Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skal spise barna dine

Galskapen, tårene, tatoveringen, gaven til Ronaldo - og livet til Mike Tyson.

I dag kjenner vi ham som «Iron Mike» eller «Kid Dynamite», men det var lite som minnet om verken jern eller dymanitt i Mike Tyson da han vokste opp.

De tidligste minnene han har, er å bli fraktet til og fra sykehuset på grunn av problemer med lungene.

Faren hans forlot familien allerede da Mike var to år gammel, og det var ingen enkel oppvekst han var gjennom i Brooklyns gater.

Spesielt da moren tok med seg Mike og de to andre barna til Brownsville-området i Brooklyn da han var ti år gammel, ble det tøft.

- Det var et grusomt sted for unge barn å vokse opp på. Det var drep eller bli drept, har Tyson fortalt om sine barndomsår.

Hatet å slåss
Han likte ikke å slåss og ga heller fra seg de få myntene han hadde i lomma, framfor å ta til motmæle da noen prøvde å rane ham.

Mike måtte tåle å bli mobbet av eldre gutter i nabolaget, som blant annet tok brillene hans og slengte dem på en melkebil. Han forsto ikke hvorfor noen ville ham vondt.

Løsningen hans var alltid å løpe, og per dags dato mener han at angsten for at slike ting skulle skje med ham igjen, var grunnen til at han bygde opp aggresjon.

- Folk har misforstått meg og tror jeg er noe helt annet, men jeg er bare redd for å bli ydmyket på den måten igjen, har Tyson sagt.

Den første slåsskampen
Vendepunktet kom en dag da Mike hadde kjøpt duer for noen penger han hadde stjålet. Han så på fuglene som sine beste venner.

En gutt i nabolaget fikk tak i en av duene hans og vred hodet av den rett foran øynene hans. Det var første gang Mike Tyson slåss.

- Jeg vant, og jeg hadde bevist at jeg kunne slåss. Jeg var stolt, og jeg ble ikke mobbet like mye lenger, forteller han i dokumentaren «Tyson» fra 2008.

I 11-12 års alderen begynte han å henge med en kriminell ungdomsgjeng som var noen år eldre. Ran, vold og salg av dop ble en del av hverdagen.

12 år gammel havnet han i ungdomsfengsel for første gang, da han ble pågrepet med 1500 dollar på seg etter et tyveri.

Boksekarrieren starter
I året som fulgte var Tyson ut og inn av fengsel hele 38 ganger før han ble sendt nordover til Tryon Ungdomsfengsel. Det var her boksekarrieren startet.

En tidligere bokser ved navn Bobby Stewart var rådgiver i fengselet og tok Tyson under sine vinger.

Første gang de sparret mot hverandre fikk Tyson en real omgang juling og spurte Stewart om han kunne lære ham det samme.

Stewart krevde at eleven oppførte seg som en gentleman og at han tok skolen på alvor. Tyson lystret og utviklet seg til en dyktig ung bokser.

Det begynte å nærme seg løslatelse fra fengselet, men Stewart ville ikke at unggutten skulle reise tilbake til det tøffe miljøet i Brooklyn.

Han anbefalte Tyson å oppsøke boksetreneren Cus D'Amato.

Mannen som forandret alt
På dette tidspunktet var den kommende boksestjernen 14 år og han stolte ikke på noen, men han fikk klar beskjed fra Stewart om å stole på D'Amato.

14-åringen gjorde som mentoren sa og flyttet også inn hos treneren, som lærte Tyson om karakter, disiplin og mental styrke.

Her forteller en gråtkvalt Mike Tyson om hvordan livet forandret seg da han møtte den gamle boksetreneren:

HTML EMBED

Tyson, som hadde foretrukket å være alene inntil da, klarte nå å omgås andre mennesker. Han ble en perfeksjonist og bestemte seg for å vie livet sitt til boksingen.

Akkurat som Tyson viet livet sitt til boksingen, viet Cus D'Amato de siste årene av sitt liv til Mike Tyson.

- Hadde det ikke vært for han, hadde jeg ikke vært i live nå. Jeg tror at et menneske dør når han ikke lenger ønsker å leve. Jeg skal leve til jeg ser at han blir en suksess, sa D'Amato i et intervju tidlig på 80-tallet.

Cus D'Amato døde i november 1985 og fikk aldri se eleven sin som tungvektsmester, men Tyson fortsatte jakten på tittelen, slik han hadde lovet treneren sin.

Ett år etter at D'Amato gikk bort, nådde Tyson målet sitt og tok WBC-tittelen fra Trevor Berbick i Las Vegas.

Han så seg aldri tilbake.

HTML EMBED

Dyrt ekteskap
Ingen hadde sett en tungvektsbokser bevege seg med en slik hurtighet og som knocket ut topprankede motstandere i stort sett hver kamp.

Mike Tyson hadde blitt en superstjerne og var på alles lepper. Han begynte å leve deretter og den ene skandalen etter den andre var under opprulling.

At han til stadighet tiltrakk seg mennesker som ville snylte på hans suksess og rikdom var heller ingen fordel. En av dem var hans første kone - Robin Givens.

Tyson fikk øynene opp for den amerikanske skuespillerinnen på TV og ba en i sitt management om å kontakte henne og arrangere en date.

Etter å ha møttes i noen uker, fridde han til Givens - noe han skulle komme til å angre på.

Det åtte måneder lange ekteskapet var preget av anklager om utroskap, mishandling og skandaler, og Givens stakk av med 10 millioner dollar da paret skilte seg.

Tyson har senere uttalt at Givens og TV-teamet bak dette intervjuet på ABC prøvde å fremkalle en aggressiv reaksjon fra hans side på live TV:

HTML EMBED

Nedtur i ringen
Etter hvert ble det uungåelig at skandalene ikke skulle påvirke tungvektsmesterens prestasjoner i ringen.

