Det får Nettavisen opplyst av nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti.

Bakgrunnen for at hun gir seg er telefonskandalen som har rystet henne og partiet de siste dagene.

Ringte før pressekonferanse
Saera Khan ringte nominasjonskomiteens leder Geir Axelsen i Oslo Ap ti minutter før fylkeslaget skulle presenteren sin nominasjonsliste klokka 15.00 torsdag. Da stod Kahn på plass nummer seks på Arbeiderpartiets liste. Nominasjonskomiteen ble enstemmig enige om plasseringer av kandidater i går kveld.

- Khan sa at hun vil trekke seg fordi det er best for henne personlig og Oslo Ap, sier Axelsen til Nettavisen.

- Burde Khan tenkt på dette før?

- Det kan jeg ikke bedømme, det er en sak som har vokst i styrke, det er vanskelig for en utenforstående å sette seg inn i hva som har skjedd.

- Hva synes du om at hun ventet så lenge med å fortelle sannheten?

- Først og fremst er dette en sak som handler om hennes forhold til Stortinget. Vi forholder oss til henne som en kandidat for Oslo Ap.

Sykmeldt
Khan ble sykmeldt torsdag. Hennes store problem er at hun tidligere har sagt til blant annet Nettavisen at hun bare ringte spåkone én gang.

Men natt til torsdag sendte Khan ut en pressemelding om de skyhøye telefonregningene sine:

«Vedrørende mine telefonregninger vil jeg gi følgende redegjørelse:

Mine telefonregninger har vært meget høye. Jeg har imidlertid i ettertid dekket mine telefonutgifter selv og tilbakebetalt beløp som overstiger gjennomsnittlige telefonutgifter på Stortinget. Det har ikke tidligere kommet fram at store deler av utgiftene har vært knyttet til samtaler med alternative veiledere; såkalte klarsynte. Det beklager jeg på det sterkeste.

Det medfører riktighet at jeg også har hatt private samtaler med utlandet.»


Fikk nesten sikker plass
Etter det iOslo.no får opplyst fra nominasjonskomiteen ble Kahn gitt plass nummer seks på nominasjonskomiteens liste for Oslo Arbeiderparti så sent som i går. Listen gikk gjennom enstemmig. I dag har Oslo Ap seks medlemmer inne på Stortinget, og det betyr at Saera Kahn ville fått fortsette som stortingspolitiker ved neste valg, om resultatet holder seg eller blir bedre.

Møtet i nominasjonskomiteen ble avholdt bare noen timer før Saera Khan sendte ut pressemeldingen hvor hun innrømmet å ha ringt spåkoner med sin jobbtelefon.

Dermed var avgjørelsen om å sette Khan på sjette plass på lista tatt uten at komiteen visste sannheten om Khan.

- Holdt tilbake sannheten
Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Hill Marta Solberg, gikk torsdag ut og kritiserte sin partifelle etter telefonskandalen.

- Hun har holdt tilbake sannheten, det er det verste. Vi har hele tiden oppfordret henne til å fortelle sannheten. Dessverre fikk vi ikke den før i går kveld, sier Hill Marta Solberg.

Solberg presiserte også at tillitten til Khan er svekket.

- Jeg er skuffet i dag over at dette har tatt så lang tid - og trist på Khans vegne. Hun har det veldig vanskelig nå, sier Solberg.

AP har tidligere gått ut og gitt sin støtte til Khan.

- Ingen i Arbeiderpartiet forøvrig har løyet i saken. Dette er hennes grove feilvurdering, men hun har gjort opp for seg økonomisk og beklaget, sier Solberg.

Hun fortalte også at de ikke kommer til å offentliggjøre regningene.

Solberg ble også spurt om Khans hyppige bruk av klarsynte kan ha fått innflytelse på Stortinget.

- Nei, jeg er sikker på at spådamer ikke har influert på Aps politikk, sier Hill-Marta Solberg.

- Storm i et vannglass
Khan har på torsdag gjort seg utilgjengelig for pressen, men da Nettavisen intervjuet henne i helgen, sa hun følgende om telefonsaken:

- Denne saken har fått en oppmerksomhet som er helt unødvendig. Dette er en storm i et vannglass for en spåkonetelefon som jeg kun har tatt en gang. Jeg kommer ikke til å ringe spåkonen igjen og jeg skal betale disse regningene selv.

Samtalen hun da viste til var i NRK-programmet «Den store klassefesten» sammen med stortingskollega Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Det var den gamle klassen min som ville at jeg skulle ta denne samtalen for å finne ut om vi kom til å vinne konkurransen, sa Khan til Nettavisen.

- Men du har selv uttalt at du har foretatt flere samtaler til denne spåkonen?

- Ja, men jeg kjenner henne også personlig, og har da ringt henne på hennes fasttelefon, som ikke er et overtaksert nummer, forklarte Khan overfor Nettavisen.

- På hemmelig operasjoner
Saera Khan fortalte også at samtalene som hadde gjort hennes regninger så høye, var at kjæresten hennes er i utlandet.

- Kjæresten min er ofte på krevende og hemmelige operasjoner i utlandet over lengre perioder. Da er det vanskelig å ha et forhold om vi ikke skulle hatt jevnlig kontakt med hverandre. De stedene som han er på, gjør at jeg må ringe via satellittelefoner.

- Samtalene koster opp mot 80 kroner i minuttet og våre samtaler varer i alt fra 10 minutter til en time, og jeg ringer ham fra rundt en gang i uken til bare hver 14. dag, sa Khan.

Hun opplyste også at årsaken til at hennes mobilregninger var spesielt høye i 2007 var fordi kjæresten hennes da var borte nærmest hele året.

Les hele intervjuet her