Natt til torsdag, klokken 02.00 norsk tid, starter den første kampen i finaleserien i Stanley Cup, som sluttspillet heter i National Hockey League.

Dette er sannsynligvis det største en hockeyspiller kan vinne. Noen mener Stanley Cup er størst, noen mener at det er like stort å vinne OL, men få mener at det er større å vinne OL enn Stanley Cup.

OL er tross alt en kort turnering som går over et par uker. Når New York Rangers og Los Angeles Kings møter i Staples Center i hollywoodland natt til torsdag, blir dette kamp nummer 103 for Rangers og 104 for Kings siden sesongene deres startet for 244 dager siden.

Historisk

Årets finaleserie er ekstra stor for oss nordmenn. Aldri før har vi hatt en spiller på isen i en Stanley Cup-finale. Nå blir Mats Zuccarello førstemann.

- En del folk, som familien min og venner, er skikkelig entusiastiske. Dette er en stor anledning for meg, men vi har ikke vunnet noe ennå, sier Mats Zuccarello til Newsday.

Han innrømmer lett at han håper å se suksessen inspirere andre norske barn til å spille ishockey.

- Jeg ønsker å være en rollemodell for unge barn, skape litt oppmerksomhet rundt ishockey og håper at dette kan hjelpe.

Colorado-fan

Anders Myrvold var i stallen til Colorado Avalanche det året Mats Zuccarello selv begynte å følge med på NHL. Myrvold fikk ikke spille, men laget hans gikk helt til topps i 1996.

- Jeg så min første Stanley Cup-finale i 1996, mellom Colorado og Florida. Jeg husker at jeg våknet opp og så Uwe Krupp score i tredje overtidsperiode før jeg gikk til skolen. Jeg så bare noe her og noe der mens jeg var tenåring, fordi kampene går midt på natten, men jeg så Colorado i 2001 (da Avalanche vant igjen), fordi det var mitt favorittlag.

Hvem vet, kanskje den neste nordmannen som spiller en Stanley Cup-finale vil fortelle historien om da han så sitt idol Mats Zuccarello vinne med New York Rangers i 2014?

Første kamp i best-av-sju-serien mellom New York Rangers og Los Angeles Kings spilles i Los Angeles natt til torsdag, med kampstart 02.00 norsk tid. Alle finalene sendes på Viaplay.no.