I 1990 dro Tyson til Japan med promotor Don King og resten av sitt "entourage" for å møte Buster Douglas.

Det var lite trening, mye festing og flust med damebesøk på hotellrommet i forkant av kampen, men likevel trodde alle at Tyson skulle vinne.

Ikke bare tapte han - han ble også slått ned og ut for første gang i sin karriere. Det var starten på nedturen.

Tyson vant, riktig nok, de fire neste kampene, men så kom den største skandalen av alle.

Dømt for voldtekt
I juli 1991 ble han arrestert og siktet for voldtekt av 18 år gamle Desiree Washington.

Tyson nektet skyld og hevdet at det var snakk om frivillig sex på hans hotellrom, men juryen fant boksestjernen skyldig og dømte ham til seks års fengsel.

Enkelte hevder at Tysons sinne og hans aggressive svar under rettssaken gjorde at juryen vendte seg imot ham.

Han sonet tre år i fengsel og returnerte til den siviliserte verden som en helt annen mann.

- Under min tid i fengsel mistet jeg menneskeligheten min, ryktet mitt og alt jeg hadde jobbet så hardt for. Jeg har aldri stolt på noen igjen etter det. Jeg kommer aldri over det, har Tyson uttalt siden.

Han hadde 200 millioner dollar og plutselig en haug med nye venner som ikke hadde besøkt ham mens han satt i fengsel.

Tyson var paranoid og redd for at alt og alle rundt ham var ute etter å ta ham og pengene hans. Likevel lot han det skje igjen.

Han var ikke den samme bokseren som før han satt i fengsel, men klarte likevel å vinne både WBC-tittelen og WBA-tittelen mot henholdsvis Frank Bruno og Bruce Seldon.

De to verdensberømte kampene mot Evander Holyfield sto for tur.

Ørebitingen
Holyfield gikk seirende ut av den første kampen etter en fantastisk batalje, som ble kåret til årets fight i The Ring Magazine.

Det er imidlertid den andre kampen mellom de to tungvektskjempene de fleste kjenner til.

Etter den første kampen klaget Tyson på at Holyfield hadde skallet ham med vilje, og nå skjedde det igjen.

Én, to, tre ganger. Tyson ble kuttet under øyet fra den ene skallen. Han kikket opp på dommeren, men han gjorde ingenting.

Tyson ble forbannet, mistet disiplinen og svingte som en villmann. Da de havnet i klinsjen igjen, bet han Holyfield i øret.

Dommeren stoppet kampen et øyeblikk, og trakk Tyson to poeng. Tyson nærmest frådet i hjørnet sitt og gjorde seg klar til å gyve løs på Holyfield igjen.

De to havnet i klinsj igjen og enda en gang bet han Holyfield i øret. Kampen ble stoppet og Tyson ble disket.

HTML EMBED

En siste tittelsjanse
Mike Tyson gikk sin siste tittelkamp da han møtte Lennox Lewis i 2002.

Det var på tampen av karrieren til begge ringrevene, og lønningene begynte å bli viktigere enn selve kampen, selv om det sto flere belter på spill.

I oppbyggingen til kampen gjorde de alt de kunne for å få oppmerksomhet - lengst gikk Mike Tyson. Han visste godt at ingen kunne selge en kamp slik han kunne.

Tyson uttalte blant annet at han ville spise barna til Lewis, og de to barket også sammen på en pressekonferanse i New York et halvt år før kampen.

Selve boksekampen ble dominert av Lewis, som slo ut Tyson med en hook i åttende runde. Likevel kunne Tyson innkassere en god slump av de 106 millioner dollarene som ble betalt av nesten to millioner seere på pay-per-view i USA. Dette var ny rekord på den tiden.

Tyson i dag
I dag er Mike Tyson en av verdens mest kjente mennesker, og tatoveringen i ansiktet har gjort det enda enklere å gjenkjenne den tidligere mesteren.

Tatoveringen, som omkranser den høyre siden av ansiktet, representerer maorifolket - en krigersk urbefolkning i New Zealand.

Selv om han hadde sine beste år som utøver på slutten av 80-tallet, er Mike Tyson fremdeles populær i dag.

Fotballstjernen Cristiano Ronaldo er en av de som beundrer bokselegenden. I fjor la Real Madrid-stjernen ut et bilde på Twitter av et par signerte boksehansker han hadde fått av Tyson.

- Tusen takk for disse, Mike Tyson. Du er en legende, skrev Ronaldo.

De siste årene har Tyson blant annet vært å se i Hollywood-filmen Hangover.

I et ferskt intervju forteller han at han var høy på kokain gjennom hele innspillingen, men at han fikk hjelp til å komme seg gjennom det.

Han er fremdeles fan av kampsport, men synes dagens tungvektsmestere er for kjedelige og kontrollerte.

Tyson mener nå at MMA er i ferd med å ta over kampsporthegemoniet, og han har flere ganger blitt observert sammen med UFC-president Dana White.

Han har åtte barn med sju forskjellige kvinner og har vært gift tre ganger.

At han er diagnostisert med bipolar lidelse har han aldri lagt skjul på og i et intervju i 2010 sa han følgende:

- Jeg er veldig takknemlig. Jeg fortjener ikke den kona jeg har, og jeg fortjener ikke barna mine, men jeg har dem, og det er jeg evig takknemlig for.

Det er ingen tvil om at Mike Tyson har gjort noen dumme valg opp gjennom årene. Like liten tvil er det om at vi aldri igjen kommer til å få se en så rå, dedikert og underholdende tungvektsmester i vår levetid.

HTML EMBED
Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken