«Det er rart med det, det blir noe ekstra når to nordmenn skal gjøre opp om seieren. Det er faktisk verre å tape for en nordmann i en mann-mot-mann-duell enn for en utlending», forteller Thor Hushovd i biografien som gis ut denne uka.

Han snakker om den gang han og Edvald Boasson Hagen gjorde opp om seieren på en av etappene i Tour de France i 2011. Etappen inn til Gap.

Hushovd lå på hjulet til Edvald Boasson Hagen i mange kilometer, ettersom etappen var for tøff til at Hushovd orket å dra selv.

Det var tross alt snakk om utenfor kategori-stigningen opp Col d'Aubisque.

- Edvald ble snurt

Dessuten lå hans lagkamerat Ryder Hesjedal alene i front, og Hushovd ville naturlig nok ikke bidra til at han ble hentet inn. Det er en dødssynd i sykling.

I spurten hadde ikke Boasson Hagen krefter igjen. Eller så var han uoppmerksom idet Hushovd satte inn støtet.

Det endte i alle fall med at Thor Hushovd tok en ny etappeseier i Tour de France.

«Etterpå ventet jeg faktisk på en gratulasjon fra Edvald, men jeg så aldri noe til ham. Ikke sendte han meg tekstmelding i løpet av kvelden heller. Han var tydeligvis skikkelig sur. Jeg snakket med noen av lagkameratene hans i Sky, og de fortalte at han var i ordentlig dårlig humør der han satt i bussen», skriver Hushovd i boka som helt enkelt heter «Thor».

Hushovd mener at han hadde gratulert Boasson Hagen dersom det hadde vært Edvald som vant, og at han allerede hadde gjort det etter målpassering.

Slo tilbake dagen etter

Edvald Boasson Hagen gratulerte Hushovd før start neste dag, og så kjørte han selv inn til en overlegen seier på etappen fra Gap til Pinerolo i Italia.

Nå var det Hushovds tur til å gratulere Edvald.

«Jeg var ordentlig imponert. Etter å ha vært i brudd og så nære på dagen før, tråkket han til igjen – og vant! Det var imponerende. Og det sa jeg. Men Edvald virket snurt og litt unnvikende. «Jeg hørte at dere prøvde å kjøre meg inn,» sa han», skriver Hushovd.

Det stemte. Garmin-Cervélo ledet lagkonkurransen, men hadde AG2R rett bak seg, og dette laget hadde to ryttere med i det første bruddet som gikk.

Stemningen var så dårlig at Hushovd følte at luften måtte renses. Han la seg bakerst i feltet, der Boasson Hagen lå, på den 18. etappen.

«Jeg la armen på skulderen hans. «Edvald, nå må du skjerpe deg. Jeg har holdt på med dette i mange år og vunnet ti etappeseirer i Tour de France. Nå er du her også, og det er kult at nordmenn vinner.»

«Nå må du tenke deg om»

Hushovd spurte om Boasson Hagen virkelig trodde at Garmins lagleder Jonathan Vaughters ga ordre om at Edvald Boasson Hagen fra Norge er i brudd og må kjøres inn.

«Jeg måtte bare få det ut. Det ble for dumt. «Nå må du faktisk tenke deg om, Edvald. Det er ikke krig, dette her. Vi konkurrerer, men jeg synes det er kult at en fra Norge vinner, jeg synes det er kult når du vinner.»,» skriver Hushovd i boka som er skrevet i samarbeid med Jostein Ravnåsen.

«Ja, jeg også liker når du vinner,» svarte Edvald.