Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg lar det bare fare

Det sier Norges mest jagede statsråd, Sylvi Listhaug (35).

LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET (Nettavisen): Landbruks- og matministeren får fortsatt flest spørsmål om hvem som var hennes kunder i First House.

- Jeg har ingen grunn til å være redd
- Hvordan føles det å være den mest jagede statsråden i regjeringen?

- Jeg synes det har gått greit. Jeg var forberedt på at det kom til å bli en runde på det, og jeg synes at jeg så langt har klart det greit, sier Listhaug til Nettavisen.

- Hvordan har du opplevd presset og stresset disse 12 dagene som statsråd?

- Det jeg sier til mine medarbeidere, er at jeg har ikke gjort noe galt. Så jeg har ingen grunn til å være bekymret, redd eller ha dårlig samvittighet. Det er ikke vanskelig å stå gjennom stormen så lenge du har ren samvittighet.

Les Stavrums kommentar: Kynisk mobbing av Sylvi Listhaug
Les Stavrums kommentar: - Stormen har blitt en flau bris

«Dette har gått over alle støvleskaft»
- Har du opplevd sjikane, trusler eller andre ubehageligheter i denne perioden?

- Nei, kun overveldende støtte – fra hele landet. De som kjenner meg, sier at venner av dem ringer og sier at «dette har gått over alle støvleskaft» og «kan hun ikke få arbeidsro nå».

- Jeg lar det bare fare
- Hvordan kobler du av, Listhaug?

- Jeg lar det bare fare. Jeg klarer å koble helt av, jeg har ikke gjort noe galt, dermed har god samvittighet, så da trenger jeg ikke være så bekymret – men må stå i dette og vente til det blåser over og så jobbe.

- Hvor mange kjenner til den mye omtalte kundelisten din hos First House?

- Følger det jeg har lovet
- Det er First House, departementsråd Leif Forsell og meg, sier Listhaug - som ikke er redd for å forsnakke seg:

- Nei, for meg handler dette om å opptre ryddig og følge det jeg har lovet tidligere arbeidsgiver, sier Listhaug.

- Hvor viktig er departementsråd Forsell for deg?

- Veldig viktig, vi har fått et veldig godt samarbeid. Han er en solid departementsråd med veldig lang erfaring fra forvaltningen, som ekspedisjonssjef i en årrekke - og som departementsråd de to siste årene. Så han har vært en veldig god støttespiller for meg disse dagene. Sammen med kommunikasjonsavdelingen, vi har jo vært som erteris, sier Listhaug.

- Tør nesten ikke si at jeg handler på Rema 1000
Mandag møtte Listhaug de fire store i Dagligvarebransjen: NorgesGruppen ASA, ICA Norge, Coop Norge SA og Rema 1000, som har 96 prosent av markedet.

- Hvor handler du selv?

- Jeg tør nesten ikke si at jeg handler på Rema 1000, av og til Rimi – og en nærbutikk som ikke er medlem av kjedene, ler Listhaug.

Det ble spekulert i hvorvidt Rema 1000 stod på kundelisten til Listhaug - etter at hun omtalte sjefen ved fornavnet «Ole Robert» i landbruksdebatten fra Litteraturhuset, noe som viste seg å være tilfelle.

- Har du fordelskortet «Trumfkort»?

- Nei, det har jeg ikke, svarer hun.

Her kan du lese mer om Solberg-regjeringens landbrukspolitikk (s. 32-33)

- Jeg er Frp-er og fra First House
- Hvordan forklarer du selv all oppmerksomheten?

- Det er en kombinasjon av at jeg er en politiker fra Frp, som selvfølgelig skaper debatt. Jeg kommer fra en bransje og et firma som får mye oppmerksomhet. Og det er første gang en statsråd kommer fra kommunikasjonsbransjen. Så alt dette spiller inn. Men jeg er likevel litt overrasket over at den er blitt så stor.

- Hva har blinket seg ut som det viktigste for deg å jobbe med?

