Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skjøt bin Laden

Navy Seal-soldat avslører oppsiktsvekkende detaljer om drapet på Osama bin Laden.

En tidligere offiser i den amerikanske spesialstyrken Navy Seal har skrevet bok om aksjonen hvor Osama bin Laden ble skutt og drept.

Al-Qaida-lederen ble drept av spesialsoldater fra Navy Seal 1. mai i fjor da de aksjonerte mot terroristens skjulested i Abottabad, Pakistan.

Den tidligere Navy Seal-soldaten hevder i boken «No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden» at Osama bin Laden var ubevæpnet og allerede døende da spesialsoldatene stormet soverommet til bin Laden.

Forlaget Dutton sier at forfatteren var én av de første spesialsoldatene som tok seg inn på soverommet til bin Laden.

- Stakk fram hodet
Forfatteren, som opererer under pseudonymet Mark Owen, hevder i boken at operasjonen var ganske annerledes enn det som har blitt avslørt for offentligheten.

Owen skriver at han selv og en medsoldat var på vei opp trappene i huset da medsoldaten så Osama bin Ladens hode stikke fram fra soveromsdøren.

- Vi var mindre enn fem trinn fra å nå toppen da jeg hørte dempet skudd. BOP. BOP. Jeg kunne ikke slå fast fra min posisjon om skuddene traff målet eller ikke. Mannen forsvant inn i mørket, skriver Owen i boken, som The Huffington Post har tilgang på.

Owen skriver videre at bin Laden alt var døende da han og en medsoldat stormet soverommet. Mye tyder på at han ble truffet av skuddene fra trappeoppgangen.

- Blod og hjernemasse rant ut fra hodeskallen hans, og han hadde krampetrekninger, skriver Owen.

Dødelige skuddskader
Owen skriver videre at til tross for at bin Laden allerede da hadde dødelige skuddskader, rettet de våpnene på nytt mot terrorlederen.

- Vi rettet lasersiktene mot brystet og avfyrte flere skudd. Kulene smalt rett inn i ham, slang kroppen hans ned i gulvet og til slutt var han ubevegelig.

Tidligere har det blitt hevdet at Osama bin Laden ble skutt og drept først inne på soverommet.

Forfatteren avviser også påstandene om at det var en 40 minutter lang skuddveksling i og utenfor huset.

- Bin Laden var feig
Owen skriver at det ble gjort funn av to skytevåpen på soverommet til bin Laden, men ingen av dem var ladd, ifølge forfatteren.

- Han hadde ikke engang forberedt seg på et forsvar. Han hadde ingen intensjoner om å kjempe. Han ba sine tilhengere i flere tiår om å bære selvmordsvester eller styrte fly inn i bygninger, men tok ikke engang opp sitt eget våpen, skriver Owen.

- I alle våre oppdrag har vi regelmessig vært vitne til dette fenomenet. Jo høyere opp i næringskjeden målet var, jo større pyse var han.

Boken skulle opprinnelig legges ut for salg på markeringen for terrorangrepene 11. september. Men nå kommer boken ut syv dager tidligere.

Sensitiv informasjon
Verken Det hvite hus, CIA eller andre amerikanske etterretningsbyråer hadde kjennskap til boken fram til helt nylig, hvilket betyr at informasjonen som avdekkes ikke har blitt sikkerhetsklarert av amerikanske myndigheter.

Forfatteren kan risikere straffeforfølgelse om han har avslørt sensitiv og hemmelige detaljer om oppdraget.

Til tross for at forfatteren skriver under pseudonym, har hans identitet allerede blitt avslørt av en rekke medier.

«Bikkja som drepte sjeik Osama»
Først var det en offisiell nettside til al-Qaida som uthengte mannen som «bikkja som drepte sjeik Osama bin Laden». Deretter har flere amerikanske medier avslørt navnet til forfatteren, som nylig pensjonerte seg fra Navy Seal.

Forlaget Dutton har av sikkerhetsmessige årsaker bedt nyhetsmedier om å tilbakeholde navnet på forfatteren. Men Associated Press, The New York Post og FOX NEWS har identifisert forfatteren med fullt navn.

Frykter hevnaksjoner
Grunnleggeren av sikkerhetsfirmaet Flashpoint Global Partners i New York, Evan Kohlmann, mener at livet til forfatteren kan være i fare, skriver Daily Mail. Kohlmann frykter at al-Qaida-sympatisører kan være ute etter å hevne seg for drapet på bin Laden.

- De har et bilde av individet, de har hans navn og alder. Jeg skulle ønske at dette bare var skryting, men det er tilstrebende jihadister der ute, inkludert i Nord-Amerika. Dette er en ideell mulighet for den slags folk, sier han.

Nesten 3000 mennesker ble drept i terrorangrepet i New York, Virginia og Pennsylvania i 2001.

Kilder: The Huffington Post, Daily Mail, FOX NEWS, New York Post.

Kommentarer til denne saken