Moren til de to drepte småbarna Max (3) og Saga (1), Emma Jangestig (24) forklarte seg i retten i Västmanlands tingsrätt i Köping torsdag, melder Aftonbladet .

I går så hun den mistenkte tyske kvinnen (32) for første gang i rettssalen, og brast i gråt. I dag spurte aktor henne om hvorfor.

- Det var hun som gjorde det
- Når jeg hadde satt meg ned brøt jeg totalt sammen, fordi jeg kjente henne igjen som kvinnen som gjorde det her, svarte Jangestig.

17. mars i år ble de to små barna Max (3) og Saga (1) drept med hammer i sitt eget hjem i Arboga. Moren var til stede, og ble funnet blodig og forslått ved siden av de døde barna. Hun var så alvorlig skadet at hun måtte legges i respirator.

Den 32 år gamle tyske kvinnen som er tiltalt for drapene er ekskjæresten til Emma Jangestigs nye samboer, og motivet skal være sjalusi og kjærlighetssorg, ifølge aktoratet.

- Trengte seg inn
I retten torsdag forklarte Jangestig det hun husker av hva som skjedde den 17. mars. Den 32 år gamle kvinnen skal ha ringt eller banket på døren, og da 24-åringen åpnet presenterte hun seg på engelsk før hun trengte seg inn i huset.

- Jeg må rygge noen skritt. Så gjør det vondt i høyre side av hodet mitt, forklarte Jangestig, som snakker om hendelsen i nåtid under avhøret.

Deretter beskrev hun kvinnens utseende, og bekreftet at det stemmer med 32-åringen på tiltalebenken. På spørsmål fra aktor om hun har noe bestemt ansiktsuttrykk, svarer hun at ansiktet hennes så ut som om hun anstrengte seg.

- Smilte
- Jeg ser ansiktet hennes vrenge seg som om hun tar i, eller skal si noe, eller noe lignende. Og smiler, forklarte Jangestig.

Hun husker lite av selve angrepet, antagelig som en følge av hodeskadene hun ble utsatt for. På spørsmål om våpenet bekrefter hun at hun husker en hammer.

- Jeg ser bare en hammer, ganske klart. Den har svart skaft og røde detaljer. Men det kan være blod jeg har sett, forklarte 24-åringen, som ikke husker om hammeren var i kvinnens hånd eller lå på gulvet da hun så den.

- Spurte etter barna
Emma havnet på sykehus, og spurte etter barna sine. Men først fikk hun ingen svar.

- Jeg spurte etter barna, hvor de var hen. Jeg spurte om jeg fikk ringe til Nicklas (barnefaren, journ.anm) i tilfelle de var der, og jeg ville forklare hvor jeg var hen. Dessuten ville jeg vite hva som hadde hendt og hvorfor jeg lå på sykehus, forklarte hun etter at retten kom sammen igjen etter et kvarters pause i 10.30-tiden.

Hun spurte foreldrene, søsknene og kjæresten, uten at noen ville fortelle.

- Med tiden fikk jeg svaret at jeg hadde vært offer for en forbrytelse. Og med tiden fikk jeg vite at barna ikke fantes lenger. Men jeg ville ikke forstå det, sa 24-åringen.