GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK

Det spesielle med sjakk - det eldgamle brettspillet med de 64 rutene - er at du ikke kan skylde på andre enn deg selv. Eller?

Det er blitt sagt at sjakkspillere er gode til to ting: Sjakk – og unnskyldninger.

Vi har samlet de beste.

To typer
Det finnes to typer bortforklaringer: De som skylder på noe med seg selv, og de som finner andre og utenforliggende omstendigheter.

En av de mest kreative sto den norske elitespilleren Kristian Trygstad.

Han skyldte på Tone Damli Aaberge.

- Etter at jeg så at Idol-Tone var blitt singel, klarte jeg ikke å konsentrere meg, utbrøt han etter partiet mot Frode Elsness i påskefestivalen i Oslo i fjor.

Samme dag hadde nemlig flere medier meldt den søte popsangeren var blitt singel (les Side2s sak).

Nå har imidlertid Tone Aaberge funnet lykken igjen og blitt samboer, og da gjelder det å finne på noe nytt.

«Jeg er bedre enn ham uansett!»

Beskytter egoet
Stormesteren og forfatteren Nigel Davies mener at fenomenet beskytter egoet, men hindrer læringsprosessen. Som i livet ellers.

For mange er det ekstra ille å tape i sjakk. Spillerne starter likt (i motsetning til for eksempel i kortspill), flaks er ingen faktor og fysiske forskjeller er uten betydning. Det er din hjerne mot motstanderens.

Da kan det være vanskelig å svelge et tap. Som en mesterspiller uttalte etter å ha utspilt for noen år siden:

- Jeg er en bedre enn ham uansett!

BLI MED: 750 tilhengere på Facebook

Burde vært på sykehus
Verdensener Magnus Carlsen (19) har selv aldri bortforklart tap, men både Nettavisen og medhjelperen Kjetil Lie ilte til da han røk ut av VM-sluttspillet i 2007 – etter to måneders sammenhengende spilling.

Det het at han var ”mektig sliten”. Bildene fra Sibir viste en tenåring som kjempet mot trøttheten.

- Jeg hadde virkelig vondt av ham der jeg satt på tribunen. Han var helt tydelig utmattet, og satt og vred seg, og strakk seg til stadighet, sa Kjetil Lie etterpå.

Les også: - Magnus er kjempefornøyd

Trøtthet er også en forklaring som er blitt vanlig i den norske eliteserien de siste årene, ettersom mange kommer rett fra jobb for å spille fredagskampene.

Les mer om merkelige hendelser i eliteserien her

- Det er et velkjent faktum at ingen frisk spiller noensinne tapt et parti, skriver Harald Schonberg i Grandmasters of Chess, og siterer Howard Staunton, som etter et tap mot erkerivalen Adolf Andersson påpekte at han "burde vært i en sykehusseng, ikke foran et sjakkbrett".

Danske Bent Larsen, som var i verdenstoppen i en årrekke, har også uttalt at han aldri har vunnet mot en frisk sjakkspiller noen gang.

«... ingen frisk spiller noensinne har tapt»

Aldri spille mer med deg!
Sjakk på internett er meget populært, selv om det kryr av dårlige tapere - så mange at de store spillestedene tilbyr funksjoner som å blokkere andre fra å snakke til deg.

Du kan også sette andre medlemmer på en aldri spill mer-liste, og varsle administratorer om dårlig oppførsel eller mistanke om computerjuks.

En gjenganger er "mouse slip", feil som skyldes PC-musen. Mange varsler på forhånd at ikke godtar krav om å gjøre om igjen trekk - uansett.

Det er også vanlig å skylde på at motstanderen bruker computer, og ikke uten grunn. Selv i store turneringer, der deltakerne vet at de blir overvåket, er det blitt avslørt juks.

Internet Chess Club har mer enn 30.000 medlemmer, blant dem flere av verdens beste. Les hvordan de avslører juks i denne artikkelen.

Problemet er så stort at det ble avholdt en konferanse om juks i sjakk i New York i 2007.

Når det står penger og prestisje på spill, blir fristelsen for stor.

Juks
De siste årene er datamaskinene blitt mye bedre enn mennesket i sjakk. Det har dukket opp lomme-computere, slik at gode råd nå er kun en toalett-tur unna.

VM-finalen mellom Veselin Topalov og Vladmir Kramnik høsten 2006 utviklet seg til en farse etter at Topalov skriftlig klaget på revmatismeplagete Kramniks hyppige turer på do - det eneste stedet som ikke var videooveråket.

Konflikten eksalerte, men etter mye og men gikk kamphanene i ringen igjen og Kramnik vant.

Les også:VM-finale rett i dass
Les også:Se, de spiller igjen!

Etter matchen anklaget Topalov sin motstander igjen for å ha jukset i en artikkel på Chessbase.com, og fikk en "kraftig reprimade" av verdenssjakkforbundet.

Topalov selv er blitt utsatt for påstander om juks, særlig under San Luis-turneringen i 2005 og Corus i 2007, men det er aldri bevist at han fikk hjelp.

Hva er den beste unnskyldningen du har hørt? Send oss en e-post

Bumerangsak
Da verdenstoppen Shakriyar Mamedyarov (2724 i rating) ble knust av Igor Kurnosov (2604) i Aeroflot Open i 2009, trakk han seg fra turneringen og skrev et brev der han beskyldte motstanderen for å ha brukt computer.

Men dette ble raskt en bumerangsak for Mamedyarov.

Dommerne sjekket Kurnosov, som ikke hadde noen elektroniske hjelpemidler på seg.

Kurnosov, som gikk til topps i Arctic Chess Challenge i 2008 (mer om det her), leverte en analyse som viste at de fleste trekkene var spilt før. Mamedyarov hadde rett og slett spilt dårlig.

Bli tilhenger av Nettavisen SjakkFacebook

Mamedyarov ga seg ikke og hevdet at motstanderen jukset også i andre partier, noe som ble avvist som "nonsens" blant annet av det anerkjente nettstedet Chess Ninja.

- Jeg synes alle, uansett tittel og rating, skal ha respekt for seg selv og sine kolleger, og ikke fremsette påstander om computerjuks, uten noen fnugg av bevis. Særlig når de har spilt et meget svakt parti, skrev Kurnosov. Les svaret her.

(Kilder: Chessville.com, Chessbase.com, Chess Ninja, Wikipedia, exeterchessclub.org.uk, Nettavisens sjakkarkiv)

Nettavisen Sjakk på Facebook - to klikk og du er med:

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Nettavisen Sjakk on Facebook