STORTINGET (Nettavisen): – Jeg sier ja til alt jeg blir spurt om, men jeg har heldigvis vært utrolig heldig med spørsmålene jeg har fått, sa Dag Terje Andersen (52), som har Lardal i Vestfold som hjemkommune.

Arbeids- og inkluderingsministeren sier han var i Paris og midt imellom hovedretten og desserten da Jens Stoltenberg ringte ham og ba ham bli stortingspresident.

– Jeg sa ja. Det er bare én person på Stortinget som får den muligheten i fireårsperioden. Jeg setter veldig stor pris på det, sa Dag Terje Andersen på en pressekonferanse etter Aps stortingsgruppes møte onsdag ettermiddag.

– Styrking av Nord-Norge
– Dag Terje er en beskjeden mann. Han ringte ikke meg, men jeg ringte ham, sa Stoltenberg om nominasjonen av Andersen, som må velges av Stortinget.

Stoltenberg mener valget av nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen (36) til parlamentarisk leder innebærer en styrking av representasjonen av Nord-Norge i politikken. Pedersen er fra Vestertana i Finnmark.

– Jobben hennes er viktigere enn så å si alle statsrådsposter. Hun får et helhetlig ansvar for politikken, sa Stoltenberg.

Og hvem var det som ville ha henne som parlamentarisk leder? Jeg, svarte Jens, med ettertrykk på jeg.

– Mitt førstevalg
Pedersen selv sa at hun tidlig etter at valgresultatet ble kjent var klar på at hun ville bli parlamentarisk leder.

– Det er tradisjon i partiet for at nestlederne tar på oss jobben som parlamentarisk leder. Den oppgaven var mitt førstevalg, sa Pedersen.

Marit Nybakk ble partiets kandidat til visepresident på Stortinget. For øvrig hadde Stoltenberg ingenting å melde fra utviklingen i Soria Moria 2-forhandlingene.