Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har sendt over 100 søknader på bolig

Henriette Nyberg (21) opplever boligmarterittet.

VETERINÆRHØGSKOLEN I OSLO (Nettavisen): Henriette Nyberg (21) fra Asker har vært på leilighetsjakt i Oslo siden starten av juli, men er fortsatt boligløs. Likevel har hun ingen planer om å bo i campingvogn.

Nettavisen skrev onsdag om den svenske studenten Kari Persson (30) som de siste to årene har bodd alene i en campingvogn på Bogstad.

Selv om 3000 studenter fortsatt mangler bolig i Oslo er det langt fra alle som kan tenke seg campingtilværelsen 365 dager i året.

LES OGSÅ: Bogstad Camping: - Vi har plass til flere studenter

- Frister lite
En av dem er Henriette Nyberg. Nettavisen møter førsteårsstudenten utenfor Veterinærhøyskolen der hun studerer på sin andre uke i sitt første semester. Foreløpig pendler 21-åringen fra Heggedal til Oslo alle ukedager, noe som tar 1 time og 10 minutter, dersom togene er i rute. Likevel, campingtilværelsen frister lite.

- Det er ikke aktuelt, da bor jeg heller hjemme til situasjonen har roet seg. At studenter må bo i campingvogn viser hvor drøyt boligmarkedet er. Vi utnyttes av bolighaier som misbruker boligsituasjonen og suger pengene ut av oss. Mange bor dyrt og dårlig, sier hun.

Forsøkt svindlet
Nyberg forteller at hun først takket ja til et studie i Trondheim, men valgte å bli i Oslo da hun kom inn på annenopptaket på Veterinærhøyskolen.

- Jeg hadde sendt over 100 søknader i Trondheim og ble faktisk forsøkt svindlet flere ganger. Jeg endte til slutt opp med å gå på to visninger i Trondheim, sier hun.

21-åringen fikk etter den intense boligjakten i Trondheim imidlertid beskjed om at hun hadde kommet inn i på drømmestudiet i Oslo.

- Jeg takket ja til plassen, noe som betydde at all søkingen i Trondheim var forgjeves, og at jeg måtte starte helt på nytt i Oslo. Jeg har søkt masse siden begynnelsen av juli, men her er prisene høyere og kampen om leilighetene enda hardere. Jeg har søkt om studentbolig gjennom Studentskipnaden i Oslo, men det er selvfølgelig ingenting ledig. Mange har stått flere år på ventelistene deres før de fikk bolig, sier hun oppgitt.

LES OGSÅ: - Studenter har mye makt

- Leiekåte studenter
Utleiemegleren har kontorer i Oslo, Bergen og Trondheim. Alle meglerne Nettavisen har vært i kontakt med forteller om et sprengt boligmarked med stor pågang av leiekåte studenter.

- Det er ikke spesielt mye billigere å leie i de andre store studentbyene og vi har flere ganger opplevd at Trondheim har vært landets dyreste by å leie i. I Trondheim merket vi at trykket kom allerede i mai, noe vi antar kommer av at studentene som i fjor høst var på panisk boligjakt i slutten av august, valgte å leie ny bolig før de flyttet hjem for sommeren i år, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis til Nettavisen.

I Bergen har trykket vært enormt de siste 2 månedene, og sentrumsområdene er så å si ribbet for leiligheter.

- Markedet er svært presset og det er dessverre for få leiligheter tilgjengelig. Vi har hatt en rekke henvendelser fra studenter som ikke er kommet til byen enda, men som er villige til å leie boliger usett, sier daglig leder Erik Hove i Utleiemegleren Bergen.

Faller utenfor
Det er ikke bare i leiemarkedet studentene sliter med høye boligpriser. Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR forteller at prisene på en gjennomsnittsleilighet nesten er doblet de siste 10 årene. Bare fra 2009 til 2011 har prisene steget med 15 prosent.

- Det store problemet er at BSU ikke følger boligmarkedet. Slik situasjonen er nå er toppbeløpet for lite i forhold til prisene på leiligheter i markedet. Tilretteleggingen som myndighetene gjorde i 1992, da BSU kom, har ikke samme funksjon i dag som da ordningen ble innført. Nå er det krav om 10 prosent egenkapital, slik var det ikke tidligere. Det bør derfor være naturlig å øke BSU, siden det ikke er lov å fullfinansiere, sier hun.

Rasmussen mener toppbeløpet burde økes fra 150.000 til 300.000 kroner, og at det burde være mulig å spare 50.000 kroner i året.

- En leilighet på 70 kvadrat koster i snitt 2,3 millioner i Norge, noe som betyr at du må ha en egenkapital på 230.000 kroner. Vi ser at mange unge sparer i BSU, men de fleste mener at toppbeløpet er for lite. De fleste begynner ikke å fylle opp kvoten før etter fylte 20 år. Derfor bør unge ha større fleksibilitet til å sette inn egenkapital når de har mulighet, sier hun.

LES OGSÅ: - En skam at vi ikke nevnes!

Tips til studenter som skal leie:

* Vær tidlig ute. I mai og begynnelsen av juni er det færre om beinet enn i juli og august.

* Dersom du vet hvor du skal studere til høsten før sommeren, kan det være lurt å starte tidlig.

* Det er mye penger å spare på å leie litt utenfor sentrum.

* Lag bolig-CV med en enkel presentasjon av dem som skal bo i boligen. Møt forberedt på visning, ha referanser klart og les annonsen på forhold. Det står det meste av informasjon i den.

* Vis utleier en studieplan som viser at du/dere har tenkt å bli boende lenge. Det er alltid bra for da slipper utleier å bekymre seg for å bruke tid og penger på å lete etter nye leietakere.

Kilde: Utleiemegleren

Kommentarer til denne saken