Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg kunne gått i to uker til

En sprudlende Cecilie Skog var i storhumør etter å ha tatt ny rekord over Antarktis.

Torsdag ble Cecilie Skog (35) og Ryan Waters (36) de første som har krysset Antarktis med egen hjelp. 70 dager, 15 kilo og en tann har gått siden de satt ut fra Berkner Island.

21. januar ankom de Ross Ice Shelf der de skal bli hentet av fly.

- Det er så ubeskrivelig vakkert her med alle breene som kommer ned fra fjellene. Jeg skrev på bloggen min for noen dager siden at jeg ikke ville hjem, men synes jeg det også skal bli godt å komme hjem og gå i butikken, stelle meg mine og vanne plantene mine, sier Skog og legger til.

- De siste dagene har jeg gått på dobbel rasjon, så jeg er sikkert helt høy av all sjokoladen.

Skog og Walters hadde med mat for 77 dager, og gjennomførte altså turen på 70 dager. Hvor lenge de må vente på flytransporten ut av Antarktis er usikkert.

- Det kan ta noen timer og det kan ta noen dager. Det er dårlig vær ved basen i Patriot Hills, men fint vær her, så vi må vente til de kan ta av, sier Skog.

Gått ned mye
Men at turen har vært knallhard er det ingen tvil om. Cecilie Skog har gått ned fra 59 til rundt 44 kilo på turen.

- Da jeg kom hjem fra Nordpolen veide jeg 47 kilo, og nå tror jeg at jeg har mistet enda litt til, sier hun.

- Cecilie er ikke noen stor jente, så hvis hun sier hun har tatt av 15 kilo så er det ikke mer enn skinn og bein igjen, humrer hennes pressetalsmann Bjørn Sekkesæter hjemme i Norge. Selv er ikke Cecilie redd for ikke å legge på seg i løpet av noen måneder i Norge.

- Hva gjør at dere to klarer å gå over Nordpolen for egen maskin når Roald Amundsen og Robert Scott slet betraktelig på vei til Sydpolen?

- Det Roald Amundsen gjorde var helt fantastisk. De var borte i flere år, mens vi bare har vært borte i tre måneder. Ingen hadde vært der før, og de seilte hele veien ned med skip. Vi har gått med GPS, og hatt tilgang til satellittbilder. Vi har forberedt oss veldig godt på turen og brukt blant annet informasjon fra ekspedisjonen til Amundsen. Vi gikk ned Axel Heiberg Breen der Amundsen gikk opp. Den så ut akkurat slik han beskrev den for 100 år siden. Det var som om han hadde gått der i går, sier Skog.

Ut på tur igjen
I april er det ut på tur igjen for Cecilie Skog . Da med 10 kvinner over Grønland.

- Målet var å komme seg langt nok ut på havisen til at de kan bli plukket opp av fly igjen, sier Skogs pressetalsmann Bjørn Sekkesæter til Nettavisen.

Når Skog og Waters blir plukket opp er noe usikkert, men det vil skje i løpet av det kommende døgnet.

13. november satte Skog og Waters føttene på solid is ved Berkner Island. Nyttårsaften ble feiret på polpunktet (90 grader sør) sammen med flere andre ekspedisjoner.

15 kilo og en tann lettere ankom Skog den andre siden av Antarktis 21. januar klokken 14. På turen har de to ikke fått hjelp av noen. De har bare spist maten de har tatt med seg. Det gjaldt også på nyttårsaften da de feiret med andre.

Cecilie Skog har latt entusiastene få ta del i turen hele veien gjennom bloggen sin.

Kommentarer til denne saken