Onsdag er president Barack Obama i Sverige og senere på dagen skal Jens Stoltenberg mørte verdenslederen. Samtidig er Erna Solberg er i Oslo for å møte fattige og rusmisbrukere.
Ikke bestemt deg? Du kan ta Nettavisens valgtest her!
- Betyr det at Erna allerede har orientert seg mot den norske virkeligheten, mens Jens sikter mot et internasjonalt verv?
- Når Jagland kunne ...
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) sier tl Nettavisen at han tror Stoltenberg gjerne skulle ha sluppet denne turen:
- Den øker stressnivået på tampen av valgkampen, men er blitt litt mer meningsfull etter det initiativet som kom mandag fra nordisk-baltiske ministre vis-a-vis Syria. Det ville vært latterlig om Stoltenberg kun skulle underholde Obama på vei til St. Petersburg, mener Aarebrot.
- Kan turen styrke Stoltenbergs muligheter for å få en internasjonal toppjobb?
- Jeg kan ikke se at det er noen ledige jobber nå. Men når Thorbjørn Jagland kunne få en toppjobb, kan vel hvem som helst få det, sier Ap-sympatisør Aarebrot.
Professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU kommenterer Stoltenbergs tur slik:
- Stoltenbergs besøk i Stockholm har kommet brått på og har dels sin bakgrunn i Syria-konflikten. Samtidig er det på det rene at Obama er en mye mer populær president i Skandinavia enn i USA, påpeker professoren.
- Opphøyet figur
- Hvorfor sier Jens ja til dette nå?
- Han prioriterer denne turen høyt av valgkampårsaker: Å være på lag med Obama er en god ting, det innebærer å vise seg frem som en statsmann på internasjonalt nivå og gjør at man blir sett på som en litt opphøyet figur.
Nato eller FN?
- Ser du noen grunn til å legge noe mer i dette - hvor høyt sikter Stoltenberg på internasjonale verv?
- Det kan det være, men det er det for tidlig å spekulere i. Så lenge han sier han tar gjenvalg på Stortinget, tør ingen å utfordre ham. Men når det er sagt, ingen har sittet så lenge som statsminister siden Einar Gerhardsen (Ap), så mye er opp til ham, sier Todal Jensen.
- Tiden vil vise om han sirkler seg inn mot en jobb i Nato eller FN, mener han.
- Nærmer seg Ap i image
- Hva med Høyre-leder Erna Solberg som onsdag skal besøke Bærum sykehjem og fattige og rusmisbrukere på Fyrlyset, Todal Jenssen?
- Høyre nærmer seg Ap i image, det viser hele valgkampen. De vil vise at de ikke er noe kalkulator-parti, men har omsorg for alle samfunnslag, mener Todal Jenssen.
- Hvor oppriktig oppfatter du at initiativ som dette er fra Høyre?
- Det vil tiden vise, men jeg hører ikke andre standpunkt fra Høyre nå enn i 2005 og 2009. Politikere gjør ting for å vise at de har omsorg – men hvor dypt det stikker, kan man av og til lure på, sier han.
- Høyre må få fart på ...
Todal Jenssen mener Høyre bør gjøre følgende for å overbevise:
- Høyre bør sette ytterligere fart på utbyggingen av alders- og sykehjem og styrke utdanningen og rekruttering til helse- og omsorgssektoren.
Valgforskeren vil samtidig gi honnør til Stoltenberg og Solberg for stå-på-viljen begge utviser:
- Begge har innmari god kondisjon i sær, de er høyt og lavt, og det er imponerende at de har et så høyt tempo over lang tid!