Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg kjente bilen hoppet

- Jeg vet ikke om jeg eller politiet er gal, sier den drapstiltalte drosjesjåføren. Han nekter all skyld, men har i politiavhør langt på vei innrømmet påkjørselen.

I det første avhøret etter at den 58 år gamle drosjesjåføren ble pågrepet for drap, ga han en politiforklaring som langt på vei underbygger politiets drapstiltale.

Den pakistanskfødte drosjesjåføren er tiltalt for uaktsomt drap. Politiet mener at han natt til 23. mars kjørte på sin passasjer, Kjell Åke Palmquist, og deretter kjørte fra åstedet uten å hjelpe ham.

Palmquist ble dratt under bilen i 364 meter. Fire timer senere ble han funnet død av tilfeldige forbipasserende.

Den 58 år gamle drosjesjåføren nektet straffskyld i Oslo tingrett onsdag. Han forklarte da at Palmquist hadde kommet seg en halvmeter vekk fra bilen før han satte bilen i bevegelse, og at han så Palmquist en kort stund etter at han hadde kjørt.

Skled, og kom borti bilen
Men dette er noe helt annet enn det han skal ha forklart i det første politiavhøret, 22. mai 2008. Ifølge politiavhøret av mannen forklarte han da at Kjell Åke Palmquist skled da han gikk ut av bilen.

Han forklarte også at hørte avdøde Palmquist komme borti bilen, og at han hørte lyder under bilen da han kjørte.

Forklaringen
I dette avhøret fortalte 58-åringen først at avdøde Palmquist hadde gått rundt bilen og opp på en liten snøhaug ved siden av veien.

- Han skled og så sneiet han bilen. Så kjørte jeg videre.

Deretter fortalte 58-åringen at han hørte lyder under bilen. Først litt når han kjørte sakte. Deretter mer når han fikk bilen i fart. Etter noen meter fikk han et hopp på bilen.

- Siktede hørte masse lyd mens bilen gjorde et hopp. Mens han kjørte mot plassen han skulle snu tenkte han inne i seg at passasjeren ikke kunne truffet bilen fordi passasjeren hadde stått der. Han kjørte sakte forbi og tenkte hvor det hadde blitt av passasjeren. Det var høye gjerder på begge sider og ingen porter å gå inn, leste aktor Anja Bech fra det første avhøret.

Denne forklaringen stemmer svært bra med tiltalen mot mannen. Politiet mener at lydene under bilen var Palmquist som ble dratt 364 meter, og hoppet var bilens bakhjul som kjørte over Palmquist.

- Kan ha gjort det
Åstedet, Knud Bryns vei på Alnabru, er en blindvei. Etter noen sekunder måtte drosjesjåføren snu bilen for å kjøre ut av gaten samme vei.

Han forteller at han ikke så Palmquist langs veien da han kjørte forbi der han hadde sluppet ham av. Dette hadde forundret ham noe, siden det var høye gjerder og ingen porter langs veistrekningen.

I et annet politiavhør skal mannen ha sagt at Palmquist.kan ha sklidd under bilen, og at humpet kan ha vært Palmquist.

- Hvis dere sier han havnet under bilen min, så kan han ha gjort det, sa mannen i avhøret.

Avviser forklaring
I Oslo tingrett hevder 58-åringen at han aldri har gitt en forklaring slik forklaring til politiet. Han fortalte retten at han var svært oppskaket over å ha blitt pågrepet, og at politiet har lagt ordene i munnen på ham.

- Politiet spurte gang på gang om hendelsen, og de sa han var påkjørt og at han kom under bilen. De sa det gang på gang for at jeg skulle innrømme dette. Jeg sa til dem at det var snø og is på veien. Da jeg satte bilen i gir hørte jeg et lite «dunk», sa mannen i Oslo tingrett. Han forklarte at han til politiet har sagt at når en traktor eller snøfreser kjører der så kan det bli litt humpete i veien.

- Så jeg kjørte videre, sa mannen.

Politiet eller jeg er gal
Påtalemyndigheten avviser at det kan ha vært noen misforståelser i forbindelse med politiavhørene. Det var advokat og tolk til stede, og ustkriften av avhørene har også blitt underskrevet av 58-åringen.

Aktor Anja Bech påpekte også at den tiltalte har gitt detaljer som dunk og lyder under bilen som ikke tilsier at ordene skal ha blitt lagt i munnen på ham.

- Du har jo signert på avhøret, og her står det helt klart at han kom borti bilen, sa Anja Bech.

- Jeg vet ikke om jeg er gal eller om politiet er gal, men det jeg forklarte i det avhøret var at han sto ved siden av bilen da jeg begynte å kjøre, sa mannen i retten.

- Kan det ha skjedd at du har kjørte over ham?

- Hvordan kan det skje? Jeg er et menneske, og jeg har barn også.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken