HTML EMBED

CHENNAI (Nettavisen): Første parti i den store VM-finalen i sjakk mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand endte med remis (uavgjort) etter bare halvannen time.

Utfordreren fra Norge åpnet spillet klokken 10.30 norsk tid, og han hadde en overraskelse på lur. Carlsen slo Anand med en liknende system i Kristiansund i 2010, men han har aldri prøvd akkurat de samme åpningstrekkene han valgte mot sin 21 år eldre motstander lørdag.

Eksperimentet var ikke vellykket.

- Jeg misset et trekk og måtte sette på nødbremsen, sa Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Dermed ble kamphanene enige om poengdeling etter kun 16 trekk.

SJAKK.ORIGO.NO:100 innlegg i dag

Pinlig kort
- Jeg spilte også noen pinlig korte remiser i kandidaturneringen. Jeg er glad for at media og tilskuerne har dukket opp. Forhåpentligvis kan vi gi dere litt mer de neste dagene, sier Carlsen.

Manager Espen Agdestein er mest lettet over å være ferdig med første parti.

- Det er 11 igjen, og han ligger ikke under. Magnus pleier å starte litt tregt, han har tunge motorer som skal i gang, sier han til Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at Anand synes å være maksimalt skjerpet til matchen, mellom fysisk og mentalt.

- Nei, det hadde vi regnet med. Han er alltid det under VM-matcher, sier Agdestein.

Vi ser med andre ord Super-Anand og ikke Middelmådig-Anand, to begreper Magnus Carlsen brukte i et intervju med VG før finalen.

Se partiet med computeranalyser:

HTML EMBED
var cbeOptions = { layout: "3", room: "2013-wcc", game: "", annotations: true };

Live chess broadcast powered by ChessBomb and Chessdom

Skremmeskudd fra Anand
Nettavisens ekspertkommentator Leif Erlend Johannessen mener nordmannen må være rystet:

- Anand har levert et skremmeskudd i starten, synes jeg. Magnus valgte en uteoretisk åpning for bare å spille et parti, men Anand tvang frem en tidlig konfrontasjon og taktiske forviklinger. Dette er områder hvor inderen har sin forse. Jeg tror Magnus føler seg litt rystet, dette er en helt annen utgave av Anand enn vi har sett i det siste. Tigeren fra Madras har våknet og værer blod, sier Johannessen.

- Det var en moralsk seier for Anand, men vi får håpe at Magnus fikk noen svar i det minste. Det er tydelig at Anand er ekstremt godt forberedt. Han hadde åpenbart forutsett Magnus sin strategi i dag. For å presse verdensmesteren tror jeg Magnus er nødt til å få noe håndfast ut av åpningen, det vil si at han må gå for de kritiske og testede hovedvariantene, sier stormesteren og legger til:

- Magnus har neppe ligget på latsiden det siste halvåret, han har helt sikkert noe på lur. I neste hvitparti spår jeg en helt annen tilnærming. Men det som skjedde i dag var klart et skremmeskudd fra inderen som nærmest er blitt avskrevet av bookmakerne. Nå har Anand fått selvtillit. Det kan med andre ord bli mer spennende enn vi nordmenn setter pris på.

Livebrett med supermaskiner
Nettavisen har alliert seg med Chessdom.com og kan for første gang gi deg livebrett og computervurderinger direkte på siden - se øverst.

Maskinene til Chessdom er kraftig oppgradert for anledningen og har en spillestyrke på over 3000 i rating - langt over VM-finalistene.

- Vi har alltid vært ledende på sjakk i Norge, og satser for fullt også på VM-matchen, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum.

- Det er en historisk hendelse at en nordmann kan bli verdensmester. Og vi kjenner Magnus siden han slo bedriftslaget vårt som 12-åring. Jeg er blitt slått av Magnus tre ganger, og gleder meg til at han også skal slå Anand, sier han.

Du kan også diskutere matchen på vårt populære forum www.sjakk.origo.no.

Vi fulgte lørdagens parti live, se kommentarene under:

HTML EMBED
HTML EMBED