- Det er å modernisere og forenkle norsk landbruk. Nå har vi hatt museumsvoktere her i åtte år, med senterpartister som har nære bånd til bondelaget og den næringen - som ikke har vært opptatt av å modernisere, forenkle og fornye. Så det er veldig artig og spennende å være den som kommer inn fra sidelinjen og se på dette med litt nye øyne.

Vil se på Tine og Nortura
- Du sa etter dagens møte at du går inn for en omorganisering som skal sikre oss forbrukere et bedre utvalg og lavere priser. Hva er det viktigste for å få det til?

- Vi må sikre effektivitet i alle ledd og bidra til det. Derfor er jordbruksavtalen viktig. Den er veldig komplisert i dag, med over 100 støtteordninger, og jeg mener det er helt nødvendig å forenkle og få ned antall ordninger. Vi må se på strukturen, alle produksjonsbegrensningene i landbruket - og markedsreguleringsrollen som Tine og Nortura har. Og vi må se på næringsmiddelindustrien – for å få økt effektivitet – og det samme innenfor dagligvarekjedene. Vi må finne de rette grepene for å få effektivitet og presse ned prisene.

Les også: First House-sjefen: - Mange kunder hadde tjent på åpenhet
Les også: Professor: Hva har Sylvi Listhaug å skjule?
Les også: Professor: - Det er mye verre med Julie enn med Sylvi

- Vil fjerne antikvariske ordninger
En annen kampsak for Listhaug er å sikre eiendomsretten til bonden:

- Jeg vil fjerne antikvariske ordninger som har fått overleve i altfor mange år. Nå har jeg fire år på meg. Nå gleder jeg meg til å få mer arbeidsro – jeg har måtte bruke veldig mye tid på media.

-Hva er det viktigste med frislipp av gårdene?

- Nå står 35.000 gårdsbruk tomme rundt i landet. Det er en del som ikke selger dem – både på grunn av priskontroll som gjør at kommunestyrene kan overkjøre en tilbyder som byr for høyt - og fordi potensielle kjøpere kanskje ikke er klar over hvilke gårder som er til salgs. Å få til en endring med priskontrollen, gjør at disse gårdene nå kan selges, sier hun.

Les også: - Jeg skal være nøye med habilitet

- Bra for alle som drømmer om ...
- Dette vil være bra for alle som drømmer om et liv på landet og vil bort fra byens kjas og mas, tror Listhaug.

- Hvor raskt vil det kunne skje?

- Det håper jeg skal gå raskt, uten at jeg vil si i hvilken uke, sier Listhaug.

Taus om toll
- Hva i samarbeidsavtalen med de fire partiene hindrer deg eventuelt i nå de målene du vil?

- Jeg synes avtalen og den politiske plattformen er bra som et utgangspunkt, det kommer til å være nok å jobbe med i årene som kommer.

- Hva kan du si om den mye omstridte ostetollen - kommer du til å fjerne den?

- Det må jeg komme tilbake til når regjeringen får sett på saken, sier Listhaug - og vil ikke svare på flere spørsmål om tollen.

«Ostetollen»:

***Cheddar, gauda, edamer og emmenthaler er blant de mest populære ostene som blir svært mye dyrere.

***Disse ble unntatt: Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Pané, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray, Västerbotten.

Endringene med virkning fra 1. januar i år, besto i et skifte fra kronetoll til prosenttoll - hvilket betød 344 prosent for storfekjøtt, for lam 429 prosent og for ost 277 prosent.

«Unntatt fra offentlighet»
«Ironien i Listhaugs tilfelle er at når hun først har valgt å levere en slik liste til departementsråden, blir listen et offentlig dokument - som offentligheten har innsynsrett i», uttalte advokat Jon Wessel-Aas i forrige uke.

Les også: - Må ha tillit til Listhaug

Nettavisen har bedt om innsyn i listen og fått avslag – begrunnet med «Dokumentet er unntatt fra offentlighet med hjemmel i offentleglova § 13 første ledd, jf. forvaltningslova § 13 første ledd nr. 2.»

Kommentarer til denne saken