ODD - SARPSBORG 08 5-2:

Onsdag ble Molde, det beste laget så langt i Tippeligaen, klare for cupfinale.

Torsdag gjorde Odd, laget som ligger som nummer to i ligaen, det samme. Skienslaget slo Sarpsborg hjemme og møter dermed Molde i finalen.

Og i begivenhetens sentrum på Skagerak Arena fant vi 40 år gamle Frode Johnsen. Først skaffet han vertene en straffe som sikret 1-1 og senere satte han inn Odds tredje mål og sikret billetten til Ullevaal stadion.

Herolind Shala (2 mål) og Ole Jørgen Halvorsen (2) scoret de øvrige målene for Odd, mens Bojan Zajic og Gudmundur Thorarinsson scoret for gjestene.

SLIK FORDELES BILLETTENE TIL FINALEN

- Legger meg flat
Johnsen har kun vunnet cupen én gang tidligere, da med Rosenborg, i 2003. Odd vant for øvrig cupen sist i 2000, samme året Johnsen dro til RBK.

Årets cupfinale spilles søndag 23. november i Oslo. Der møter 40 år gamle Johnsen Moldes 39 år gamle Daniel Berg Hestad. Begge de to superveteranene debuterte på A-lagsnivå for sine klubber tilbake i 1993.

Mye av kampbildet endret seg tidlig i andre omgang, da Joachim Thomassen pådro seg sitt andre gule kort og ble utvist. Odd fikk også straffe.

- Det er på grunn av meg at vi taper til syvende og sist. Vi hadde god kontroll, men på grunn av to strengt idømte gule kort endrer det seg. Jeg legger meg falt og tar på meg skylden for dette, sier han til NRK.

- Da kommer Odd inn i kampen. Det verste er at gutta på laget, trenerne og hele byen hadde fortjent så mye bedre enn dette, sier backen videre.

Sarpsborg-trener Brian Deane mener det første gule kortet var strengt.

- Utvisningen avgjorde kampen. Det er vanskelig nok å møte Odd med elleve på banen. Det er vanskelig å si om han fortjente begge de gule, men to gule er rødt. Det var i hvert fall ett stengt idømt kort i første omgang, sier han.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo var storfornøyd.

- Nå er jeg rørt. Dette er deilig, fantastisk. Det blir gøy å møte Molde. Det er Norges to beste lag som møtes. Vi kan slå dem i en enkeltkamp, sier han.

Zajic fikset ledelse
Det var Odd som startet kampen best og styrte i første halvdel av omgangen. De helt store sjansene uteble imidlertid for Dag-Eilev Fagermos menn.

Etter rundt ti minutter kom vertens Vegard Bergan til en god heading, men ballen strøk stolpen og gikk utenfor. Gjestene slapp dermed med skrekken.

Eter hvert kom Sarpsborg mer med i kampen og etter 32 minutter fyrte Brian Deanes menn av et skremmeskudd. Steffen hagen slo en svak pasning, som ble snappet av Tom Erik Breive. Han klemte til, men André Hansen reddet.

Like etter skulle det imidlertid lykkes. Gudmundur Thorarinsson slo en god ball mot Bojan Zajic. Den tidligere Vålerenga-spilleren gjorde alt riktig. 1-0!

Etter scoringen tok østfoldlaget mer og mer over på Skagerak Arena og Odd så en smule sjokkert ut. Flere mål ble det imidlertid ikke i første omgang.

Rødt og straffe
Tidlig i andre omgang skulle kampen igjen endre karakter. Superveteran Frode Johnsen ble lagt i bakken inne i feltet av Joachim Thomassen og dommeren pekte på krittmerket. Thomassen fikk også sitt andre gul kort og ble utvist.

Fra elleve meter var Herolind Shala sikker. Dermed sto det 1-1 i Skien.

Og nå hadde hjemmelaget fått blod på tann. I det 57. minutt sendte Ole Jørgen Halvorsen Odd i føringen. Jone Samuelsen, som har levert en fantastisk sesong i hvitt, slo inn og Halvorsen avsluttet i nettet.

Snaue ti minutter senere la Johnsen på til 3-1. Spissen fikk stå ganske så alene i feltet og satte ballen via tverrliggeren og inn bak keeper.

Da Herolind Shala i det 70. minutt nikket inn Odd fjerde mål for kvelden var det aldri noen tvil om hvor finalebillettene skulle ende.

Dermed er der bare for Odd-fansen å booke hotellrom i hovedstaden. For det hjalp nemlig lite at Thorarinsson reduserte mot slutten av oppgjøret.

På overtid sørget Halvorsen for Odd femte mål.