- Du har vunnet
En 23 år gammel nordmann brukte opp alt han hadde arvet for å få utbetalt det han trodde var en stor lotterigevinst. Det hele begynte med at 23-åringen fikk en e-post om at han hadde vunnet en kjempestor sum penger. Gevinsten ble utbetalt fra London, ble den unge mannen fortalt, og derfor måtte han betale en såkalt terroravgift. En rekke oppslag om Nigeria-brev i media gjorde at mannen til slutt skjønte at han var blitt lurt. Men da hadde han allerede brukt opp hele arven på 3,5 millioner kroner.

- Mannen forklarer svindelen med at han ble fanget i et nett han ikke klarte å komme ut av. Da han først hadde sendt noen penger, kunne han ikke stoppe, for da fryktet han at de pengene han allerede hadde gitt fra seg, ville gå tapt. 23-åringen er imidlertid en av de få heldige som kan få igjen pengene han har blitt svindlet. Nederlandsk politi er i ferd med å rulle opp akkurat denne lotterisvindelen, og flere nigerianere er arrestert, sier Anne Dybo i Økokrim.

Hestebløffen
En norsk kvinne i 20-årene skulle selge hesten sin og averterte på internett. Hun ble oppringt av en engelskmann som ønsket å kjøpe den. Mannen avtalte å kjøpe hesten for 60.000 kroner, som var prisen. Men da kvinnen fikk sjekken i posten, lød den på 90.000 kroner. Differansen på 30.000 kroner skulle sendes til en agent som ordnet frakt av hesten til England, ble hun fortalt. Kvinnen vekslet inn sjekken og sendte av gårde de 30.000 kronene til den såkalte agenten. - Pengene ble sendt via Western Union. Der kan mottakeren få utdelt en kode som de bruker for å heve pengene. Sannsynligvis viste mottakeren falske id-papirer da han hentent pengene, og ble umulig å spore i ettertid. Så da banken oppdaget at sjekken var falsk, var det kvinnen som måtte betale tilbake de 30.000 kronene, forteller Anne Dybo i Økokrim.

Kasser med gullstøv
En norsk enkemann ble kjent med en ghanesisk dame via en chattekanal på nettet. Mens de chattet, kunne de se hverandre via web-kamera. En dag fortalte kvinnen at web-kameraet hennes var blitt ødelagt. Moren hadde kommet inn og sett henne sitte lettkledd foran pc-en mens hun chattet med nordmannen, og blitt så sint at hun ødela kameraet, forklarte kvinnen. Nordmannen sendte hele 70.000 kroner til kvinnen så hun skulle få seg et nytt web-kamera!

Kort tid etterpå fortalte kvinnen at moren hennes brått hadde gått bort, og at hun ikke hadde penger til begravelsen. Mannen sendte på nytt penger. Etter begravelsen fortalte så kvinnen at hun hadde arvet tre kasser med gullstøv av sin mor, men at hun ikke hadde penger til å sende kassene ut av Ghana. Mannen ble bedt om å hjelpe henne med å få kassene ut av landet, mot at han skulle få noen prosenter av fortjenesten ved salg av gullet. Denne gangen ringte alarmklokkene hos mannen. Han tok kontakt med banken sin og ba om råd, og slik kom han etter hvert i prat med Økokrim. - Jeg fortalte ham: ”Hold deg vekk fra denne dama. Dette er ren svindel”, sier Anne Dybo i Økokrim.

Penger med signatur
En forretningsmann fra Lillestrøm ble lovet en viss prosent dersom et gruveselskap i Afrika fikk igjennom en viktig forretningsavtale. Det ble avtalt et møte mellom mannen og gruveselskapets representant i London. Da mannen kom dit, ble han vist en stor koffert med penger, som han skulle få dersom avtalen gikk i boks. Problemet var at samtlige sedler var påført signaturen til direktøren i gruveselskapet, og at det kostet mye å få vasket pengene. Mannen, som allerede hadde brukt flere 100.000 kroner på businessen, skjønte nå at han var blitt lurt.

Mistet huset og jobben
En gift nordmann i 50-årene ble kjent med to nigerianske prostituerte i Oslo. Mannen har forklart at han syntes synd på kvinnene og tok dem med på et hotellrom for å gi dem mat. Kvinnene fortalte at de ble truet på livet og at han måtte hjelpe dem. De hevdet de hadde penger i Nigeria, som de trengte hjelp for å få overført til Norge. Mannen sendte kvinnene store summer penger – til sammen 2, 5 millioner kroner. Til slutt fikk han ikke flere lån i banken. Han mistet både huset og firmaet. Da mannen til slutt kom i snakk med Økokrim, ville han ikke tro på at han var blitt lurt. – "Disse kvinnene er innesperret og trenger hjelp”, fortalte han til meg, sier Anne Dybo i Økokrim.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren