NA24 har tidligere skrevet om den gigantiske svindelen knyttet til det amerikanske pokerselskapet Full Tilt Poker. Dette er verdens nest største nettpokeraktør, som eies og drives av flere av verdens største pokerkjendiser.

Selskapet ble i utgangspunktet etterforsket for hvitvasking og ulovlig gambling, men siden har det utviklet seg til en langt mer alvorlig sak.

Nå viser det seg at Full Tilt Poker ble drevet som et pyramideaktig selskap, der eierne og ledelsen tappet spillernes egne spillekontoer. Med 300.000 nordmenn som spiller poker i Norge, er trolig tusenvis av nordmenn rammet av den gigantiske svindelen.

En av disse er 20 år gammel og sentral i det norske pokermiljøet.

Han ønsker å være anonym, i likhet med de fleste andre nordmennene NA24 har vært i kontakt med rundt denne saken.

Pokerspilleren hevder å ha utestående over 650.000 norske kroner hos Full Tilt Poker. I dokumentasjon NA24 har fått kommer det frem at 20-åringen i alle fall hadde cirka 250.000 kroner på konto hos Full Tilt Poker, da myndighetene stengte pokerselskapet.

- Jeg tok et bilde samme dagen som «Black Friday» (kallenavnet på aprildagen da Full Tilt ble stengt red. anm.), på den tiden hadde jeg litt over 46.000 dollar i accounten, samtidig staker jeg flere andre (betaler for at andre skal spille for meg og deler profit 50/50), opplyser han til NA24.

Han har spilt hos Full Tilt siden han var 16 år gammel, og er derfor en erfaren pokerspiller på nett. Han forteller om nordmenn som skal ha hatt millionbeløp inne «Black Friday», penger som nå kan være helt eller delvis tapt.

- Ja, jeg kjenner flere som hadde mer enn meg der inne. Jeg vet i hvert fall om fire nordmenn som hadde millionbeløp inne på kontoen, og flere titalls som hadde flere hundre tusen. De fleste av disse er på min egen alder, opplyser han.

Er du rammet av svindelen? Tips oss på: alle@na24.no

Får spille andre steder
Ikke unaturlig håper han at ting ordner seg hos.

- Jeg mener fortsatt er det er håp. Full Tilt har uten tvil den beste softwaren på markedet og hadde nest flest spillere før de gikk ned. Nå ryktes det at det er noen franske investorer som kanskje tar over, så da håper jeg det stemmer. Dersom det ikke skjer noen overtakelse asap, så mister jeg troen på å få alt tilbake, men jeg regner med å få noe av det tilbake, sier han, og legger til at han synes Full Tilts teknologi er den beste på markedet.

- Etter hva jeg har fått med meg så er det å betale tilbake spillerne noe de har med i alle avtaler de inngår, de har også innsett at de må bytte ut styret. Så da er det bare å lene seg tilbake og håpe det ordner seg. Inntil videre får man bare spille andre steder.

2,5 milliarder svindlet
Ifølge amerikanske påtalemyndigheter skal Full Tilt Poker ha betalt ut 444 millioner dollar, eller utrolige 2,5 milliarder kroner, til styremedlemmer, deriblant verdenskjente pokerspillere, i en fire års periode.

Utbetalingen ble gjort ved å tappe kundekontoene til pokerspillerne. Pokerkundene skal ha fått opplyst om at de hadde pengene sikret på spillekontoen, men i realitet skal mesteparten av dette allerede ha blitt dratt ut av kundene.

Pokerkjendiser som Howard Lederer, med økenavnet pokerprofessoren, og Christopher Ferguson, med økenavnet Jesus, skal være en del av svindelen. I diverse reklamer på TV-kanaler som sender til Norge fra utlandet har det blitt reklamert hardt for Full Tilt Poker, hvor disse kjendisene har reklamert for spillselskapet.

Lederer alene skal ha mottatt hele 42 millioner dollar mens Ferguson skal ha fått 25 millioner dollar, samt at selskapet skal ha skyldt han ytterligere 62 millioner dollar. Store deler av beløpene som har blitt utbetalt til selskapets styremedlemmer og andre sjefer skal ha blitt overført til kontoer i Sveits.

Fortsatt leder og reklamerer Lederers nettside til Full Tilt Poker, det samme gjør også siden til Ferguson.

Verdens mest kjente pokerspiller, Phil Ivey, er også en av eierne av Full Tilt Poker, men han nevnes ikke i søksmålet.

Flere selskaper og ulovligheter
Også selskapene Pokerstars, som er verdens største på nettpoker, og Absolute Poker er saksøkt av myndighetene.

De er ikke saksøkt for å ha tappet kundenes midler, men myndighetene mener å ha bevis for at selskapene har omgått loven på flere måter. I 2006 ble det forbudt for amerikanske banker å gjennomføre transaksjoner knyttet til nettgambling, en modell som Trond Giske fulgte da et lignende forbud ble innført i Norge.

Dette skal derimot spillselskapene ha unngått på forskjellige måter, noe myndighetene mener er ulovlig.

Én måte har vært å bruke feilaktige transaksjonskoder for å usynliggjøre at de gjaldt gambling. En annen måte å omgå loven på, var å opprette falske selskap og sende transaksjonene via disse. Blant disse fiktive selskapene har myndighetene for eksempel funnet blomster- og dyrebutikker.

Disse fiktive selskapene ble regelmessig erstattet med andre fiktive selskap, trolig for å forsøke å unngå oppmerksomhet rundt driften. Et dokument fra selskapet Absolute Poker i 2007 identifiserer rundt 20 falske internettbutikker som ble brukt til å skjule pengetransaksjoner som gjaldt gambling.

Ytterligere en omvei som disse selskapene fant, var å utvikle kontantkort som kundene kunne kjøpes for å overføre penger.

Full Tilt Poker skal også ha holdt på med dette.