Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har store investeringer i Sveits

Valutakursene er katastrofal lesing for alpinlegenden, men han beroliger alle som fryktet at han måtte selge hus og hjem.

Alpinlegenden Lasse Kjus inngikk for halvannet år siden et veddemål flere økonomieksperter karakteriserte som ellevilt.

Kjus pantsatte både hus og hytte på at norske kroner skulle styrke seg mot sveitsiske franc.

Via et valutalån på 800.000 sveitserfranc (cirka 4,5 millioner kroner) og forwardinstrumenter investerte han cirka 20 millioner norske kroner i sveitserfrancen.

Eksperter ristet på hodet
Valutaanalytiker Lars H. Mikelsen i Norcap skjønte lite av investeringen. Han poengterte overfor Dagens Næringsliv (DN) at gitt den nesten perfekte negative korrelasjonen mellom sveitserfrancen og Oslo Børs kunne Kjus oppnådd høyere direkteavkastning og lavere risiko gjennom å investere i aksjefond.

- Men, som kjent, det er lett å skape en liten formue i valutamarkedet, bare man begynner med en stor, sa Mikelsen til DN.

Så gikk det også den veien høna sparker for Kjus i starten. Kun tre dager etter investeringen hadde han et papirtap på 525.000 kroner.

NA24s kommentator Are Slettan var heller ikke imponert over Kjuserns investering. Les kommentaren: Valuta-Kjus

Kjus innrømte at investeringen ikke hadde gått særlig bra og han angret på at han ikke solgte seg ut ved inngangen til 2010. Han forsvarte seg med at han hadde en langsiktig horisont og han hadde fremdeles troen på at investeringen ville bli lønnsom.

Rekordsterk franc
I dag ser tallene enda verre ut. Den sveitsiske francen ligget på et historisk høyt nivå mot norske kroner. Tirsdag 7. juni kostet 100 sveitsiske franc (CHF) 640 kroner ifølge Norges Bank. Da vår tidligere alpiness foretok sin investering for halvannet år siden lå kursen på 560 kroner.

Det betyr et teoretisk tap på 13 prosent, eller cirka 2,6 millioner kroner.

Vinner til slutt
Men Kjusern har ting under kontroll.

- Jeg tapte cirka 180.000 kroner på kontrakten som gikk ut nettopp. Kontrakten som forfaller neste år er på to millioner sveitsiske franc til kurs 611 kroner, sier Kjus til NA24 og legger til: - Lånene har jeg ikke tenkt å gjøre noe med på lenge.

Kjus beroliger dermed alle som fryktet at han måtte selge hus og hjem. Han drar i tillegg fram et annet ess:

- Jeg har flere store investeringer i Sveits. Porteføljen min totalt sett har gitt meg en gevinst takket være den sterke sveitserfrancen, sier Kjus til NA24.

Grunn til optimisme
En fersk rapport fra DnB Nor Markets gir grunn til mer optimisme.

Valutaanalytiker Camilla Viland mener sveitserfrancen skal tilbake til normale nivåer rundt 550 kroner i løpet av ett års tid.

- Den sveitsiske francen har styrket seg kraftig gitt usikkerhet knyttet til det globale økonomiske oppsvinget og europeisk gjeldsuro. Mot dollar og euro ble valutaen notert til rekordsterke nivåer i mai. Mot krona har ikke valutaen vært sterkere siden januar 2009, da finanskrisen var på sitt verste. I det korte bildet vil trolig francen holde seg sterk. På lengre sikt taler fundamentale forhold i retning av en svakere franc, mener Viland.

Et annet poeng som går i Kjus favør er renteforventningen i Norge.

- Norges Bank har begynt å sette opp renta og vi tror den norske kronen vil styrke seg både mot sveitsisk franc og andre valutaer, sier Viland.

Kommentarer til denne saken