Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg holder meg borte fra Sudan

Per Edgar Kokkvold blir igjen dratt inn i den betente Muhammed-saken.

I Sudans hovedstad Khartoum demonstrerte onsdag titusenvis av mennesker mot danske avisers publisering av de mye omtalte Muhammed-karikaturene.

President Omar al-Bashir oppfordret i en tale alle muslimer til å delta i en global boikott av danske varer og selskaper, melder TV 2 Nyhetene.

Oppfordrer til drap
Flere av demonstrantene bar bilder av generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund. Ansiktet hans er streket over, og teksten under bildet oppfordrer til drap på fiender av Allah og profeten Muhammed.

- Jeg kan i alle fall si at jeg ikke har noen umiddelbare reiseplaner til Khartoum, sier Kokkvold til Nettavisen.

Ikke første gang
Dette er ikke første gang bilder av Kokkvold dukker opp i protester mot karikaturene. Feilen oppsto trolig da den jemenittiske nettavisen «Yemen Observer» brukte et bilde av Kokkvold og kalte ham redaktøren av Jyllands-Posten. Siden har ansiktet hans dukket opp på flere illsinte demonstranters plakater.

- Jeg har registrert at jeg i noen muslimske land omtales som både tegneren og redaktøren ansvarlig for trykkingen av karikaturene. Som jeg har sagt før i forbindelse med at bildene av meg dukker opp i slike sammenhenger: Å dø for ytringsfriheten er ikke det verste som kan skje meg, men å dø på grunn av en misforståelse hadde vært trist, sier Kokkvold.

Vil ikke rette opp feilen
Generalsekretæren har ingen intensjoner om å prøve å rette opp feilen som har knyttet ham til publiseringen av karikaturene. Det overlater han til andre.

- Ære og være dem som bøyer seg i respekt for troende, men det er noe helt annet å bøye seg i frykt for terror, sier han.

Han har lite til overs for onsdagens demonstrasjoner i Sudan.

- Dette er ikke opptøyer, det er demonstrasjoner iscenesatt av myndighetene som bruker massene som våpen, sier generalsekretæren som tidligere har blitt drapstruet etter å ha gått ut med støtte til publiseringen av Muhammed-tegningene.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet