Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg stilte meg positiv til ranet

I retten fortalte Kjell Alrich Schumann at han takket ja til forespørselen fra David Toska om å bli med på et anslag mot Norges Bank.

STAVANGER (TV 2 Nettasvisen): Schumann fortalte i Stavanger tingrett at han ble kjent med David Toska på en internettkafe i Stavanger i januar 2004, og at han senere skaffet ransutstyr for Toska. Schumann har ikke erkjent straffeskyld for ranet, men sa i retten at han sa ja til å bli med på ranet, men at han senere avblåste ransplanene for sin del.

Han forklarer seg nå om tiden før ranet. TV 2 Nettavisen oppdaterer fortløpende. Det siste Schumann har forklart torsdag er at han ransdagen sov i en leilighet til raneren Svein Erik Utsi i Oslo, og at de begge skjulte seg der i tiden etter ranet. Både Schumann og Utsi ble etterlyst etter Nokas-ranet. Utsi ble senere sjekket ut av saken. Les egen sak her

Det som slår alle som følger forklaringer er at Schumann snakker svært velartikulert og rolig sammenlignet med de andre tiltalte som til nå har forklart seg. Han snakker om tekniske installasjoner som de færreste i retten har kjennskap til, og forklaringen er grei og sammenhengende.

Skulle sende stjålne biler til Dubai
Kjell Alrich Schumann forklarte i Stavanger tingrett at grunnen til at han har så mange biler, er at han hadde planer om å sende bilene til Dubai.

- Jeg har masse biler stående parkert på Gardermoen, på Frogner, og jeg hadde andre biler stående andre steder. Dette var en oppsamlingsdepot for å ha en forsendelse til Dubai. Jeg hadde til sammen 8 til 10 biler stående, sa Schumann i retten.

Det var også hans kunnskap om biler som gjorde at han ble trukket inn i Nokas-saken. Han stjal to biler for Toska.

Kjørte ransbiler til Stavanger
Etter å ha skaffet stjålne biler til Toska ble han spurt om å bli med på ran.

- Han spør om jeg kan få de stjålne bilene ubemerket til Stavanger, og han sier at han har et ransprosjekt på gang. Han spør om jeg er interessert i å være med på ransprosjektet som han hadde foran seg, sa en svært finttalende Kjell Alrich Schumann i Stavanger tingrett.

- Han fortalte at det skulle være et anslag mot Norges Bank og at det var snakk om store penger, sa Schumann.

- 14 dager senere ringer jeg David når jeg kommer ned til Stavanger. Og han kommer hjem til meg. Dette er i begynnelsen av mars.

- Jeg forteller at jeg kan transportere bilene på en ubemerket måte fra Oslo til Stavanger for jeg hadde en lastebil stående i Oslo. Jeg stilte meg også positiv til å være med på ranet, sa Schumann i retten.

Ble sporet
Schumann forteller at han i mars hentet de stjålne bilene i Oslo og kjørte over fjellet. Med seg i lastebilen hadde han utstyr som kunne gi indikasjoner på om han ble sporet. På turen fikk Schumann et slikt utslag.

- Da jeg kom til Stavanger parkerte jeg på Volvo Billia for å vente på David. Der så jeg noe mistenkelig, fortalte Schumann. Han fortalte om en person som kom ut av en drosje om som beveget seg mistenkelig.

- Jeg koblet av vognene og fulgte etter mannen inn i et boligområde. Der forsvant han på en måte som ikke var naturlig, fortalte Schumann i retten.

Noe senere møter han Toska på avtalt sted ved Volvo.

- Vi kjører til Stavanger sentrum. Jeg kjører traileren, og han kjører foran meg ned til Stavanger. Han viser meg en garasje i sentrum som jeg skal rygge inn mot garasjen. Jeg rygger bilene inn etter å ha tatt på meg det jeg pleier når jeg er borti slike biler. Det var hansker kjeledress og finnlandshette. Dette for ikke å avgi DNA i bilene, sa Schumann.

HTML EMBED

Tente på lastebilen
Schumann forteller at han dagen etter oppdager at det har vært en voldsom utslag på sporingsutstyret. Schumann er nå sikker på at noen har koblet en sender til bilen hans.

- Jeg får voldsom panikk og kjører rett til Oslo. Jeg har jo også oppdaget andre ting, og jeg sitter og rekonstruerer alt som har skjedd. Jeg kommer til Oslo om ettermiddagen. Jeg setter fra meg hengeren på Økern, og kjører trekkvogna til Bjerke.

- Der setter jeg trekkvogna i brann. Jeg lukket opp alle vinduer og dører og dynket den med tennstoff og så satte jeg fyr på den, fortalte Schumann i retten.

Schumann fortalte videre at han hadde en mørk grå Lexus som han kjørte fra stedet i. Deretter dro han til Gardermoen, og byttet til en Volvo Cross Country.

- Jeg antar at den også var stjålet, sa dommer Bjørnestad

- Ja, bekreftet Schumann

- Du får si fra hvis det er noen biler som ikke er stjålet, sa Bjørnestad.

Avblåste ransplanene
- Jeg reiste til Stavanger og fortalte Toska at jeg hadde blitt sporet. Jeg fortalte Toska at bilene ikke måtte bli brukt til ran, og at jeg også var uaktuell i noe ranssammenheng. Jeg sa også at bilene måtte transporteres tilbake til Oslo.

- Det ble litt diskusjon fram og tilbake, men han går med på å gjøre dette.

- For min del var denne aksjonen blåst, og det var uaktuelt å gjennomføre dette, sa Schumann.

Toska fortalte videre at han senere, i slutten av mars, reiste ned til Stavanger igjen. Han opplevde at han hadde overdramatisert faren og ønsket å være med på ranet igjen.

Dro fra Stavanger
- Jeg var med på en trafikkulykke på Hundvåg i en helt ny mercedes som jeg hadde hatt en stund.

- Jeg krasjer med en Ford Focus. Jeg tar det for gitt at noen har tatt registreringsnummeret.

Schumann fortalte i retten at mercedesen var svært spesiell og den eneste stjålne av sin type i Norge.

- Jeg regnet med at bilen var etterlyst over hele Rogaland, og at mitt navn og adressen i Nordviksveien ville ganske umiddelbart bli satt i sammenheng med kollisjonen og bilen.

- Jeg kjører opp et sted og skjuler bilen. Senere på kvelden kjører jeg den tilbake til Nordviksveien og rydder leiligheten for innbo. Tar med klær og alt som jeg hadde der, fortalte Schumann

Han reiser fra Stavanger. Noen dager, 28. mars, er han i Oslo.

- Jeg bruker hele denne dagen til å sjekke bilene mine i Oslo og på Gardermoen, sier han i retten.

Det samme gjør han de påfølgende dagene. Schumann forteller at han besøker familie og bor forskjellige steder på Østlandet.

- Jeg ser også etter nye biler. Nye prosjekter, sier han.

Schumann fortalte videre at han på dette tidspunktet mente han var etterlyst og ønsket et skjulested. Han møtte raneren Svein Erik Utsi på et utested i Oslo og fikk bo i hans leilighet på Frogner.Les egen sak om det her.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken